Парижские теракты для Украины

60 просмотров
Среда, 18 ноября 2015, 10:04
Игорь Курус
координатор Общественной кампании "За ответственную власть"

Насамперед хочу висловити співчуття родинам загиблих у Парижі 13 листопада 2015 року. Важко втрачати спокій і усталене життя, а ще важче втрачати рідних і близьких. 

Українці живуть таким життям уже півтора року.

Україна перебуває в такому стані, "завдячуючи" також і позиції французького президента, який намагається примирити українську владу та російських загарбників, які, маскуючись під сепаратистів, убивають наших патріотів на сході України уже не перший місяць.

Але зараз не про Париж і Францію, які відходять від шоку і, де влада, на відміну від української, назвала речі своїми іменами: миттєво мобілізувалася, закрила кордони, запровадила надзвичайний стан, і намагається дати рішучий відсіч тероризму, який ступив на мирну французьку землю.

Я – один із тих українців, які намагалися достукатися до влади і пояснити, що агресія Путіна проти України, це елемент геополітичної стратегії Кремля з відновлення військово-економічного домінування.

І для цього Путіну потрібна уся Україна, а не лише Крим і Донбас.

І цього він добиватиметься як зброєю, так і іншими гібридними засобами, в тому числі політичними і дипломатичними.

І якби наші можновладці це розуміли, то йшли б на переговори з Путіним в іншому настрої і з іншими намірами, аніж це було у Мінську. Вони ніколи б не віддавали долю країни в руки німцям чи французам, а наполягали б принаймні на Будапештський формат, який включає більш україно орієнтовані США і Великобританію.

Водночас, наші можновладці мали час, щоб реформувати Україну і довести усьому суспільству і міжнародним фінансовим донорам, що влада в Україні будує справедливе суспільство і конкурентну економіку, які б зрештою і стали могильщиками геополітичних бажань Путіна і адептів "русского мира" назавжди. 

Адже українці, які б відчули щирість влади і стали з нею пліч-о-пліч, ніколи не пропустили б путінських посіпак у свої міста і села, як це було на початку 2014 року.

Та час минає.

За півтора року влада:
– замість очистки влади від проросійських елементів – сама ж вигадала, а потім і завалила псевдолюстрацію;
– замість боротьби з корупцією – збільшила тіньовий ринок обігу капіталів;
– замість побудови справедливого суспільства – "покриває" і відпускає тих, хто давав накази розстрілювати Майдан;
– замість модернізації армії – модернізувала поліцію;
– замість політичного єднання – йде на таємну змову з носіями "русского мира";
– урешті, замість солідаризації тисне на патріотично налаштовану частину суспільства, щоб догодити міжнародним партнерам, які намагаються загасити вогнище війни подалі від своїх кордонів.

І ось 13 листопада здригнувся від вибухів Париж.

Путін знову намагається "осідлати" міжнародну дипломатію, залякуючи останніх терором. А його соратник Сергій Марков уже встиг підказати світовим лідерам, що "треба робити", щоб позбавитися неприємностей. Цитую: "Терміново припиняти конфлікт Росії і Заходу через Україну. Хунту замінити технічним урядом, змінити Конституцію, прибрати неонацистів, провести нові вільні вибори. Київська хунта – це одна з головних перешкод для спільної боротьби США, ЄС і Росії проти терористів" – вважає українофоб Марков.

Як не дивно, але майже такої ж думки і колишні лідери Франції Саркозі та Італії Берлусконі. Залишається почути щось подібне від екс-канцлера Німеччини, друга Путіна, Герхарда Шредера.

Це – підтвердження того, що події в Сирії в Єгипті і Парижі пов’язані з Україною, яка стоїть на шляху геополітичних планів Кремля.

І, схоже, Путіну вдалося переконати світових лідерів – принаймні діючого президента Франції Олланда, головного учасника Мінського процесу – "дружити заради миру".

І що тепер робитиме українська влада без Франції і Німеччини, модернізованої економіки і армії, проте з міськрадами, переповненими прихильниками "русского мира", і безхребетним Генштабом?

Очевидно, що Мінські переговори треба забути і готуватися до найгіршого.

Але чи здатна українська влада ефективно протистояти викликам?

Влада не випустить з-за грат патріотів і не посадить туди сепаратистів; влада не виконає волю громадськості щодо зміни системи; влада не "зачинить" кордони і не озброїть своїх громадян.

Влада спробує "зберегтися", посилаючись на те, що її не люблять у Москві. А у випадку серйозної небезпеки – втече.

А що залишається робити нам, українцям? Знову сподіватися, що нас не зрадить Обама, Олланд і Меркель?..

Ігор Курус, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)