Страх и ненависть в США

9300 просмотров
Пятница, 11 ноября 2016, 15:20
Татьяна КозыреваTanya Kozyreva
журналист

На ранок після перемоги кандидата від республіканської партії Дональда Трампа Нью Йорк прокинувся у страху й ненависті. В одному з найліберальніших міст світу раптом почали помічати колір шкіри, гендер і походження.

Толерантність до інакомислення змінилаcь стигматизацією та радикалізмом.

Расизм, сексизм, ісламофобія і нетерпимість до ЛГБТ-спільноти – усе те, від чого останні півстоліття емігрували до Нью Йорку, що здавалося перегорнутою сторінкою у історії США – змусило американців вийти на вулицю після оголошення результатів президентських перегонів.

"Не мій президент!" – вигукують у 10 великих містах США, і протест цей не так політичний, як за права людини. Не спринт – а марафон, довжиною у чотири наступні роки Трампа-президента.

"Нью Йорк ненавидить тебе!"

"Hands off my pussy!" ("Руки геть від моєї розкішниці!" – УП) написано на транспаранті Ізабель. Блакитноока блондинка із туго зібраним у хвіст волоссям разом із тисячами ньюйоркерів під стінами резиденції новообраного президента у Trump Tower (Вежа Трампа – УП) на П’ятій Авеню Манхеттена вигукує: "Ми не приймаємо обраного президента!"

"Расист, сексист, бузувір не заслуговує бути обличчям США", – думками про зіпсовану репутацію країни Ізабель ділиться, не відступаючи ані на крок від свого бойфренда.

Ісмаел має єгипетське походження, мусульманську віру й кофту із надписом "Мир". Він народився і виріс у США, однак не почувається безпечно у країні, де президентом обраний автор заяв про депортацію "мусульман зі США":

"Дональд Трамп хоче депортувати біженців, що втекли від війни у Сирії, заявляє, що мусульмани знають, хто є терористи! Це безглуздо!"

Усі образливі висловлювання новообраного президента США на адресу мусульман зникли із сайту Дональда Трампа після оголошення результатів виборів.

"Дональд Трамп, на вихід! Переселенцям – вхід вільний" – підхоплюють гасло ньюйоркери. На стіні, яку видно із вікон бізнес-центру майбутнього президента США, з’являється велетенська проекція із написом: "Нью Йорк ненавидить тебе!"

"Він фашист! Мені соромно мати такого президента", – зізнається Келін із прапором кольорів веселки на спині. – "Республіканці повністю прибрали до рук Конгрес, і вони заберуть права ЛГБТ-спільноти".

Півстолітня боротьба за права ЛГБТ-спільноти у США почалася саме у Нью-Йорку із протесту під стінами гей-клубу "The Stonewall Inn". Тоді, у 1969 році активісти вимагали зупинити насильство поліції. Після розстрілу півсотні клієнтів гей-клубу "Пульс" у місті Орландо, штат Флорида, у 2016-му, Нью Йорк влаштував наймасштабніший за всю історію Прайд.

Легалізувати одностатеві шлюби в усій країні Верховний Суд США наважився лише у 2015-му. Вже за півроку в інтерв’ю Fox News кандидат у президенти США Дональд Трамп обіцяв призначити таких суддів, що таке право скасують.

"Я – гей! І маю друзів, які от прямо зараз ридають, бояться виходити за поріг власної кімнати, бо наше життя у небезпеці через цього виродка!" – зриваючись на крик, захриплим голосом пояснює своє невдоволення Бенджамін і показує середній палець вежі Трампа. Як представник ЛГБТ-спільноти, він упевнений, що персона новоспеченого президента радикалізує тон латентних гомофобів:

"Зараз вони впевнені, що можуть бути расистами, гомофобами, можуть чинити злочини на ґрунті ненависті й не нести покарання за це, як не несе його наш довбонутий президент".

Сьогодення у США син філіппінки і єврея порівнює із фашистською сторінкою історії Німеччини, про яку він знає від родичів-дисидентів, що вижили у концентраційних таборах.

"Він наш наступний Гітлер, якщо ми його не зупинимо!", – додає Бенджамін.

"Пішла до біса твоя стіна!"

"Єднаймося! Нас ніхто не захистить!" – вигукують іспанською, взявшись за руки, латиноамериканці.

Для найбільшої ком’юніті у США, що налічує 23 мільйони зареєстрованих виборців, президентство Трампа – справжній виклик.

