Оружие не убивает – СЕТАМ не продает

2844 просмотра
Пятница, 15 ноября 2019, 17:00
Николай ПисанчинNikolai Pisancin
заместитель гендиректора ГП "СЕТАМ" по юридическим вопросам

Зброя – одна з найхайповіших тем в нинішньому ліволіберальному соціумі західної цивілізації. Шкала реакції зміщується від абсолютного схвалення до абсолютного несприйняття і, безумовно, крайності ніколи не об'єктивні, але мені завжди було цікаве гасло антизбройових організацій – "Зброя вбиває". Бо це гасло при зовнішній привабливості і уявній логічності є найбільш безглуздим з усіх можливих.

Зброя не вбиває. Ну, поки Ілон Маск не заснував Скайнет та не очолив армію роботів проти людства, але на даному етапі розвитку технологій вбивають люди. Використовуючи зброю.

Можливо, якби у зброї була свідомість, вона б проти цього рішуче запротестувала, але вона – лише інструмент. Який однаково ефективно можна застосувати як для захисту від нападу, так і для замовного вбивства. Для добра чи для зла – залежить від волі користувача.

У виданні "Українська правда" нещодавно вийшло інтерв'ю міністра юстиції Дениса Малюськи, де знову фігурувала тема рейдерства та СЕТАМу. СЕТАМ, як і зброя, – тема хайпова: він продає майно гарних добрих людей в інтересах поганих банків злочинних олігархів.

При нашій загальній сентиментальній любові до "відняти та поділити" стягувач не отримує прихильності пересічних громадян, а будь-яке виселення боржника з його проданої квартири весело демонструється по телеканалам як приклад рейдерства.

Але все-таки чим займається ДП "СЕТАМ", думаю, широкий загал розуміє мало, включаючи інколи і юридичну спільноту.

Читайте також: Денис Малюська: Коли в мене закінчаться гроші, то хочу чи не хочу, я піду

Чим займається СЕТАМ

Саме в слові "продають" міститься найбільша помилка.

Насправді СЕТАМ нічого не продає. До речі, аналогічно до Прозоро.Продажі.

Для того, щоб це зрозуміти, треба розібратись в понятті "Продаж", "Договір купівлі-продажу". У правовідносинах договору купівлі-продажу існують дві сторони – Покупець та Продавець. Ці дві особи обов'язково повинні володіти повною правоздатністю: Продавець – мати повноваження та волю на продаж товару, Покупець – володіти повноваженнями та мати волю купити товар.

На даний момент у нас є два види арештованого майна – арештоване в рамках процедури виконавчого провадження та арештоване в рамках кримінальних проваджень.

Обидва види арештованого майна реалізуються за допомогою СЕТАМ і в обох видах майна є відповідні державні органи, які уповноважені формувати політику у відповідній сфері.

За арештоване майно в рамках виконавчого провадження відповідає Міністерство юстиції України, за арештоване майно в рамках кримінальних проваджень відповідає Агентство з розшуку та управління активами, здобутими корупційним шляхом.

Відмінність тільки в тому, що АРМА безпосередньо виступає Продавцем арештованого майна, а Мін'юст опосередковано – через підконтрольних йому державних та приватних виконавців.

Так, саме АРМА та відповідні виконавці виступають Продавцями арештованого майна в "договорі купівлі-продажу". Вони визначають правила, за якими таке майно підлягає реалізації:

  • формують відповідну регуляторну документацію,
  • встановлюють строки торгів,
  • визначають інформацію про майно, доступну потенційному покупцю,
  • встановлюють стартову ціну,
  • приймають рішення про реалізацію майна,
  • приймають рішення про зупинення чи припинення торгів.

Несуть персональну відповідальність за зазначені процеси.

Розпоряджаються та володіють майном.

Торгують арештованим майном.

Виникає питання, чим тоді займається СЕТАМ. Відповідь дуже проста: ДП "СЕТАМ" – організатор електронних торгів. З конкретно і чітко визначеним функціоналом, з ясними і зрозумілими повноваженнями, все по правилах, прописаних Продавцями. Інструмент для Продавця, на кшталт прилавка та касового апарата – тільки складніше і на Блокчейні.

Зона відповідальності Організатора конкретно окреслена:

  • отримати заявку на реалізацію від Продавця,
  • внести інформацію з заявки в систему,
  • забезпечити проведення торгів чітко відповідно до регламенту торгів відповідного Продавця,
  • сформувати Протокол за результатами торгів,
  • надіслати Протокол Переможцю та Продавцю,
  • змінювати статус торгів згідно з вказівками Продавця
  • та забезпечити збереження інформації про всі торги, що відбувалися, відбуваються та заплановані.

Організатор не проводить юридичну перевірку об'єкта продажу, не визначає правомірність дій Продавця. Організатор не приймає рішень – виключно виконує розпорядження Продавця.

Реклама:

Чи можуть СЕТАМ використовувати для вчинення незаконних дій і рейдерських схем?

Безумовно.

Приведу до прикладу нашумілий кейс по спробі реалізації через СЕТАМ частини льодового стадіону в Києві. В 2018 році до державного реєстратора Мін'юсту було надано для державної реєстрації договір купівлі продажу нерухомого майна (частини приміщень Льодового стадіону), згідно з яким Організація ковзанярства в 1994 році продала товариству з обмеженою відповідальністю відповідні приміщення.

Державний реєстратор реєструє за товариством право власності, а товариство в свою чергу передає нерухомість і іпотеку нерезиденту в забезпечення договору позик. Нерезидент через деякий час звертає стягнення на предмет іпотеки в судовому порядку та відповідно, отримавши рішення суду, звертається до приватного виконавця, який передає нерухоме майно на реалізацію до СЕТАМ.

По даній, безумовно протизаконній схемі викрадення державного майна, є питання до ТОВ, нерезидента, державного реєстратора та Мінмолоді та спорту, яке не спромоглось за стільки років зареєструвати власне нерухоме майно відповідно до законодавства.

Але не до суду, СЕТАМу та приватного виконавця – вони свою роботу виконали чітко і правильно.

А з подальшим мають розбиратись відповідні правоохоронні органи. Прокуратурою на даний момент отримано ухвалу слідчого судді, якою дане майно арештоване, а торги зупинені, і яка безумовно була виконана СЕТАМом.

Аналогічна ситуація і зі скандальними кейсами АРМА – саме агентство, отримавши рішення суду про арешт майна в рамках кримінальної справи, приймає рішення про реалізацію майна чи передачу його в управління та встановлює порядок реалізації згідно з регламентом.

СЕТАМ – це інструмент, як зброя. Тільки від волі Продавців залежить, як його використовувати.

І немає різниці, чи буде арештоване майно продаватись на власних програмних інструментах, чи в процесі реалізації будуть застосовуватись програмні інструменти Прозоро.продажі.

P.S.: З 2015 року в провадженні юридичної служби ДП "СЕТАМ" перебувало 2112 судових справ, 1258 перебуває на даний момент, виграно в усіх інстанціях 825, програно 29 (закінчення терміну дії оцінки, авто з перебитими номерами, тощо).

Нема жодного судового рішення, яким би було встановлено факт протиправного недопуску учасника до торгів, факт протиправного втручання в хід торгів, факт викривлення результатів торгів.

Микола Писанчин, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)