Люди против ботов

1170 просмотров
Пятница, 27 ноября 2015, 21:20
Богдан КутеповBohdan Kutiepov
журналист

Вже другий день поспіль я, наївний, пишу пости обурення: як фейсбук можете плодити всі ці фейкові вкиди проти людей, які на противагу демонструють конкретні документи, скани, скріншоти та інші докази.

Як досить значна частина коментарів може бути на підтримку Миколи Мартиненка, якщо в нього з контраргументів – лише кпини, відмазки і спроби щось накопати на Лещенка. Спроби досить невдалі, як я вважав. Але виявляється, всі ці брудні інформаційні технології – діють. Ви ведетесь на ботів, які створюють видимість дискусії, видимість неоднозначності, або ж просто заговорюють тему.

Коли ви помічаєте, що "щось не так", треба докопуватись, і зробити це ну зовсім не складно. Розкажу вам лиш один приклад, як я витратив кілька хвилин на те, щоб впіймати за хвіст справжнісінького бота, плюс півгодини, щоб написати цей текст.

Під моїм постом про продовження цькування Лещенка такий собі Глеб Думин залишив комент "Вы там разберитесь между собой, кто прав, а кто виноват. Да и к тому же все вы ошибаетесь, кто то в одном, кто то в другом", і так нєвзначай залишив лінк на явно "джинсовий" матеріал з Gazeta.ua.

 

Не зупинятимусь довго на самому матеріалі, але його побіжний аналіз свідчить про очевидну замовність.

В заголовок винесений меседж про приховування доходів Лещенка і його співпрацю з Григоришиним, яка видається за доконаний факт, хоча це лише судження дивної міжфракційної групи "Депутатський контроль", озвучене не менш підозрілим депутатом від Народного фронту, партійним гаманцем якого ("Фронту") в свою чергу є той самий Мартиненко, якого Лещенко й звинувачує в корупції.

Там не журналістський текст, а справжні перли: "Поляков повідомив, що має інформацію про незадекларований будинок Лещенка і хоче перевірити цю інформацію". Лещенко запропонував йому позадавати питання комусь іншому. Ви розумієте? І тому на підставі цього – Лещенко приховує доходи)))

Я, наївний, ще намагався щось доводити автору комента. А потім зайшов на сторінку цього Глеба Думіна.

 

Створена 21 листопада, якраз після чергової хвилі корупційних звинувачень політиків БПП і Народного фронту.

Звісно, це ні про що ще не свідчить. Ну, може людина починає творчий шлях у фейсбуку. Всього 4 френди в нього. Ну ок. Постів нема, лише залив обкладинку сторінки і фото профіля. Добре.

Далі я скачав його фотку:

 

Прекрасний сервіс пошуку за зображеннями надає Google. Він тут же видав мені джерело портрета. Насправді на фото - Александр Никулин з Калініграда:

 

Те, що це справді він – можете пересвідчитись, погортавши його фотоальбом Вконтактє:

 

Хто ж тоді такий Глеб Думин? Може він просто боїться політичних переслідувань, а може просто має фізичні вади і соромиться, тому вкрав чуже фото, щоб приховати справжнє обличчя?

У Глєба вказано, що він працює менеджером проекту в компанії ERC. І є гіперлінк на сторінку конкретно цієї компанії в Facebook.

 

Та не питання.

Я подзвонив у цю компанію і попросив покликати Глєба Думина до телефона:

– Нет у нас такого.

– Ну он Project Manager, у него написано. И на ваш сайт ведет... Он у вас работает?

– Менеджер проектов? У нас вообще нет такой должности...

І так далі. АУДІО ТУТ.

Фініта. Фейкове фото, фейкова інформація, нуль активності – вітаю, це і є справжнісінький бот. Ну можна ще в Університет Шевченка, звісно, подати запит, чи вчився за останні 20 років у них Глеб Думин, але це вже хіба за окремий гонорар від Григоришина:) Жарт.

Чий це бот? Ну не треба володіти блискавичним розумом, щоб уявити кому вигідно розганяти по соцмережах інфу, яка переводить стрілки з Мартиненка, Кононенка, Березенка, Авакова і Яценюка – на Лещенка. Можете самі в нього спитати прямо там же в коментах. Поки до нього не дійшов цей текст))

І наостанок. Я щойно захоплено розповідав цю історію колегам, і кажу: зараз я напишу йому, чи він не бот, а він відпишеться, мовляв, для вас усі боти, хто думає не так, як ви))) Ми посміялись. І от поки я писав цей текст:

 

"Все там в Раде на одно лицо" – теж дуже дієва, і тому популярна серед ботів техніка. Тобто не вигороджувати негативних персонажів, а опустити до їхнього рівня позитивних.

Скільки таких ботів у брудних політиків? Скільки їх у фінансистів "17-го каналу" та інших медведчуківсько-путінських проектів?

І ще хоч раз мені тепер скажіть: це не "порохоботи" або це не "бєнєботи", це, мовляв, просто люди з протилежною позицією. Такі теж є, але їх одразу видно за їхніми аргументами і здатністю логічно обгрунтувати свою думку.

А от ботів, які запускають хвилю і мусолять одні й ті ж самі методички – сотні й сотні.

