Ученые требуют от президента Зеленского усилить карантин

Понедельник, 12 октября 2020, 15:00

Президія Академії наук вищої школи України від імені близько 500 її дійсних членів – провідних учених, професорів і докторів наук, що представляють усі університетські центри держави, – оприлюднила звернення до президента України В.О.Зеленського. 

На основі аналізу динаміки статистики захворювань на Covid-19 у ньому зроблено висновок: при збереженні теперішньої тенденції стрімкого збільшення кількості хворих уже в другій половині листопада (а в деяких найбільш уражених регіонах, зокрема в столиці – ще раніше) слід неминуче очікувати колапсу системи охорони здоров’я, коли тисячі громадян України, які реально потребуватимуть госпіталізації, помиратимуть удома без необхідної медичної допомоги просто через те, що для них не вистачить у лікарнях місць, лікарів, медичного обладнання.

  Учені констатують: відповідальні за цю ділянку роботи в МОЗ України та в Уряді України де-факто звузили свої обов’язки чи до простого інформування населення про кількість хворих і померлих (МОЗ) чи до формального висловлення стурбованості на екстрених, позачергових та термінових засіданнях. 

Роз’яснювальна робота МОЗ України та діяльність правоохоронних органів виявилися вкрай неефективними, що призвело до тотального ігнорування населенням елементарних засобів санітарного і гігієнічного самозахисту. 

Сьогодні масовою практикою стало недотримання навіть тих обмежень, які встановлює механізм адаптивного карантину, і насамперед маскового режиму в закритих приміщеннях та в громадському транспорті.

Щодня мільйони громадян виявляють злочинну недбалість до власного здоров’я та здоров’я своїх співвітчизників, наслідуючи при цьому приклад багатьох вищих урядовців та народних депутатів, які так само з’являються перед телекамерами без масок, наче хизуючись власною вседозволеністю і всевладністю (хоч статистика інфікованих депутатів переконливо показує, що за таку самовпевненість доводиться тяжко розплачуватися: нардепи в нас  інфікуються вдесятеро частіше, ніж пересічні українці).

Великим фактором ризику, на думку вчених, стало і проведення місцевих виборів. Пов’язані з передвиборчою кампанією масові заходи й концерти, робота десятків тисяч громадян у виборчих комісіях, черги на дільницях у день самого голосування можуть призвести до безпрецедентно високого сплеску захворюваності вже на початку листопада.

Учені нагадують: за найоптимістичнішими очікуваннями вакцинація громадян України зможе розпочатися не раніше середини 2021 року, а до того єдиним засобом стримування епідемії залишаться заходи соціального дистанціювання та суворе дотримання громадянами карантинних обмежень і правил особистої гігієни.

Тому Президія АН вищої школи вимагає від державної влади України насамперед невідкладно забезпечити неухильне дотримання тих обмежень, які вже встановлені чинними постановами Уряду

Насамперед ідеться про дотримання маскового режиму в закритих приміщеннях (у тому числі й працівниками на робочих місцях упродовж усього робочого дня, якщо в приміщенні перебуває більше, ніж одна людина) та у громадському транспорті.

Порушників цього режиму (зокрема й тих, які лише імітують носіння масок, не закриваючи ними рота та носа) слід нещадно притягати до відповідальності, і на це повинні бути спрямовані першочергові зусилля МВС (яке сьогодні де-факто ніяк не захищає конституційне право громадян на життя).

Вчені наголошують, що й вищі посадові особи держави власною поведінкою повинні щодня показувати громадянам приклад серйозного ставлення до рекомендацій науковців-медиків.

Реклама:
Водночас єдиним способом не повертатися до того тотального карантину, який діяв упродовж березня-квітня, на думку вчених, є запровадження низки нових обмежень, зокрема розповсюдження вимоги перебування лише в масках у всіх громадських місцях в населених пунктах, починаючи з "жовтої" зони, зокрема й на відкритому повітрі на людних вулицях тощо. 

Таку вимогу вже запровадили (як Італія – від 7 жовтня) чи запроваджують зараз багато держав Європи, адже ефективне дистанціювання на заповнених вулицях великих міст неможливе в принципі. Що скоріше це буде зроблено в Україні, то більше людських життів ми збережемо.

Має бути припинено роботу розважальних закладів та встановлено чіткі обмеження щодо числа присутніх на масових заходах (зокрема на богослужіннях, спортивних подіях тощо). 

Роботу всіх барів, нестаціонарних точок харчування тощо, а також роботу всіх ресторанів та кав’ярень має бути обмежено тільки денними годинами і власне харчуванням (до завершення епідемії всі свята й бенкети має бути рішуче заборонено). 

Всі установи й заклади, які можуть перевести своїх працівників на дистанційний режим роботи, повинні зробити це аж до покращення епідемічної ситуації. Це, зокрема, має стосуватися і закладів освіти та більшості наукових установ.

Окремі заходи мають бути здійснені для того, щоб максимально захистити громадян, які прийдуть голосувати на місцевих виборах та які ці вибори забезпечуватимуть

Водночас слід з усією рішучістю карати тих, хто, кандидуючи на посади в органи місцевого самоврядування, влаштовує сьогодні в ході кампанії неприпустимі з погляду карантинних норм масові заходи без додержання вимоги дистанціювання.

Нарешті, влада має докласти значних просвітницьких зусиль, щоб переконати громадян: їхні поведінкові стереотипи мають, принаймні на ближчі кілька місяців, суттєво змінитися.

Дотримання правил гігієни, добровільне дистанціювання, тимчасова відмова від традиційних застіль і спілкувань у широкому колі, обмеження поїздок та уникання великих сукупчень людей має стати ознакою відповідальності та інтелігентності кожної людини. Учені АН вищої школи України готові надати всіляку допомогу в такому просвітництві.

Окремо держава має підтримати не лише лікарів, які перебувають на передньому краї боротьби з хворобою, але й науковців, які працюють над питаннями протидії особливо небезпечним інфекціям

Адже хоча саме на території України наприкінці ХІХ століття зароджувалася сучасна вірусологія, сьогоднішній рівень фінансування наукових досліджень не дозволяє нам очікувати проривних результатів світового рівня. А за своїм інтелектуальним потенціалом наші вчені здатні отримувати результати, пропонувати технології лікування й діагностики, не гірші від закордонних. 

Зокрема, ще на ранніх етапах розвитку пандемії АН вищої школи України встановила важливі контакти з профільними установами Китаю, але розгорнути відповідні дослідження не вдалося через елементарний брак фінансування.

Своє звернення до глави держави науковці завершують словами: "Шановний Володимире Олександровичу, одним із Ваших головних передвиборчих гасел було припинення війни на сході України, спричиненої збройною агресією Російської Федерації.

Людські втрати України впродовж перших півроку пандемії вже перевищили її прямі бойові втрати на східному фронті, починаючи з 2014 року. Відтак про Ваше президентство судитимуть і за тим, наскільки успішно держава боротиметься з глобальними викликом Covid-19, скількох потенційних втрат вона зуміє уникнути, скільки людський життів – урятувати".                       

Олександр Наконечний, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.




Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

Когда государственные банки могут продавать проблемные кредиты без проблем?

Сколько стоит создать современную оперу и за счет чего существуют независимые театры?

Россия заплатит за войну: как США сделали важный шаг к конфискации $300 млрд российских активов

Почему города не заинтересованы строить свои электростанции на своих территориях?

Почему растет теневой рынок табачных изделий

Как Украина помогает совершенствовать американские стандарты тактической медицины