Киевляне недовольны и готовы действовать

4422 просмотра
Среда, 30 января 2019, 17:30
Сергей ГусовскийСергій Гусовський (Sergiy Gusovsky)
депутат Киевсовета, глава депутатской группы "Киевская команда", один из инициаторов движения "Люди важны"

Нещодавнє опитування киян продемонструвало, що жителі столиці здебільшого незадоволені рівнем життя у місті.

Та містяни не просто вказали на речі, які їм не подобаються. Вони висловили готовність долучатися до стратегічних змін, бути цими змінами.

Тому зараз важливо створити умови, які б дозволили громаді безпосередньо впливати на управлінські процеси.

Змінюватись і змінювати

Наприкінці 2018-го депутатська група "Київська команда" провела опитування, у якому 2,5 тисячі жителів столиці вказали на головні проблеми міста.

Це дослідження стало цікавим діалогом: ми запитали у киян, що їх найбільше турбує, і отримали щирі відповіді.

А ще кожен третій респондент підтвердив свою готовність змінювати місто, включаючись в управлінські процеси. Решта учасників написали, що не проти, аби їх інформували про стан справ у столиці.

Вся ця активність засвідчила: несправедливо називати людей байдужими. Кияни хочуть змінювати своє місто і шукають ефективні важелі впливу.

 
Слайд з результатами опитування киян "Готовність киян долучатися до змін"
Ілюстрації надані сергієм гусовським

Добре, що громада успішно долає хворобливі синдроми байдужості, що тягнуться ще з радянських часів. Тоді людям розповідали, що від них нічого не залежить. Революція Гідності продемонструвала: ми здатні на фундаментальні зміни. Це розуміння підтверджується активністю киян.

Зверніть увагу бодай на те, як завзято містяни подають свої проекти до Громадського бюджету міста. Наприклад, у 2018 році розглядалося більше тисячі (!) проектів.

Це вкотре демонструє готовність включатися до управління містом. Тому треба віднайти ефективний спосіб, який дозволив би людям робити це з максимальною віддачею.

Наприклад, відновити районні ради, завдяки яким кияни могли би реально впливати на управлінські процеси у своїх районах.

"Вершина айсбергу" міських проблем

Які напрямки потребують змін в Києві першочергово? Згідно з результатами опитування, владі міста передусім потрібно зайнятися транспортною інфраструктурою (дороги, організація паркування автомобілів, громадський транспорт – на це вказали 73,9% учасників опитування).

Далі йде збалансована розбудова міста (62,4 % респондентів), модернізація житлово-комунальних послуг (54%) і покращення екологічного стану – 53,7%.

 
Слайд з результатами опитування киян "Які напрямки потребують змін першочергово?"

Окремо варто зупинитися на негативній оцінці киянами ситуації з паркуванням. З'ясувалося, що ця проблема турбує не лише водіїв, а й пішоходів. Це означає подвійну невдоволеність.

А з іншого боку, незручне паркування – "вершина айсбергу". Цю проблему необхідно розглядати комплексно: справа у плануванні, характері розвитку столиці, розбалансованості забудови, нагромадженні житлової забудови… і, як результат, – тотальній відсутності паркувальних місць.

Це проблема стратегії міста, бо ж динаміка очевидна: всі ці негативні аспекти пов'язані.

Умовно кажучи, якщо у місті починає жити більше людей, то з'являється більше автомобілів, а це – більше навантаження на дороги, екосистему, системні мережі.

Час діяти

Сучасна історія України підтверджує, що революції – це такий собі "скальпель", який моментально забирає "дурне". Та цього недостатньо.

Щоб отримати направду добрий результат, "організм" потребує щоденної реабілітації, і її рецепт – в узгодженому русі вперед.

Коли йдеться про життя столиці, насамперед необхідно розробити далекоглядну стратегію розвитку Києва, адже саме вона визначатиме збалансований та розумний підхід до вирішення глобальних міських питань.

Зазначу, що у її розробці поруч з експертами мають брати участь звичайні кияни, адже саме діалог дозволяє створити справді збалансований документ – і чим більше голосів буде звучати, тим краще.

Реклама:
Не менш важливо розробити і затвердити новий генеральний план і не дозволити горе-забудовникам проштовхнути через Київраду його імітацію у формі "Генплан-2025", яка просто легалізує усі порушення, що відбулися по відношенню до чинного генплану-2020.

Неможливо уявити шлях якісних змін і без дієвої участі киян в управлінні містом. Відновлення районних рад – це не тільки вимога часу, це життєва необхідність. Мешканці столиці хочуть і можуть задавати темп розвитку районів, в яких живуть.

Це демонструють результати опитування, це доводить досвід щоденного особистого спілкування, і це те, що свідомі кияни мають вимагати від чинних і майбутніх представників влади. Як казав класик:"Борітеся – поборете!"

Сергій Гусовський, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)