Узаконит ли Зеленский дерибан Беличанского леса и Жукова острова?

Среда, 10 февраля 2021, 14:00

Жуків острів, де Юра Єнакієвський хотів звести Межигір'я-2, Біличанський ліс, Канівський заповідник, Асканія-Нова та інші стратегічні для довкілля та людей території відсьогодні — в серйозній небезпеці.

Відтепер усі, хто має незаконні забудови в межах особливо цінних земель, можуть розраховувати на те, що їм передадуть у власність і землю.

2 лютого парламент підтримав законопроєкт № 0850

"За" проголосували 297 нардепів. "Голос" системно не підтримував цей законопроєкт, як і майже вся фракція "Батьківщини" (тільки чотири голоси "за"). 

За дерибанну новелу, яка дає змогу розпилювати заповідні землі, голоси віддали "Слуга народу" (211), ОПЗЖ (25), ЄС (20), "Довіра" (17), "За майбутнє" (11). У президента є 15 днів для накладання вето.

МБО "Екологія-Право-Людина" вже зробила свою заяву. Вона зазначила, що законотворці запустили механізм, який дозволяє дерибанити навіть особливо цінні землі — природно-заповідні фонди.

Читайте також: Біличанський ліс: чому Мінекології щодня пікетують

Земля автоматично переходитиме покупцю будівлі — закон

Що передбачили народні депутати: якщо хтось звів на ділянці громади чи держави будівлю і зміг оформити право на цю будівлю, під час переоформлення права власності на неї новий власник отримує право впродовж 30 днів із дня оформлення права власності звернутися до відповідних органів, і землю повинні надати йому у власність.

 
Скріншот із Fb-сторінки "Екологія-право-людина"

Це смертний вирок для охорони довкілля і зелене світло для дерибанників та їхніх схем.

Виходить, тепер дерибанники зможуть, побудувавши в лісі будинок, звернутися до органів влади, і їм просто мають оформити право власності на ділянку. Причому розміри ділянки не зафіксовані.

У висновках юридичного управління ВРУ йдеться про низку ризиків, зокрема і про те, що розміри ділянки, яку людина може вимагати, нічим не обумовлені і можуть не відповідати розмірам будинку.

Витяг із висновків юридичного управління Верховної Ради України
Витяг із висновків юридичного управління Верховної Ради України

Хто ініціював таке безумство? Не "слуги народу". Законопроєкт зареєстрували ще у 2015 році — за попередньої каденції Ради.

Ініціаторами стали троє з "Народного фронту" — Ігор Алексєєв, Валерій Лунченко та Дмитро Сторожук, представник БПП (нині — ЄС) Олександр Бакуменко та нардеп із "Відродження" Олег Кулініч.

У першому читанні за законопроєкт проголосували 8 грудня 2015 року, а 15 вересня 2020 року його раптово включили до порядку денного.

Запропоновані зміни до законодавства не відповідають Конституції України (статтям 13 та 14) та Цивільному кодексу (стаття 373).

Саме ці статті визначають землю в Україні як особливо цінне національне багатство, яке перебуває під особливою охороною держави. Простими словами — ми маємо захищати невідновлювальний ресурс. 

Те, що хтось через якісь схеми узаконив на не своїй землі будинок, не може давати цьому громадянину право забирати землю у громади чи держави.

Реклама:
Для прикладу можна подивитися, скільки часу потрібно прокуратурі, щоб скасувати в суді незаконно роздані у 2008 році ділянки Біличанського лісу: пішов 13-й рік, а ділянки ще залишаються у приватній власності. 

Виходить, що цей закон — стимул для тих, хто незаконно набув землю, вирубувати ліс, будувати хоч якісь споруди, оформити на них право власності, і після того, як суд забере у них ділянки, вимагати дати їм цю землю знову.

Прокуратура, звісно, знову піде до суду, адже має захищати іменем України наше майно — землю. І це знову затягнеться на роки. 

Президентський указ про винесення меж Біличанського лісу (НПП "Голосіївський") держава в особі Мінекології та Держгеокадастру не може виконати з 2014 року. 

Зате парламент продукує норми, які спрямовані на знищення довкілля і на те, щоб прокуратура тільки те й робила, що роками ходила в суди і по крихтах вибивала ділянки з рук недобросовісних набувачів.

Ті юристи, які ведуть боротьбу у сфері захисту довкілля, прочитавши норму, за яку відголосували нардепи, оцінили її дуже коротко. Вони зазначають, що це чистий схематоз у законі і подарунок екснардепу від Партії регіонів Юрію Іванющенку (Єнакієвському, "смотрящому" часів Януковича), який бився за Жуків острів

Справа зараз у Верховному суді. Законотворці заклали ще одну бомбу. На подолання таких норм у правозастосуванні йдуть роки.

Тобто у нас зараз парламент ухвалив те, що суперечить Конституції. Хто гарант Конституції? Президент. Що він може зробити? Накласти вето. 

Тим більше що тільки президент у цій країні своїм указом може створювати природно-заповідні фонди національного значення, відповідно, їх захист — це виключно його зона відповідальності.

Ірина Федорів, для УП

Колонка — матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

Как аренда госимущества помогает бизнесу развиваться и наполняет госбюджет

Мрачная годовщина: Запорожская АЭС не должна стать вторым Чернобылем

Убийственный популизм: что не так с тарифной политикой в водопроводной отрасли

Как Дания инвестирует в успех Украины

Последствия "яичного скандала": как прошел первый год работы Антикоррупционного совета при Минобороны

ДІЯ на экспорт. Чем украинский GovTech привлекает зарубежных партнеров