Расследование убийства Гандзюк: Эффективный саботаж. Хроники

3100 просмотров
Вторник, 22 января 2019, 08:00
Маси НайемMasi Nayyem (Wolf)
адвокат, партнер юридической компании "Миллер"

Я виглядаю краще, ніж справедливість і правосуддя в Україні.

Катерина Гандзюк

Розслідування вбивства активістки Каті Гандзюк – це проекція ставлення президента Петра Порошенка, генерального прокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова до життя людини в Україні.

Саме тому, на мою думку, пані посол Франції в Україні Ізабель Дюмон назвала це розслідування своїм головним розчаруванням в Україні.

Бо саме в Україні генпрокурор каже, що йому відоме прізвище замовника, але у слідчого прокурора ще немає доказів. Тобто доказів нема, але винну особу вже призначили?

Саме в Україні в цій резонансній справі майже через півроку після свідчень одного з підозрюваних, в яких він вказує на іншого, на сайті МВС з'являється інформація, що його таки оголосили в розшук. І там же зазначають, що дана особа, на жаль, зникла від правоохоронців якраз тоді, півроку тому…

Але давайте просто нагадаємо, як вбивство Каті Гандзюк розслідувалось з першого дня.

Кримінальна справа та правова кваліфікація.

Катерину Гандзюк облили кислотою 31 липня 2018 року у Херсоні близько 08:48. Кримінальну справу завели о 14:00.

Правова кваліфікація злочину була за ст.296 ККУ (хуліганство). При цьому було облито понад 30% тіла – це волосяна частина голови, обличчя, спина, руки, ноги, передня частина грудної клітини. На момент приїзду швидкої у неї вже був опіковий шок.

Після суспільного резонансу справу додатково кваліфікували: за ч.2 ст.121 ККУ "Умисні тяжкі тілесні ушкодження, здійснені з метою залякування потерпілого".

Через день справа була перекваліфікована на ч.2 ст.15, п.4 ч.2 ст.115 ККУ – "Замах на умисне вбивство, здійснений з особливою жорстокістю".

З 17 серпня по 22 серпня 2018 року були затримані 5 виконавців злочину. Незважаючи на їхні свідчення, що замах на вбивство був здійснений на замовлення, справу так і не доповнили кваліфікацією п.11 ч.2 ст.115 (вбивство, здійснене на замовлення).

Відповідне клопотання адвоката було задоволене лише 25 вересня 2018 року, злочин додатково кваліфікували п.11 ч.2 ст.115, ст.15 ККУ. При цьому не була змінена підозра, незважаючи на чітку позицію пленуму ВРУ з цього приводу (ознака 115-ої – "здійснене на замовлення" – інкримінується як виконавцям, так і замовникам).

Досудове розслідування. Початок.

Навіть наступного дня сусіди з будинку, в якому жила Катерина, не були допитані в якості свідків. Слідчі прийшли допитувати їх під час обіднього часу в робочий день. Зрозуміло, що свідків не було вдома.

Дії поліції були інертними. Тільки на основі розпитувань друзями Катерини свідків інциденту був зроблений фоторобот нападника – на третій день після нападу.

Хімічний склад кислоти, якою облили Катю, також був встановлений наступного дня після інциденту завдяки друзям Гандзюк.

Слідчо-оперативною групою, яка прибула на місце злочину, не був вилучений службовий автомобіль, на якому за Катериною приїхав водій. На авто також були залишки кислоти, які були змиті водієм в день нападу.

Підозрюваний в організації вбивства Сергій Торбін раніше працював в Головному управлінні Національної поліції в Херсонській області. Його кум, начальник сектора кримінальної поліції ГУНП в Херсонській області Сергій Курділов залишався працювати там, незважаючи на те, що в нього був конфлікт інтересів. Велика ймовірність, що він є ініціатором затримання Миколи Новікова з метою саботувати розслідування.

Досудове розслідування. Помилковий підозрюваний.

3 серпня 2018 поліція затримала підозрюваного в замаху на вбивство Гандзюк Новікова. З доказів – начебто телефонія (насправді – факт вимкненого телефона в день нападу), начебто на нього вказав сусід.

Тобто здійснювався тиск на свідків з метою фабрикування доказів обвинувачення і ведення слідства хибним шляхом.

Новіков одразу (ще під час першого допиту) говорить про те, де був, і що є свідки. Вказує на сестру. Слідство його слова не перевіряє.

6 серпня 2018 Херсонський міський суд постановив взяти під варту Новікова. У суді сестра розповідає, де був Новіков в день нападу, називає прізвища інших свідків, дає їхні контакти журналістам. Слідство не перевіряє її слова.

15 серпня 2018 року свідка, який стверджував, що в день нападу на Гандзюк підозрюваний Новіков був з ними на відпочинку, викликають до прокуратури міста Львова. Вони дають чіткі свідчення, з яких виходить, що Новіков дійсно не міг перебувати на місці злочину у вказаний час.

16 серпня 2018 року сама Гандзюк каже, що на 99% Новіков не є тим, хто на неї напав.

22 серпня 2018 року прокуратура закрила справу проти Новікова. Підставою для закриття справи стала "відсутність в його діях складу злочину".

Досудове розслідування. Після смерті Катерини.

Реклама:
Підозрюваний Ігор Павловський.

