Что будет, если уволить всех

108 просмотров
Среда, 14 января 2015, 17:55
Татьяна Сиротенко
для УП

Понад рік говоримо про необхідність очищення влади. Насамперед, така процедура, відповідно до закону, поширюється на осіб, які обіймали керівні посади за часів президентства Януковича.

Очевидно, все йшло б набагато простіше, якби режим "Сім'ї" офіційно визнали злочинним. Але так чи інакше закон "Про очищення влади" прийнято. Та чи працює він?..

Для мене, як людини яка йшла проти системи вибудуваної чиновниками, котрі напряму втілювали в життя концепцію згадуваного "гаранта", залишається відкритим питання: сьогоднішня влада справді думає, що українське суспільство настільки недолуге й сліпе, що ним й надалі можна нахабно ігнорувати?

Впевнена, що подібні думки з'являються сьогодні у багатьох моїх співвітчизників.

Країна захлинається в корупції, населення стає дедалі біднішим, щодня мас-медіа друкують викривні матеріали про чиновників, які сидять на теплих стільцях готові за посаду продати матір рідну...

Боляче дивитися, як 75-річна бабуся продає кришені з яблук, впрошуючи людей купити, бо ж "пенсії  вистачає лише на хліб".

Нам обіцяють світле майбутнє колись, через надцять років, а зараз йде війна, вимикають світло, не індексують пенсії, заморожують зарплатню.

Запитаєте, як пов'язана люстрація із щоденним зубожінням людей? Пояснюю.

Очищення влади логічно породжує оновлення. Це як в медицині – спочатку рана, потім зеленка, а далі з'являються молоді клітини, відбувається процес регенерації.

За визначенням Вікіпедії, "це відновлення структурних елементів тканини замість пошкоджених або загиблих", а відтак організм одужує.

З раною зрозуміло – це чиновники вищого рангу попереднього режиму. А от з наступними діями проблематично, оскільки рани не обробляються антисептиками, вони й далі гниють.

У вигляді тих же самих чиновників попереднього режиму, яких переміщають з одного зручного стільця на інший. А вони не знають інших способів керувати державою, окрім того, як тугіше затягнути пасок – бажано на шиї – бабці, яка не може купити собі ліків.

І при тому влада дозволяє собі цинізм – мовляв, це професіонали вищого рангу, яких немає ким замінити.

Як колишній держслужбовець, відкрию вам велику таємницю: державна служба до певної міри буде виконувати свої основні функції, навіть якщо сьогодні й зараз звільнити усіх керівників органів виконавчої влади.

Інша справа, що в такому стані вона не протримається довго, але той мінімум часу для оновлення, топ-менеджмент протримається.

Та й в чому полягає отой професіоналізм чиновників Януковича?! Чи не в тому, аби через різні корупційні схеми привласнювати державні кошти, влаштовувати на посади "своїх" людей, часто тих, які ні за рівнем освіти, ні за досвідом не відповідають вимогам вакантної посади?

Особисто знаю керівника вельми значущого відомства, який "водить" за собою секретарку по мірі просування по службі, надавши сьогодні їй певного статусу, що прирівнюється до начальника відділу.

А жіночка з педагогічною освітою провінційного вузу просто готує для свого шефа салат "олів'є". І зовсім не береться до уваги той факт, що за кухарські вміння дамочці сплачується зарплатня з преміальними начальника відділу з бюджету, який, за словами прем'єра, має наповнюватися за рахунок того, щоб ми з вами, шановні співвітчизники, затягували паски.

Але при цьому нам розповідають про міфічний процес люстрації.

Особливо переймається моментом встановлення справедливості голова Нацагентства з питань державної служби пан Ващенко. Не дивно – посада зобов'язує. Враховуючи те, що з його призначенням у липні цього року піднявся неабиякий скандал у пресі.

Дійсно, шановні можновладці, дайте відповідь на питання: як людина, яка у часи Майдану обіймала посаду першого віце-президента Національної академії держуправління при президентові, яка була заступником віце-прем'єра Тігіпка може очолити орган, що напряму має бути зацікавленим в очищенні влади?

А може, ми настільки ідеальне суспільство, що згаданий чиновник, каючись перед народом, пролюструє себе сам?..

Сьогодні багато говорять про недосконалість закону, про те, що, мовляв, за що їх люструвати? Та хоча б за те, що жоден з них, спостерігаючи за злодіяннями системи, не написав заяву про звільнення, не приєднався до Майдану, а значить, мовчки підтримував режим.

За те, що кожен з них несе автоматично опосередковану провину за кров, яка лилась рік потому і продовжує литися.

За те, що будучи при владі тоді, вони нищили людей у той чи інший спосіб, чим призвели країну до сьогоднішніх подій.

І, нарешті, давайте називати речі своїми іменами, не дослуховуючись до лукавства чиновників, які називають природний процес люстрації "полюванням на відьом".

Пам'ятаймо: вони всіма частинами тіла будуть триматися за свої крісла, міняючи партії, даючи хабарі, використовуючи зв'язки.

Вони звикли до кухарок на роботі, до дорогих автівок, до того, що приходячи на посаду, вони вважають відомство приватною власністю, а відтак роздають і продають посади.

Вони НЕ ВМІЮТЬ по-іншому.

Але при тому, шановні, ви мусите знати, що ми – громадянське суспільство – будемо з вами боротися. І рано чи пізно – думаю, набагато раніше, ніж вам хочеться, – ви будете із соромом усунуті з влади. Назавжди. Пам'ятайте про це, панове. Поки що ПАНОВЕ.

Тетяна Сиротенко, директор департаменту Міжнародного інституту гуманітарних технологій, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)