Риторические вопросы Сергею Таруте

7605 просмотров
Воскресенье, 27 декабря 2015, 11:48
Виктор Мороз
политический обозреватель

Що можуть запропонувати потенційно одній із найбагатших країн світу люди, котрі спочатку обібрали її до нитки, зробили слабкою, бідною, нещасною – і схаменулись лише тоді, коли зрозуміли, що всі разом летять у прірву? І що українці можуть запропонувати своїм олігархам узамін?

Останнім часом за ініціативою народного депутата Сергія Тарути – екс-губернатора Донеччини, в минулому мільярдера – відбулося кілька зібрань провідних бізнесменів країни. За його словами, зроблена спроба виробити план дій щодо виходу країни з кризи. Оскільки – як зрозуміло зі слів народного депутата – бізнес не дуже довіряє чинній урядовій команді.

Гаразд, цій команді нині мало хто довіряє. Особливо її керівникам.

Але який бізнес? Ахметов, Пінчук, Коломойський, Хмельницький – це бізнес?

Якщо "бізнес", то їхні імена мають асоціюватися з відомими торговими марками, унікальними виробами, якісною продукцією – власне, з тим, що принесло їм шалені доходи, перетворивши їх із хлопців із підворітні в олігархів із мільярдними статками.

Ви знаєте ці торгові марки, котрі представляють названі чоловіки?..

Вони не бізнесмени. Вони – рантьє. Ті, кому дозволено продавати природні ресурси й сировину.

Хто з них може похвалитися реальними бізнесовими справами, спробами налагодити ефективне виробництво, модернізувати й привести в сучасний стан металургійні комбінати – анахронізми радянської доби? Вони просто збирачі данини з неефективного сировинного виробництва.

То чого доброго можна чекати від олігархів, котрі перетворили одну з найперспективніших країн пострадянського табору в сучасну руїну? І схаменулися лише тоді, коли ця країна перестала їм приносити мільйонні прибутки?

Чи, може, колись ці бізнесмени турбувалися долею своїх найманих напіврабів і намагалися платити їм достойні зарплати, таким чином оживляючи внутрішній ринок?

Може, вони прагнули чесно наповнювати бюджет країни податками від свого бізнесу і забезпечували соціальну сферу – освіту, медицину, культуру – належним фінансуванням? І не виводили весь свій прибуток по офшорах?

Може, вони, врешті, створили фонд підтримки української армії і наповнили його достатніми власними фінансами, коли виявилося, що ця армія без черевиків і без зброї змушена захищати країну від несамовитого агресора?

Може, хоч хтось, хоч колись зробив щось доброго для держави, котра нині має допомогти їм вижити й зберегти свої статки?

Гаразд, це все справді риторичні запитання, що не потребують відповіді. Але помилки роблять усі, й ніхто від них не застрахований.

Будемо сподіватися, що ці багаті люди – кілька десятків сімей, – котрі досі зневажали всіх останніх українців, вважаючи їх "лохами" і невдахами, бо не вміють так вправно й нахабно, як вони, працювати ліктями і нічим іншим, – зараз під проводом Сергія Тарути видадуть на гора суперпропозиції, котрі мають швидко й ефективно вивести країну з глибокої кризи.

А найбільше – повернуть свої глибоко заховані мільярди з офшорів, що лежать там мертвим багажем, створять Фонд модернізації країни, залучать найкращих спеціалістів світу й країни для розробки реального і конкретного плану реалізації цієї модернізації.

А ще – закличуть своїх представників у парламенті, яких там ледь не половина складу, прийняти сприятливе для розвитку економіки законодавство, котре допоможе залученню інвестицій у потенційно багату й ефективну країну.

В країну, де високий рівень умілості й освіти населення.

В країну, де розташовано 30% світових чорноземів і де неймовірні водні ресурси, які незабаром стануть одним із вирішальних факторів виживання й розвитку людства.

В країну, де одна з найкращих у світі логістика розвитку важкої промисловості.

І де нині вже створена чудова база для розвитку ІТ технологій.

Будь ласка, шановний читачу, не стверджуйте, що це можливо. У вас для цього немає жодних підстав. Як немає їх і в автора цих рядків. Бо зі світової історії знаємо, що олігархи ще ніколи і ніде не ставали рушіями національного прогресу. За своєю природою вони не здатні цього зробити.

Можна не сумніватися, що ніхто з олігархів і пальцем не поворухне для створення такого Фонду модернізації. Це не їхня природа. І не треба цього від них чекати.

В Україні є значно перспективніша й могутня сила, народжена Майданами – громадянське суспільство й зокрема його інтелектуальна частина, котра нині живе в паралельному світі, досі не затребувана й не використана. І саме громадянське суспільство має зорганізуватися таким чином, щоб примусити олігархів – при умові їхнього виживання в уже новій якості – взяти участь у поваленні влади олігархату і створенні ліберальної, ринкової, але справедливої системи організації суспільства.

І як українцям не хочеться до цього повертатися, але приступити до розв'язання проблем модернізації неможливо, не розібравшись із несправедливим, вульгарним і хамським процесом приватизації, проведеним за часів Леоніда Кучми й продовженим режимом Віктора Януковича.

Тільки легітимізація приватизації великих колись державних підприємств, перегляд того, що поставило країну з ніг на голову, може повернути країні справедливість і перспективу відродження.

Для цього не потрібно революцій, жодна з яких у світовій історії не виконувала свого завдання. Не потрібно буде все віднімати в супербагатіїв і потроху всім роздавати, як продемонстрували це практики вульгарного соціалізму.

Треба просто застосувати універсальну економічну формулу, однакову й рівну для всіх, провести через неї весь попередній процес приватизації й постприватизації – і примусити доплатити те, що безпідставно й грубо було вилучено до приватних кишень купкою надто кмітливих людей.

І для цього не варто щось придумувати й вигадувати велосипед – є формула уряду Тоні Блера, котрий швидко, успішно й ефективно провів у Великій Британії легітимізацію приватизації інфраструктурних об'єктів у кінці 90-их років.

В основі британської схеми легітимаційної доплати був запропонований так званий windfall tax – податок на безпідставні доходи, обумовлені обмеженням конкуренції або винятково сприятливою ринковою кон'юнктурою.

Українські економісти вже давно порахували можливий ефект від процедури застосування цієї універсальної формули – десятки мільярдів доларів, таких необхідних для виживання країни й модернізації її інститутів. 

Але чи не найбільший капітал – повернення справедливості й віри у власну державу мільйонів її громадян.

Вони цього вже майже не чекають. Але цілком заслуговують.

Тому, здається, поважний, розумний й енергійний чоловік Сергій Тарута цього разу не з того боку зайшов, примушуючи олігархів думати над долею країни. Це геть невластива для них функція. Їх для початку треба примусити не думати – а віддати нелегітимно привласнене. При тому залишивши їм перспективу розгортання власного бізнесу за умови законодавчого забезпечення обов'язку сплачувати своїм робітникам не 3-4% від собівартості продукції, а хоча б так, як у країнах Східної Європи – 30-40%.

До речі, це в їхніх же інтересах, адже отримають тепер уже цілком легітимну власність і спатимуть спокійно.

А далі вже шлях, прокладений нашими успішними сусідами. Все дуже просто.

Чому українцям не піти цим шляхом?

Віктор Мороз, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)