Серпень 2018. Один із підозрюваних виконавців Володимир Васянович у своїх свідченнях вказує на помічника депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігоря Павловського. Але тоді його не затримують.

12 листопада 2018. Через 8 днів після смерті Каті та зливу ініціативною групою "Хто замовив Катю Гандзюк" інформації про Павловського його беруть під варту в якості підозрюваного у вбивстві Каті.

Підозрюваний Олексій Левін.

Серпень 2018. Один із підозрюваних виконавців у своїх свідченнях вказує на Левіна. Але тоді його не затримують.

4 грудня 2018. Через місяць після смерті Каті Левіну оголошують підозру в організації нападу на Гандзюк. За наявною інформацією, Левін перебуває за межами України.

На момент 14 січня 2019 року така людина не зазначена в базах розшуку ані в Україні, ані в Інтерпол.

Лише 21 січня 2019, майже через півроку після нападу і свідчень підозрюваного, з'являється інформація, що СБУ оголосила в розшук підозрюваного в організації вбивства Каті Олексія Левіна (Москаленко).

Інформацію про розшук публікують на сайті МВС в переліку осіб, які переховуються від органів досудового розслідування. Саме там вказано, що Левін зник від правоохоронців 19 серпня 2018 року.

Розголошення матеріалів досудового розслідування генпрокурором.

Як і в ситуації з Левіним, так і 30 грудня 2018 року Юрій Луценко дає інформацію, яка може нашкодити слідству:

"Слідству відоме прізвище замовника вбивства Катерини Гандзюк, але прокурор досі збирає докази".

Тобто, немає доказів причетності когось конкретного, немає підозри, але він вже призначений "замовником вбивства" Катерини.

Імітація передачі справи до СБУ.

3 серпня 2018. 11:30.

Після спілкування з Катериною Гандзюк, генпрокурор Луценко повідомляє, що передає справу до СБУ.

3 серпня 2018. 18:43.

Міністр МВС Арсен Аваков менш ніж за 9 годин після заяви Луценка повідомляє, що поліція затримала підозрюваного в замаху на вбивство Каті.

Підозрюваним виявився Новіков. Пізніше поліція підтвердила, що підозра Новікову була необґрунтованою.

7 серпня 2018.

Головне слідче управління СБУ заводить справу по нападу на Катерину Гандзюк, за фактом організації завершеного замаху на умисне вбивство з особливою жорстокістю, яке здійснене на замовлення співробітників правоохоронних та державних органів при сприянні сепаратистських організацій на території півдня України, з метою дестабілізації суспільно-політичного становища в південному регіоні держави.

Але справа фактично ще знаходиться в НПУ. Передавати ніхто нікуди нічого не збирається.

СБУ начебто "розслідує" справу по замовнику, не маючи жодних матеріалів від Нацполіції по виконавцях. Але СБУ, очевидно, не дуже й вимагає ці матеріали.

Всім ясно, що не можна шукати замовника, не розуміючи, що з виконавцями, не володіючи матеріалами справи.

СБУ не шукає, бо має поважну причину в такому випадку, а Нацполіція не розслідує, бо є СБУ, і справа по замовнику у них.

Реальний прогрес слідства зупинився в кінці серпня на затриманні п'ятьох виконавців.

Далі, аж до смерті Каті, нічого реально зроблено не було. Слідство не просунулось ані на крок. Ніхто не відпрацьовував Павловського, Одінцова, Москала. Ніхто не проводив обшуки (офіс того ж Торбіна обшукали лише після смерті Каті). Не проводились адекватні негласні слідчі (розшукові) дії. Поліція готувалася передавати справу (без ознак замовлення) в суд.

11 вересня 2018.

Луценко публічно підтверджує, що через те, що НПУ начебто знайшли підозрюваного, він не зміг передати справу до СБУ.

5 листопада 2018.

НПУ передала до СБУ матеріали кримінального провадження. На основі рішення про передачу провадження, яке було прийнято ГПУ 5 листопада 2018 року, через день після смерті Каті.

4 грудня 2018.

У матеріалах справи про вбивство Каті Гандзюк, яке отримало слідство СБУ, немає великої кількості доказів та даних. Зокрема, у слідства СБУ повністю відсутні матеріали по проведених у справі негласних слідчо-розшукових діях.

14 січня 2018.

Сергій Князєв в інтерв'ю виданню "Українські Новини" сказав: "Справа Каті розслідувалась НПУ доти, доки генпрокурор не прийняв рішення про передачу справи до СБУ".

Вся ця інформація була надана листом Голові ТСК Верховної ради для проведення розслідування відомостей щодо нападу на Катерину Гандзюк.

Мені очевидно, що це розслідування не можна назвати ефективним. Тільки суспільний резонанс не дав цій справі загубитись серед низки інших нападів і навіть допоміг розслідуванням по них зрушити з мертвого місця.

Це говорить про те, що політичної волі у головних правоохоронців назвати ім'я (імена) замовника (замовників) немає, оскільки, на мою думку, це може суттєво вплинути на рейтинги партій, до яких замовники можуть бути причетні.

І найгірше – те, що Катю вбила не відверто злочинна влада при Януковичу, а влада, яка декларує європейські цінності і життя по-новому.

Як же так, шеф Порошенко, Луценко, Аваков?

Масі Найєм, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)