Политика детского возраста

591 просмотр
Суббота, 29 сентября 2018, 13:00
Андрей ОсадчукAndrii Osadchuk
юрист, депутат Киевсовета, участник движения "Люди важны"

В окрузі Колумбія геть драконівські звичаї і традиції. На мій демократичний погляд східного європейця, що нахапався купи звичок у західних, це якась маячня, що межує з дурістю.

На кожній зустрічі ти маєш бути вдягнений, як Том Круз на своєму першому весіллі з Джей Ло. Подуріли!

Як виявилося, навіть якісний smart casual є ознакою неповаги до оточуючих. Не годиться. Жорсткого бізнес-smart дрес-коду, як не дивно, дотримуються всі.

Що тут відбувається? Де ж свобода і демократія?

Перебуваючи в певному відчаї від незапланованої реалії, перебираючи привезені сорочки і краватки, розмірковував про сталість інституцій і, здається, розгледів деякі обриси й образи.

Ми в Україні роками і десятиліттями клянемо всіх підряд. І президентів, і парламентарів, і міністрів, і юристів. І що цікаво – здебільшого є за що. Але якщо уважно придивитися, то ми постійно очікуємо від усіх інституцій виважених, вчасних, професійних дій.

Насправді ми, дорослі, хочемо, щоб вони вчиняли по-дорослому. Але ж парадокс у тому, що дорослих, сталих інституцій ми просто не маємо: вони ще надто молоді, вони – діти.

Очікуючи дорослих вчинків від дітей, ми постійно дивуємося і щиро обурюємося подекуди придуркуватим витівкам то ВР, то НАБУ із САПом, то міністрів, то ще когось із поважних.

Чому ми дивуємося і чого причитаємо? Згадайте свій восьмий клас, третю чверть. Вже і вусики у хлопців густо пробилися, і груди у дівчат ого-го, а розуму-то геть немає. Дурь так і пре.

Вибачте, а хіба всі фундаментальні політичні інституції молодої української держави закінчили б хоча умовну середню школу?

Звичайно ж, ні. Більш того, все навчання, що вже було, – так собі. То постійно незаплановані канікули, то книжок нема, то вчителів нема, то школу затопило. І учень такий собі, твердий троєчнік.

Якщо через таку призму подивитися на все, що відбувається довкола нас в Україні, то так чи інакше все стає на свої місця. Ситуативна придуркуватість у купі з неконтрольованою енергію, замішаною на юнацькому максималізмі і жазі пригод – це і є наші інституції.

За умови відсутності компетентного директора, завуча і взагалі потужного педколективу й досконалого статуту школи, учні періодично "ідуть у рознос". Не те, що курять і п’ють, у них ще й купа крадених грошей і вільного часу, вони почуваються геть дорослими.

Ви всі не раз бачили, як кумедно, коли підліток нап’ялить на себе дорослий костюм. Якесь татове пальто чи шляпу. Закурить. Чи дівчинка мала влізе в мамині туфлі на каблуках. Сміх і горе.

Маємо визнати просту і, нібито, всім зрозумілу річ: все має свої цикли зростання, зрілості, розвитку і розквіту. Так, у житті трапляються вундеркінди, що здатні перескакувати кілька класів у школі і потім екстерном здавати іспити у виші, але таких одиниці на мільйон.

У поточних умовах усі, хто взялися розбудовувати ту чи іншу інституцію в Україні – від міністерства, відомства і до політичної партії, – зобов’язані усвідомлювати об’єктивну реальність і свою відповідальність перед людьми.

І, як мінімум, лідери повинні поводитися і діяти по-дорослому, а не скубтися і вищати, як дворова шпана.

На жаль, величезна кількість "хомо сапієнс" відмовляються усвідомлювати, що їхній біологічний вік не має геть нічого спільного з їхньою професійною, особистісною чи інституційною зрілістю і спроможністю.

Насправді купа людей залишаються інтелектуальними й емоційними підлітками більшу частину свого життя, але тих, хто це визнав, напевно, ніхто не зустрічав.

Управління людьми є тяжкою, марудною, але дуже відповідальною роботою і навіть мистецтвом. Це вміють одиниці. Що цікаво, в бізнесі це значно легше, бо там є фінансова взаємозалежність, що сильно заокруглює всі гострі кути. Толерантність, терпимість і навіть взаєморозуміння можна купити.

З громадсько-політичною сферою, коли організація намагається розвиватися на спільних цінностях, ідеях, баченні майбутнього, і при цьому ніхто нікому грошей за це не платить, ой як усе не просто.

Тут потрібний вищий пілотаж мудрості, наставництва і візіонерства. Тут має бути щире, бездоганне лідерство. Фальш відчувається миттєво, помилки фіксуються, як удари в боксі.

Їх викупити не можна, вони в протоколі назавжди. Як тільки ти їх припускаєшся в середовищі, що прагне довіри і спільних цінностей, є один шлях порятунку – негайно визнати "прокол", провести роботу над помилками, і ще сильнішими йти далі. Але це треба вміти.

Ми будемо значно сильнішими і згуртованішими, коли чітко усвідомимо, які ми і де ми є. Коли навчимося не на словах, а на ділі поважати всіх довкола. Коли зможемо разом відкрито і спокійно вчитися на помилках, визнавати їх, аналізувати, аби не повторювати.

Ми будемо сильні, коли, розуміючи свою спільну інституційну юність, приберемо зайвий пафос і удавану вченість, будемо слухати і чути, вчитися один у одного.

Маємо бути свідомі, що демократична інституційна Україна ще надто замала, аби хтось із учасників процесу публічно натягав на себе дорослий відпрасований костюм сталої демократії, переконуючи оточуючих завченими фразами, що підгледів у інших, що ніби сам його собі пошив.

Хизуватися чеснотами і демократичною модою нам ще ой як рано.

У Вашингтоні у неділю всі магазини працюють допізна. Аби не ганьбитися завтра, хоча і років вісім не носив уже, але піду купляти собі пристойного ділового костюма, прибравши геть у чемодан усі свої модні штанці.

У середовищі дорослих потрібно не вдавати з себе розумаку-революціонера, важливо знати своє місце, уважно слухати, запам’ятовувати, придивлятися і поважати дорослі правила і звички.

Треба всім нам потроху дорослішати, але і не соромитися свого віку. Молодість – це чудесно.

Андрій Осадчук, юрист, депутат Київради

Спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)