Лекарство от популизма

2106 просмотров
Вторник, 09 апреля 2019, 14:30
Николай ВыговскийМикола Виговський
общественный деятель

Перший тур президентських виборів показав шалений запит на нові обличчя.

Шалений настільки, що українці готові обрати президентом людину без будь-якого політичного досвіду та ще й відверто пов'язану з одним із найодіозніших олігархів.

Політологи називають багато причин цього явища: це і загальносвітові тренди на "нову щирість" та політиків-популістів, і війна, і втома від старого політичного класу, і реакція на агресивну кампанію чинного президента, побудовану на страхові й поділі громадян на "справжніх українців" і "малоросів".

У запиті на нових політиків насправді немає нічого поганого. Більше того, розумне оновлення політичної еліти Україні необхідне.

Однак через недоліки регулювання політичної реклами в Україні поки найшвидше та найефективніше на цей запит відреагували спритні політичні ділки.

Цей запит не вичерпається у травні після інавгурації. Жага нової, неформатної політики не зникне і незалежно від того, хто з двох кандидатів виграє, – навпаки зросте.

Під час осінніх парламентських виборів ми маємо всі шанси стати свідками наймасштабнішої в українській політичній історії битви ляльководів.

Якщо, звісно, не змінимо правила виборчої гри.

Якщо збережеться стара пропорційно-мажоритарна виборча система, ми ризикуємо в кожному окрузі отримати фінансовану місцевими феодалами регіональну зірку: інстаблогера, чемпіонку області з бейблейду, танцюристку чи оглядача новинок іграшкової індустрії з ютубу.

Достатньо мати аудиторію в соціальних мережах. Відсутність розуміння, що робити далі з мандатом, при цьому не гратиме жодної ролі.

Наслідком стане фактична неспроможність Верховної Ради 9-го скликання.

А ми, нагадаю, парламентсько-президентська республіка.

І якщо з президентом-аматором ще можна так-сяк жити, то контрольований і непрофесійний парламент означатиме серйозні проблеми для виживання і розвитку української держави.

Україні передусім потрібні політичні партії нової якості, а не шоумени від політики.

Для розвитку ж політичних партій першочерговим кроком є встановлення пропорційної системи із додатковим запобіжником у вигляді відкритих списків. Щоб партії зберігали свій зв'язок з виборцем, відкриті списки повинні бути регіональними.

Тобто саме такими, як передбачено у проекті виборчого кодексу, який днями, завдяки титанічним зусиллям робочої групи при комітеті правової політики та правосуддя, нарешті готовий до ухвалення в цілому.

Реклама:
У нас ще є час виправити ситуацію та отримати парламент нової якості.

Ця зміна має і суто прагматичну мету – баланс влади.

Парламент, половину якого складають депутати-мажоритарники з усіма їхніми масними мріями про субвенції та їх розпил, це доволі контрольований орган.

Мажоритарники, вражені результатом Володимира Зеленського, вже активно дрейфують в його бік. Після його дуже ймовірної перемоги – побіжать пачками. Це зрозуміло: з допомогою адміністративного ресурсу Банкової переобратися набагато простіше.

Читайте також:

Виборча реформа: що треба змінити?

Якісно протистояти узурпації влади майбутнім президентом, хто б ним не став, може тільки пропорційний парламент без мажоритарників, і робити його таким потрібно починати вже цього тижня, не чекаючи результатів президентських виборів.

Це, до речі, хороша нагода підправити рейтинг чинному гаранту, який обіцяв реформу ще в 2014 році. Ще кілька тижнів – і може бути пізно.

Микола Виговський, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)