За ними, фейковими акаунтами, стоїть лише пара десятків реальних людей, які отримують за свої послуги реальні гроші. Якщо ви підозрюєте, що "щось тут не так", не треба бути супер-розслідувальником, аби визначити: це бот чи реальна людина. Елементарно:

1. Ідентифікуйте потенційного бота по штампованих фразах, загальновживаних "мемах".

Боти часто не читають самого поста, вони лише отримують від своїх "старших" лінк на пост, який треба коментити, і набір меседжів, які треба переказати своїми словами.

Наприклад, мій пост, у якому я змальовую типові закиди до Лещенка і Найєма:

- Вони тварі! Бородатая женщіна і таліб!

- Чому вони тварі?

- Та тому що поки патріоти сидять в СІЗО, вони проводять гей-паради.

- Ні, вони публічно заявили про солідарність із спільнотами, які виборюють свої права. В тому числі, з ЛГБТ. Але це 2% їхньої діяльності.

- Лещенко продався Григоришину! Це всі знають! А Мустафа - проект Льовочкіна.

- Звідки ви знаєте? Хто вам сказав? Було викривальне розслідування? Було фото Лещенка з Григоришиним?

- Про це й так усі знають, і без ваших фоток! А як щодо муралу?? Лещенко хотів намалювати 25-метровий х.й на стіні!! Ага?! Що на це скажете?!...

Так от у відповідь на цей пост спершу йшли адекватні коментарі. Одні погоджувались, інші ні. А потім почали масово лізти підозрілі користувачі з вкидами, про які я власне й писав у самому пості.

Наприклад: "Ну все понятно. Но зачем Лещенко нарисовал х.. на стене этого не могу понять. Это в знак протеста или поддержки?" або Igor Evans Zaichuk: "Хіба те, що Лещенко вирішив намалювати прекрасну картину на будинку - вигадка? Сам бачив такі відповіді з його сторінки. Хіба він цим себе не дискредитував?".

Вам відома історія з муралом? Це була іронія, стьоб, він написав про 25-метровий член десь в коментах, критикуючи ідею муралів. Але боти, проплачені тими, чиї корупційні схеми викриває Лещенко, заскрінили цей комент і мусолять його як єдину зачіпку, яка хоч трохи могла б дискредитувати опонента. Сам по собі, вирваний з контексту, цей комент і справді виглядає дивно, але в контексті це був звичайний іронічний комент. Який тепер став інструментом інформаційної війни.

2. Дослідіть сторінку бота.

Бот він чи ні – видно з кількох факторів. Коли він завів акаунт? Відтоді що він постив? Якщо хоч щось постив, крім власної обкладинки й аватарки, це успєх.

Але досліджуйте далі. Якщо це лише лінки, без коментарів від себе, якщо це не пости, а просто лінки на прикольні картинки і статті зі стрьомних сайтів про криваву хунту, розбавлені демотиваторами, якщо ці всі лінки жодна людина не лайкнула, якщо в нього до 50 друзів – все це вкупі означає, що це точно бот. Кожна з цих.

3. Поговоріть з ботом.

Очевидно, що кілька акаунтів, якщо не кілька десятків, веде одна людина. Їй важко буде комунікувати

4. Прогугліть аватарку бота.

Часто боти не паряться, щоб редагувати й видозміняти картинки. Вони просто тирять їв інтернеті, і знайти джерело легко, використовуючи в Google "Пошук за зображенням".

Ви можете мене доповнити, і я додам ваші правки в текст, бо очевидно, що способів відрізнити проплачених ботів і тролів від живих людей з протилежною думкою – безліч.

Водночас, майте на увазі, що не всі "зомбі", які повторюють політичні меседжі, ніби мантри, є ботами. Ідеології та організації з ознаками деструктивної секти, як от партія "Батьківщина" або проект "Новороссия", не потребує проплачених фейків. Їхні адепти готові зі скляними очима й піною на губах за власні ідеали задушити голими руками.

Це наслідок багаторічної ідеологічної роботи, підкріплений також значними фінансовими й іншими ресурсами.

От "порохоботи" (яких ще часом називають армією #Мінстеця) чи "бєнєботи" не можуть похизуватись такою розгалудженою армією ідеологічних послідовників, як БЮТ. Тому змушені платити.

Пильнуйте. Часто важливі для суспільства теми скочуються в соцмережах до масштабних срачів, тільки тому, що нас із вами стравлюють між собою.

Часом інші дуже важливі теми армії ботів "забалтивають" своїми коментами про "25-метровий член" і про "він же тільки гей-паради проводить". Ви заходите в якийсь важливий пост – і ось що там бачите: всі між собою гризуться. І думаєте: та вони всі хворі. "В Раде же все на одно лицо!" Вуа-ля! Робота ботів виконана на відмінно.

Не лінуйтесь копнути хоч трішечки глибше. Вами маніпулюють. Не будьте бездумною ватою.

Обережно! Редакція (не "Української правди" - прим.УП) підозрює, що цей автор виконує своїми постами певні завдання Григоришина. Враховуйте це під час читання.)

UPD. Поки я готував цей текст, гляньте, шо відбулось у мене в коментах! Армагеддон)

Впродовж 5-10 хвилин виникло 10 ідентичних коментів з однаковими меседжами) Можете потренуватись на них: позаходьте в акаунти, погляньте, вони навіть якшо шось і постять - то однакові демотиватори, однакових котіків і т.д.)

 

Богдан Кутєпов, журналіст 

Текст: Facebook Bohdan Kutiepov

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)