Не facebook-ом единым

58 просмотров
Четверг, 10 сентября 2015, 09:57
Александр Геревич
сценарист, публицист, для УП

Події останніх тижнів яскраво показали: у своїй більшості українці як учасники політичного життя країни – так і не навчились ані елементарно аналізувати, ані робити висновків, ані, що головне, навіть мати бажання розібратись в причинах і наслідках.

Вперше за історію своєї незалежності українське політичне життя виходить зі своїх звичних чорно-білих кольорів – і стає кольоровим. Місцями сірим, місцями барвистим – але це вже не звичне політичне болото.

*   *   *

Протягом довгого часу все зводилось до простої формули: влада – упирі, що п'ють кров українця, опозиція – упирі, що пили або будуть пити кров українця.

І в цьому політичному болоті розчинявся кожен новий молодий політик. Адже все тут рухалося по інерції і по домовленостям з Москвою.

Як український істеблішмент розібрався з проблемою Чорноморського флоту? Адже в тілі Конституції базування іноземних військ на території країни заборонене? – А вписав окремою нормою в перехідні положення!

Як український істеблішмент вирішує нині проблему Донбасу? – Та тим же самим шляхом. Тільки цього разу більше узгодивши з Вашингтоном і Брюсселем, а не з Москвою.

Як українське суспільство зреагувало на сутички під ВРУ? Емоціями, які швидко розповзлись facebook-ом. Емоціями – а не пошуком альтернативи.

Ви знаєте, чому в Україні facebook "убиває" журналістику? Тому що ми живемо в емоційний час.

Ось, наприклад, поважне видання змушене писати: "Олег Ляшко провів з'їзд радикальної партії". А в соціальній мережі можна виразитись легше: "В цирку виступали…" – і далі перелік клоунів.

Зрозуміло, що кожному хочеться емоційно висловити свою думку. Але до чого тут політика?

*   *  *

Кожен, хто має амбіції в політиці – нині має можливість їх реалізувати. В парламенті вже формується ядро молодих демократів, яким ще певний час прийдеться ситуативно співпрацювати з "консерваторами" – злодіями від влади у кількох поколіннях.

Але щоб країна не розкололась навпіл на фоні зовнішньої агресії, щоб мати постійну підтримку Заходу – треба співпрацювати.

І, звичайно, непопулярна річ, про яку не люблять говорити, але!.. Пам'ятаючи події після першого Майдану – без зовнішньої агресії, можливо, й жодних зрушень в політичному житті країни не було б.

Для того щоб на місце "консерваторів" прийшли "справжні" – треба працювати в політичному руслі. Адже попри шалений запит суспільства на правих політиків, "Свобода" ще до Майдану, а опісля й поготів, – розтринькала весь виданий їй суспільством аванс, підмочивши заодно репутацію і всім прийдешнім правим. І суспільство швидко повірило в те, що "Правий сектор" – видозмінена "Пора", а Ярош – черговий шарлатан.

Щоправда, останні гвіздки в свої труни ці сили вбили самі – одні Мукачевом, другі – гранатою.

Якщо в майбутньому ти хочеш впливати на процеси, наприклад, щодо узаконення одностатевих шлюбів – то не бий сьогодні натовпом ЛГБТ! Тому що дикунів, зазвичай, не люблять. І не обирають.

Якщо хочеш обговорювати тему широкого доступу до зброї – не кидай гранату в натовп. І не стріляй з гранатомета по міліцейським машинам. Або ж визнай прямо, як Корчинський – я хочу, щоб Україна була, як міжвоєнна Чечня – кожен з автоматом.

Настав час думати, а не кричати про "зраду" та "перемогу" й стояти в черзі за гречкою. Думати, аналізувати, довіритись, розчаруватись, заректись більше нікому не вірити – а потім повторити свою ж помилку. Або ні.

Жити, одним словом.

*   *   *

Ми живемо в час, коли вже немає простих рішень. Ось про це і є демократія – важке рішення, яке має як позитивні, так і негативні сторони. Має своїх прибічників та своїх критиків.

Звикаймо, адже так буде й надалі.

Й давайте думати головою, а не facebook-ом та Тягнибоком.

Олександр Геревич, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)