Очередной политический пат

54 просмотра
Понедельник, 26 января 2015, 10:55
Василь Зоря
журналист-международник

Як Україні не хотілося б побачити Росію виключеною з членів ПАРЄ і як російська делегація не сподівалася на повне відновлення повноважень в Асамблеї, як завжди, істина буде посередині.

Зимова сесія ПАРЄ, що проходить цього року в Страсбурзі з 26 по 30 січня, встигла привернути увагу не тільки позаплановим розглядом ситуації довкола теракту в Парижі чи питанням щодо переселенців в Україні.

Вона стане показником того, наскільки Росія реально має намір повернутися до правил міжнародного права, хоча б у перспективі.

Одна з найбільших делегацій у ПАРЄ – 20 російських депутатів і сенаторів – прибуває до Франції в критичний момент, коли більшість Асамблеї налаштована однозначно не підтверджувати її повноваження взагалі.

Напередодні Нового року російську делегацію було посилено політичними важковаговиками – спікером Держдуми РФ Сергієм Наришкіним і віце-спікером, заступником секретаря Держради партії "Єдина Росія" Сергієм Железняком, відомим зверненнями до "героїчного народу Новоросії".

Залучення керівництва Думи було сприйняте в Страсбурзі як тиск на найстарішу міжнародну парламентську інституцію. І це очевидно – днями Наришкін виступив з ультимативними заявами про можливість призупинення діяльності Росії в ПАРЄ щонайменше на рік.

Спікер пообіцяв, в разі, якщо росіян повністю або частково позбавлять основних повноважень на 2015-й, переорієнтуватися з ПАРЄ на "більш практичну" ПА ОБСЄ. А також – всерйоз подумати про вихід Росії з Ради Європи.

Як відомо, в квітні 2014 року російська делегація вже вдавалася до подібного демаршу, демонстративно залишивши пленарну сесію. Причиною стало часткове обмеження її повноважень через анексію Криму – депутатів лишили права голосу в ПАРЄ, а також можливості брати участь у керівних органах.

Це означало, що статус Росії тимчасово змінили з активного членства на пасивне.

Сьогодні Асамблея має або підтвердити свою принциповість, або – пом'якшити позицію через шантаж Москви. Тобто, фактично визнати свою неправоту щодо засудження анексії і проковтнути ігнорування РФ вимог щодо відновлення контролю України над півостровом.

Тож, як розвиватимуться події у Страсбурзі цього тижня?

Ймовірний сценарій

26 січня, понеділок. Президент ПАРЄ Анн Брассер відкриє зимову пленарну сесію – одну з чотирьох на рік. Саме у перший день Асамблея має підтвердити повноваження делегацій 47 країн-членів.

Автоматично реабілітувати обмежених у правах, якщо проти не виступить певна кількість депутатів Асамблеї.

Згідно регламенту, проти має виступити щонайменше тридцяти депутатів від п'яти країн-членів – сесія повинна обговорити їхні аргументи.

Тим часом, делегати від Генеральних Штатів Нідерландів вже пообіцяли оскаржити амністію для росіян, підготувавши для цього від свого імені і колег проект відповідної резолюції.

27 січня, вівторок. Далі головуючий зобов'язаний відправити голландські застереження на розгляд одного з комітетів ПАРЄ.

Для України було б краще, якби проект потрапив до Моніторингового комітету – там українські позиції традиційно міцні.

Росіяни лобіюватимуть, щоб проект потрапив до Комітету з політичних питань або міграційного Комітету, де розстановка сил більше на їхню користь...

У вівторок перед відльотом зі Страсбурга до Москва Сергій Наришкін проведе прес-конференцію і знову публічно повторить погрози.

28 січня, середа. За кулісами розгорнеться справжня дипломатична бійка. Обраний комітет збере і узагальнить поправки до антиросійської резолюції.

Багато залежатиме від доповідача, що готуватиме остаточний проект резолюції. У його силах вмістити до тексту, скажімо, рекомендацію ратифікувати повноваження у повному обсязі – задля "збереження діалогу" чи через "непродуктивність санкцій". Диявол криється у деталях.

29 січня, четвер. Україна теж не стане мовчати – тепер її черга внести поправки. Як тільки текст буде завершено, його внесуть до зали.

Настане момент істини. Очікувано на підтримку росіян голосуватиме чимало депутатів ПАРЄ. Традиційно – більшість політичних фракцій соціалістів і "об'єднаних європейських лівих". Прогнозовано – представники Сербії, Угорщини, Азербайджану.

Поодинокі русофіли можуть знайтися навіть в українській делегації.

Солідарність з росіянами висловили б також вірмени. Хоча корективи внесе нещодавня трагедія з розстрілом вірменської родини російським військовим, що викликало ланцюг масових антиросійських виступів у Вірменії.

30 січня, п'ятниця. Однак, з великою часткою вірогідності, статус-кво в ПАРЄ буде збережений, санкції стосовно Росії не буде посилено.

І справа тут не в страху перед сміховинними погрозами Москви взагалі вийти з Ради Європи або, принаймні, забрати свій фінансовий внесок з бюджету Асамблеї – останнє юридично неможливо.

Очевидно, що ПАРЄ просто не хоче послаблювати саму себе через черговий водорозділ. Занадто багато в світі міжнародних переговорних майданчиків, занадто висока конкуренція серед них.

Сухий залишок. Усі формальності з боку Асамблеї, безумовно, будуть виконані. Президент ПАРЄ Анн Брассер письмово попросила Наришкіна звільнити з-під варти військову льотчицю і народного депутата України Надію Савченко.

І знову Росія зігнорувала прохання надати полоненій міжнародний імунітет...

Пленарна сесія проаналізує стан з українськими переселенцями і ухвалить аморфну резолюцію щодо 700 тисяч примусових мігрантів з Криму і Донбасу.

Але ніхто не поставить всерйоз питання про ефективність подібних міжнародних структур, оскільки бюрократія як явище залишається безсмертною.

Василь Зоря, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)