Как футбол может влиять на развитие и экономику региона

1381 просмотр
Среда, 22 июля 2020, 18:00
Вадим Мельник
спортивный директор ФК "Десна" (Чернигов)

Вісім років тому, коли я щойно починав свою кар'єру у футбольному клубі "Десна", наша команда грала у другій лізі. Власне, у другій лізі тоді був не лише клуб, а й сам Чернігів та весь регіон. Попри багату історію місто й область шукали своє місце на економічній мапі України.

Але в останні роки ситуація змінилася. Завдяки реформі децентралізації та появі активних громадян, які облаштовують місця відпочинку, парки, громадські простори, Чернігів і багато районних центрів стали значно привабливішими: більше ресторанів з гарним сервісом, міських подій, фестивалів.

Сьогодні, коли я повертаюся в місто після тривалої відсутності, то бачу чисті вулиці, нові дороги, відреставровані фасади — і ловлю себе на думці, що мені нарешті не соромно. 

Я розглядаю місто очима гостя. Уявляю, що до нас приїжджають футбольні фанати й вболівальники з інших міст і країн. У нас уже є фанат-британець, який прилітав на наші матчі з Шеффілда. Він перший, але точно не останній іноземець, який полюбив нашу команду, а разом із нею і Чернігівщину.

Цього року з'явилося підґрунтя для втілення моєї мрії. Чернігівський футбольний клуб "Десна" досяг нової вершини — увійшов до ліги Європи. Це означає, що Чернігівщина з'явилася й на футбольній мапі Європи. А отже, місто приваблюватиме більше туристів і зацікавить більше інвесторів.  

Втім, наша "Десна" ще раніше стала мобілізувальним проєктом у місті. Відвідайте Чернігів, коли ми граємо вдома. Ви побачите, що в нас на домашньому стадіоні порожніх лавок просто немає. Футболісти знають і відчувають, що вони — важлива частина міського життя. Коли в тебе така підтримка, це зобов'язує викладатися на всі 100% й прокладати шлях у майбутнє.

І що я думаю: у Чернігова хороший футбольний потенціал. Але для успіху одного лише потенціалу, навіть вкупі з талантом, недостатньо. Щоб їх розкрити, потрібні умови.

Маю визнати, що успіх ФК "Десна" — це скоріше виняток із правила для невеликих українських міст. У нас, як і в багатьох містах і регіонах, бракує спортивної та соціальної інфраструктури.

Саме тому з-поміж 30 футболістів команди у нас лише один родом із Чернігова. Хочеться вірити, що інші місцеві гравці просто ще не підросли і грають зараз у нашій "молодіжці". Ми, ФК "Десна", стараємося вкладати сили і розвивати дитячо-юнацький футбол.

Реклама:
Часи змінюються, і сьогодні можна бути успішним, навіть коли граєш за улюблений клуб невеликого міста. Ми це довели, коли потрапили до ліги Європи. Але нам треба йти далі та розвивати спортивну й соціальну базу Чернігова і всього регіону. 

Вкладаючись у спортивну інфраструктуру, ми капіталізуємо людей. Тому що футбол, передусім, вчить ясно і критично мислити, бути дисциплінованим. Навіть якщо ваша дитина не стане Марадоною, її все одно варто навчити грати у футбол. Ми, керівництво клубу "Десна", робимо все, аби дати можливість молодим спортсменам розвинути свій потенціал удома, на Чернігівщині. 

Мрію про той день, коли великі європейські клуби стоятимуть у черзі за чернігівськими футболістами. Коли наші гратимуть у "Барселоні", "Арсеналі", "Мілані"… І вірю, що цього можна досягти. Необхідно лише зрозуміти, що успіх — це спроєктований результат. А успіх у футболі — це на 99% щоденна робота й чітке розуміння мети.

"Навіщо маленькому місту великий футбольний клуб?" — спитаєте ви. По-перше, ми любимо і вміємо грати у футбол. А по-друге, сильна футбольна команда з хорошим стадіоном — це добротна маркетингова історія для невеликого міста. Футбольний клуб, як мінімум, продає квитки на матчі.

Бізнес самого клубу не дуже великий у порівнянні з бізнесом, який утворюється потоками людей, що приїжджають подивитися матчі. 

Вболівальники проводять на стадіоні лише дві години. А решту часу їдять у ресторанах, ходять на екскурсії, гуляють околицями міста, живуть у готелях. І утворюють ту саму туристичну економіку, про яку мріє будь-який регіон. Регіон, який хоче пишатися не лише багатою історією, а й мати багате майбутнє.

Ну а поки у Чернігова немає достатньо великого стадіону, щоб грати матчі Єврокубку вдома, ми будемо зустрічати своїх уболівальників у Києві. І продовжуємо працювати над розвитком власної спортивної інфраструктури. Щоб одного разу таки прийняти Єврокубок у Чернігові.

Вадим Мельник, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  




Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)