Республіканець побудував передвиборчу кампанію на стіні між США та Мексикою, яка, за словами майбутнього президента, поверне "синім комірцям" роботу і не коштуватиме американцям ані цента, оскільки 11 мільйонів на будівництво із власного бюджету виділить Мексика.

Трамп неодноразово висловлювався мовою ненависті на адресую мексиканців: "Вони привозять із собою наркотики. Привозять злочини. Вони расисти. І дехто з них, я підозрюю, хороші люди"

"Я тут для своєї мами і бабусі! Наші родичі інвестували чимало зусиль, щоб ми жили кращим життям і здобули тут освіту", – пояснює природу свого страху американка мексиканського походження Леслі Делакруз: "Я боюся, що його не зупинить навіть Конгрес, якщо він захоче влаштувати масові депортації".

Іронія долі мексиканки Хімени в тому, що до ліберального Нью Йорку на навчання вона приїхала, коли родина Трампів готується до переїзду у Білий Дім.

"Це ляпас усьому прогресивному світу! Це крок назад! Менше стін – більше людей, об’єднаних спільними цінностями", – зважено висловлює свою позицію мексиканка і підхоплює гасло натовпу: "Пішла до біса твоя стіна! Пішла до біса твоя стіна!"

Відповідно до національних екзіт-полів 29% латиноамериканців США проголосували за Трампа, утім лідери громади вже встигли заперечити вражаюче високі показники.

Мексика відреагувала на перемогу Трампа рекордним обвалом песо, з огляду на те, що республіканець обіцяв розірвати торгові договори Мексикою і США.

"Моє тіло – мій вибір"

"Це жахливо! Це підґрунтя для культивації ґвалтівників в Америці. Крапка!" – рефлексує 18-річний студент під стінами вежі, названої іменем чоловіка, який у відеозапису десять років тому, у віці шістдесяти, захоплено розповідає телеведучому, що така відома і упізнавана особистість як Трамп, може дозволити собі схопити будь-яку жінку за піхву.

"Людям буде здаватися, що це нормально, бо ґвалтівник у Білому Домі, – додає 19-річна студентка Університету Нью Йорка, – я родом із Огайо, але сьогодні я цим не пишаюсь".

Штат Огайо, як і Флорида та Північна Кароліна, фактично подарували перемогу у виборах президента Дональду Трампу, кандидату від Республіканської партії, який на рівні із доступним медичним страхуванням, зниженням податків та підвищенням мінімальної заробітної платні, підтримують ще й заборону абортів.

"Моє тіло – мій вибір!" – вигукує Рейвін із Брукліну, чоловіки навколо підхоплюють: "Її тіло – її вибір!"

"Це порушує мої права як жінки. Я не можу жити в країні, що ігнорує, заперечує, принижує і радикалізує моє існування", – визнає афроамериканка. За кілька днів до фіналу передвиборчих перегонів Дональда Трампа підтримав Ку-клус-клан. Лише 8% афроамериканських виборців віддали свої голоси за кандидата від Республіканської партії.

Цікаво, що кандидата-жінку підтримали лише 51% білих жінок із вищою освітою, 64% неосвічених жінок проголосували за Трампа.

*   *   *

Потужний дзвінок до пробудження у перші дні після оголошення результатів передвиборчих перегонів прозвучав щонайменше у 10 містах мільйонниках.

Тисячі американців вийшли на вулиці, аби висловити природу свого страху і ненависті, незважаючи на першу промову Дональда Трампа-переможця виборів про єднання країни. Кількадесят їх тут же арештували.

Чи вдасться Дональду Трампу зняти напруження у суспільстві, розколотому полярною ідеологією двох найпотужніших партій країни?

Чи готові ліберали США толерувати виборчу систему непрямого голосування, у якій переможця визначає кількість представників у колегії виборців, а не кількість голосів виборців?

Фактично абсолютну більшість останніх на виборах 2016 року отримала кандидатка від демократів Гілларі Клінтон за рахунок мегаполісів. Утім Білий Дім відійшов все ж республіканцю Дональду Трампу завдяки квотам колегії виборців у маленьких містах.

Республіканець Джордж Буш таким чином переміг у демократа Альберта Гора 2000 року.

Наскільки готові демократи розділяти цінності республіканців, що отримали усю повноту влади на щонайменше чотири наступні роки?

Чи відповідатимуть дії президента Трампа передвиборчій риториці?

У що трансформується страх і ненависть у США?

Доки немає відповідей на ці запитання, виникають інші – яке майбутнє у Сполучених Штатів Америки, і як скористаються таким розколом "союзники", що піднімали келих за переможця?..

Тетяна Козирєва, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)