Кошмары на улице Банковой

12977 просмотров
Понедельник, 15 января 2018, 09:39
Глеб КаневскийHlib Kanievskyi
глава экспертной организации StateWatch

НАЗК перестало бути цікавим суспільству.

Активісти більше не слідкують за засіданнями Агентства. Журналісти не пишуть про результати його діяльності. А значить – саме тепер настав час спускати темники в головний антикорупційний орган.

Під кінець минулого року сталася маленька, проте історична подія. Вперше НАЗК отримало всі п'ять членів, відповідальних за протидію корупції в різних сферах.

Втім, хто про це написав чи зробив сюжет? Хто, врешті-решт, пам'ятає двох новообраних членів? Якийсь районний прокурор у відставці та голова райдержадміністрації з сумнівними статками.

Хіба такі кадри будуть вести затяту боротьбу з головною проблемою українського суспільства? Залишимо це питання на відкуп стратегам з Адміністрації президента. 

Австралійський письменник Грегорі Робертс у відомому романі "Шантарам" якось згадав про основну рису корумпованих чиновників:

"Менеджери, чиновники, мери, суддівські бюрократи. Вони завжди виправдовуються тим, що лише виконують свою роботу, підкоряючись наказам. Ось від них, мовляв, нічого не залежить, і якщо не вони, то хто-небудь інший буде робити те ж саме. Ці сто мільйонів боягузів знають, що відбувається, але ніяк цьому не перешкоджають".

Так от такий огидний типаж службовців – це саме те, що потрібно команді Порошенка.

Неважливі освіта, порядність чи досвід. Головне, щоб був шлейф. Адже в корумпованих чиновників точно жирні декларації. З золотом, маєтками, з елітними авто. Бо саме через таке нажите непосильною працею майно всіх можна взяти на гачок.

Заяви Соломатіної не стали одкровенням. Про контроль Банкової у вузьких колах здогадувалися. Викривач Соломатіна ціною власної кар'єри лише підтвердила офіційно: у Корчак підтасовують результати перевірок декларацій, а інколи і продають такі результати.

Ключовим моментом у цій справі є те, що представник президента Горащенков і коло інших невстановлених осіб з Адміністрації отримали через НАЗК доступ до одного мільйона електронних декларацій всіх можливих чиновників по всіх куточках України.

А якщо згадати ще скандальні правки Чорновол, то вже в травні Банкова побачить декларації активістів та журналістів, які намагаються власними силами протидіяти корупції.

Так от, зважаючи на нові оприлюднені факти, тепер можна зробити повноцінні висновки.

Команда Порошенка перетворилася на стоокого Карабаса, який у будь-який момент може потягнути за ту чи іншу ниточку необхідного чинушу.

Будь-якому судді перед важливим засіданням по Насірову чи Мартиненку можна відправити компромат з його деклараціії.

Так само можна взяти під контроль будь-якого прокурора за дорогі автівки, записані на любу бабусю. Залякати депутата з прихованим бізнесом на Кіпрі. Чи врешті-решт приручити гонористого мера, який не хоче миритися з інструкціями столичних самодурів.

І чиновники як бездушні маріонетки з пісні Макаревича будуть старанно виконувати чужу волю, вдаючи віддану службу народу України. Така собі взаємовигідна співпраця: ти ухвалюєш рішення, вигідні персонам з Банкової, в обмін на збагачення за рахунок державної посади.

І можеш не боятися грантоїдів, скоро за них візьмуться уповноважені органи. Інакше твої нічні кошмари стануть реальністю – підеш першим за грати через незаконні статки. Рідний генпрокурор допоможе.

Неймовірно, але через Агентство навіть вдається вставити палиці незалежному НАБУ. Нещодавні роз'яснення про те, що детективи не можуть розпочинати кримінальне переслідування чиновників, які приховують свої статки, без відповідного рішення НАЗК, – тому яскраве підтвердження.

Фактично, команда Корчак перебрала на себе функції законотворця і хоче самостійно вирішувати, кому та коли відкривати кримінальні справи.

Подібне роз'яснення є абсурдним за своєю природою. Втім, для українських судів згодиться, щоб виправдати якогось наближеного до влади мільйонера на державній службі.

Треба визнати: Банкова переграла активістів. НАЗК – під ковпаком.

Але гра не завершена. Остаточну поразку громадянське суспільство дістане тоді, коли повністю забуде про Агентство. Коли не буде слідкувати за його рішеннями. Врешті-решт, коли перестане вимагати в президента та прем’єра перезавантажити НАЗК, яке втратило довіру власних громадян.

Все ж таки тільки в повному забутті заслужена юристка Корчак зможе без вагань жонглювати перевірками електронних декларацій на догоду старшим товаришам.

Гліб Канєвський, StateWatch, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)