Россияне едут в Киев за американскими визами

5868 просмотров
Четверг, 28 сентября 2017, 17:06
Наталья Салалайко
старший юрист юридической компании "Наказ"

З 1 вересня неімміграційні візи в США росіянам видають тільки в посольстві у Москві – консульства у Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Владивостоку припинили свою роботу. Це стало наслідком "дипломатичної війни", яка розв'язалася наприкінці липня через посилення санкцій проти Росії з боку США.

Заява на офіційному сайті посольства США в РФ
Заява на офіційному сайті посольства США в РФ

Наразі штат дипломатичної місії США в Росії скорочено на 755 чоловік. В умовах, що склалися, посольство в Москві не встигає обробляти всі вхідні заявки на отримання неімміграційної візи. У відповідь на обурення російських громадян уряд США порекомендував звертатися за візами до посольства в Києві.

Росіянам навіть спростили правила подачі документів. Раніше іноземцям потрібно було довести зв'язок з Україною (сім'я, майно, робота), щоб мати змогу подавати заявку на її території. Зараз такі обмеження знято.

Заява на офіційному сайті Посольства США в Україні
Заява на офіційному сайті Посольства США в Україні

За словами директора українського візового центру "Тур-Партнер" Юлії Голіневич, з початку вересня кількість запитів на оформлення візи в США від громадян РФ справді зросла.

"Отримати візу в Москві практично неможливо. Посольство не справляється з потоком людей. Дати для співбесід розписані на кілька місяців" – написала Голіневич у Facebook.

Вона також нагадала, що, відповідно до вимог, подавати документи і отримувати візу росіянам у Києві потрібно особисто. Не можна надіслати папери або паспорт кур'єрською службою.

Варто також пам'ятати, що під час запису на співбесіду обов'язково потрібно вказати адресу тимчасового перебування в Україні – це може бути адреса готелю, помешкання родичів або орендованої квартири.

За словами Голіневич, консульський збір необхідно сплачувати в українському відділенні Райффайзен Банку в гривні. Однак це може зробити і представник – особисто сплачувати в банку не обов'язково.

"З нашого досвіду, розгляд займає від 3 до 5 робочих днів. Точних термінів немає. Пакет документів не змінився" – повідомила Голіневич.

За 2016 рік на території РФ запит на отримання візи в США подавали 211 тисяч громадян. Така велика кількість охочих створює черги у єдиному диппредставництві, що працює в Москві. А тому не дивно, що частина росіян готова поїхати навіть до іншої країни, аби отримати візу швидше.

Кілька фактів для розуміння того, наскільки разюче змінилася ситуація з видачею американських віз у Росії протягом останніх місяців.

1. За минулий рік 1,8% від загальної кількості виданих США дозволів припадало саме на Росію, що дозволило цій країні увійти до топ-8 країн світу за показником отримання американських віз.

2. Протягом останніх семи років відсоток схвалених на території РФ заявок на отримання американської візи не опускався нижче 89%.

3. У рейтингу видачі неімміграційних віз до США за минулий рік Росія зайняла 41 позицію серед 200 країн світу.

Динаміка схвалених заяв на візу в США в Україні та РФ
Динаміка схвалених заяв на візу в США в Україні та РФ

Цікаво, що навіть санкції, застосовані проти Росії 2014 року з боку США, не вплинули на відсоток схвалених запитів. США завжди стверджували, що їх міграційна політика не залежить від зовнішньої.

А тому події кількох останніх місяців чітко свідчать про серйозне загострення дипломатичних відносин між США і Росією.

Які підсумки для України?

Наплив російських туристів у Києві, охочих отримати американську візу, певно, буде тільки зростати. Однак це може перетворитися для них на справжній квест після того, як буде введено біометричний контроль на українсько-російському кордоні.

Наталя Салалайко, старший юрист юридичної компанії "Наказ", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)