Доска позора. Почему фамилии злостных неплательщиков алиментов появились в открытом доступе

5390 просмотров
Вторник, 20 февраля 2018, 12:30
Вадим ГуцулВадим Гуцул
руководитель Главного территориального управления юстиции в Кировоградской области

6 лютого 2018 року набув чинності закон щодо посилення відповідальності недобросовісних батьків, які після розлучення ігнорують виконання свого прямого обов’язку й ухиляються від утримання власних дітей упродовж шести та більше місяців.

Завдяки цьому державні виконавці, які займаються виконанням рішень судів про стягнення аліментів, мають можливість застосовувати проти боржників нові інструменти примусового впливу.

Зокрема, йдеться про обмеження злісних неплатників у праві полювання, виїзду за межі України, керування транспортними засобами та користування вогнепальною зброєю.

І, як показує практика, ці новації є в дійсності дієвими.

Відтак, з початку року органи державної виконавчої служби ліквідували заборгованість зі сплати аліментів на суму 1,9 мільярда гривень на користь 550 тисяч дітей.

Незважаючи на досить високі результати, ще є над чим працювати, адже судові рішення про стягнення аліментів в Україні виконуються не в усіх випадках.

Зокрема, раніше складнощі виникали в тому разі, коли боржник насправді не мав офіційного доходу або майна, за рахунок яких можна було б ліквідувати заборгованість.

Наразі, згідно з новим законодавством, за таких обставин злісного неплатника може бути притягнено до виконання суспільно корисних робіт, оплата за які в повному обсязі спрямовуватиметься на погашення заборгованості з аліментів.

Однак є "особлива" категорія недобросовісних батьків, які працюють неофіційно й мають стабільний фінансовий дохід.

Незважаючи на високе матеріальне становище, вони відмовляються добровільно сплачувати аліменти, вчиняючи при цьому економічне насилля над дитиною й обмежуючи її в праві повноцінного та всебічного розвитку.

Як у такому випадку боротися з боржниками?

Усе досить просто: слід застосовувати методи психологічного впливу.

Саме з цією метою створено реєстр боржників і відкритий список злісних неплатників, у яких міститься інформація про всіх осіб, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці.

Високопосадовці, депутати, бізнесмени, які працюють у межах тіньової економіки, занадто дбають про свою репутацію в очах оточуючих, тому навряд чи захочуть фігурувати в таких скандальних ситуаціях, як відмова від утримання власної дитини.

Погодьтеся, набагато простіше сплатити заборгованість, ніж втратити авторитет, потрапивши на так звану "дошку ганьби".

Однак заплямування репутації – ще не все, що може очікувати на злісного неплатника після того, як інформація про нього потрапить у публічний реєстр боржників з аліментів.

Наприклад, у нього автоматично з’являться проблеми, якщо він захоче посвідчити договір відчуження майна в нотаріуса або отримати кредит у фінансовій установі, адже йому в обох випадках у цьому відмовлять.

Наразі в реєстрі міститься інформація про понад 75 тисяч злісних боржників, які заборгували кошти своїм дітям.

Тепер країна знатиме всіх своїх "героїв" в обличчя. Адже чи можете ви бути впевненими в тій людині, яка готова забути про власну дитину?

Вадим Гуцул, керівник Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)