Легкие деньги или жизнь: как не стать жертвой торговли людьми за рубежом

1888 просмотров
Понедельник, 30 июля 2018, 16:30
Вадим ГуцулВадим Гуцул
руководитель Главного территориального управления юстиции в Кировоградской области

Нестабільна економіка й бажання краще жити примушують українців іти на доволі ризикований крок і шукати щастя за кордоном.

Однак далеко не в усіх випадках мрії про зарплати в доларах чи євро стають для наших співвітчизників реальністю.

На жаль, трапляються ситуації, коли прагнення до примарних ілюзій перетворюється на справжню гру на виживання.

Існують різні форми торгівлі людьми. Зокрема, йдеться про сексуальну та трудову експлуатації, примусове втягнення в злочинну діяльність, а також торгівлю людьми з метою вилучення органів.

Про ймовірну небезпеку відомо кожному, але звичка думати, що біда може статися з кожним, крім нас, призводить до непоправних наслідків.

Результати статистичних досліджень Міжнародної організації з міграції свідчать про те, що українці в більшості випадків готові бездумно перетинати кордон країни, лише отримавши обіцянку здобути високооплачувану роботу від особи, якій довіряють.

Зокрема, потенційними жертвами торговців людьми є мешканці Житомирщини, Івано-Франківщини та Полтавщини. Як свідчать офіційні дані, у середньому 48% опитаних у цих регіонах схильні погоджуватися на ризиковані пропозиції.

Натомість жителі Закарпатської та Кіровоградської областей найбільш свідомо ставляться до пошуку роботи за межами України (тільки 8% респондентів мають бажання випробувати себе й шукати кращої долі без жодних гарантій).

Варто відзначити й про те, що тільки в 2017 році 346 українців стали жертвами торгівлі людьми. Про це йдеться в доповіді Державного департаменту США.

Якщо говорити детальніше, 163 особи не з власної волі були втягнуті в злочинну діяльність. Ще 142 українців піддавалися сексуальній експлуатації, а 17 громадян України були змушені працювати без жодного сподівання отримати хоча б якусь плату за виконану роботу.

Окрім цього, сім осіб були викрадені з метою вилучення органів, а ще шістьох змушували примусово жебракувати. Такі дані були оприлюднені на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України.

Щоб убезпечити себе, заробітчанам потрібно максимально оцінити всі можливі ризики, відповідально ставитися до планування майбутньої поїздки і дотримуватися таких порад:

1. Переконайтеся, що робота за межами України має законний статус. До моменту виїзду слід отримати саме робочу візу, а не туристичну.

2. За жодних умов не віддавайте свій паспорт потенційним роботодавцям. Якщо ви випадково втратили ідентифікаційний документ або у вас його відібрали примусово, одразу зверніться за допомогою до посольства чи консульства України.

3. Зробіть копії паспорта, візи та страхового полісу. Зберігайте їх окремо від оригіналів.

4. Запишіть усю можливу контактну інформацію установ, які надають мігрантам підтримку. Якщо ви потрапили в скрутну ситуацію, зверніться до консульства або неурядових профільних організацій.

Звичайно, доведеться докласти більше зусиль, щоб отримати за кордоном легальну роботу. Однак, якщо йти простішим шляхом, поїздка може перетворитися для заробітчан у справжній фільм жахів в умовах реального часу, де людське життя – це лише звичайний товар у руках злочинців.

Вадим Гуцул, керівник Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області

Спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)