Полгода новой фазы борьбы за Независимость

Среда, 24 августа 2022, 08:00

24 серпня 2021 року ми всі разом святкували 30 років Незалежності України. Ми раділи. Ми згадували своїх героїв – з минулого та сьогодення. 

Ми аналізували власні помилки та багато говорили про те, що ще маємо зробити, щоб збудувати успішну, заможну, безпечну європейську Україну.  

Це був символічний історичний день, коли ми підбили перші результати еволюції нашого суспільства та держави від пострадянської республіки до реально незалежної європейської держави.

Всі наші плани на той момент 7,5 років існували в контексті російської агресії. Але ми звикли жити, працювати, кохати – і гібридна війна стала певним "фоновим режимом" для більшості українців. Неминучим, але фоном. 

Ми враховували ризики російської агресії, але вірили, що нового витку конфлікту не трапиться і з часом агресивний російський режим піде у минуле. Мільйони українців сподівалися саме на такий сценарій. 

Пройшло 6 місяців. І 24 лютого перші російські ракети атакували Київ, Дніпро, Харків, Миколаїв, Одесу та ще десятки українських міст. російський режим наважився на ще одну спробу підкорити український народ та знищити українську державу. 

І сьогодні, 24 серпня 2022 року, за пів року з початку наймасштабнішої агресивної війни в Європі з завершення Другої Світової, ми можемо констатувати, що Україна веде війну не тільки за збереження територіальної цілісності, а саме за існування українського народу, нації та України як держави. Війна за Незалежність вийшла на новий рівень.

Ми багато зробили за перші 30 років нашої Незалежності – збудували демократію, почали шлях до Європейського Союзу та НАТО, відбили, як згодом з'ясувалося, перший етап нової російської агресії проти української державності, двічі на Майдані захистили нашу демократію від внутрішніх ворогів. 

Українська культура відірвалася від важкої радянської спадщини, як і українські традиції управління та державотворення. Так, є багато речей, які ми не встигли зробити, але вектор нашого руху на захід дуже непокоїв та обурював північно-східного сусіда. І наш шлях, особливо після Революції Гідності, підштовхнув російський режим до дій до того, що виплеснути свою ненависть до України та українців, до нашої демократії, до нашої свободи. 

Слухайте також: "Став, бо задушу". 6 днів серпня, коли з'явилась Україна

Ця війна – наш страшний іспит як нації, як суспільства, як держави. І ми даємо гідну відповідь: ми вивчили усі ті уроки, які давала нам наша історія. Ми вміємо швидко адаптуватися та відповідати на виклики війни. 

російська агресія проти України – шовіністична, людиноненависницька, боягузлива, маніакальна і викликана вона страхом російського режиму перед успіхом української незалежності. путін боїться. росіяни бояться. Бояться української свободи, бояться українського успіху. Саме тому вони напали. Саме тому вбивають та грабують. 

Ми, крім тиранії, маємо подолати і російську жорстокість, і досвід власних невдач.

Реклама:
У 20 столітті ми, українці,  мали невдалі спроби створити власну державу. Трагічні за наслідками невдалі спроби, адже без власної держави мільйони українців стали жертвами радянського терору, Голодомору та війн. У тому ж 20 столітті ми отримали Незалежність внаслідок розпаду СРСР. Раділи, що за свою свободу не довелося воювати знову. 

За 31 рік Незалежності українське суспільство довело свою відданість ідеалам Свободи, Демократії, Прогресу, своє щире прагнення жити вільно, безпечно, заможно у єдиній родині вільних народів.

За 8 років російської агресії та за останні 6 місяців великої війни українці продемонстрували готовність захищати свою країну та цінності вільного світу зі зброєю в руках. Ми вивчаємо дипломатію та військову справу, щоб наші діти вивчали філософію та мандрували Всесвітом.

Кожне 24 серпня відтепер набуває ще більш сакрального, ще більш символічного значення не тільки для кожного українця, а і для кожної людини у світі, хто цінує свободу та демократію. Хто цінує можливість жити вільно та безпечно. 

Кіра Рудик

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

Миллионы из госбюджета в никуда: как Высший совет правосудия не спешит увольнять одиозных украинских судей?

Как гламурный оперный, перенасыщенный колониальным искусством мир оперы реагирует на войну в Европе?

Ключ к восстановлению – инвестиции в людей

"Военное обострение": что будет с банковской системой в ближайшие месяцы

Должен остаться только один. Какой из трех национальных нарративов – ваш?

На Марсе нет кислорода, в Харькове постоянные обстрелы. Как чувствует себя Харьков, и почему никто из него не выезжает