Шокін намагається "замнути" справу прокурорів-хабарників – активісти

Вівторок, 14 липня 2015, 12:45

Генпрокурор Віктор Шокін у Печерському райсуді Києва особисто намагається отримати дозвіл на обшук у молодих прокурорів ГПУ, які затримували корупціонерів з ГПУ та прокуратури Київської області.

Про це сказано у заяві "Центру протидії корупції", наданій "Українській правді".

Крім Шокіна, за даними активістів, тиск здійснюють його заступники Володимир Гузир і Юрій Столярчук. Останній також є керівником Головного слідчого управління – саме його заступника впіймали на хабарі 5 липня.

Факти тиску підтвердив і заступник генпрокурора Віталій Касько.

"Керівництво ГПУ продовжує тиснути на команду слідчих та прокурорів. Лунають погрози звільнення процесуального прокурора, який давав дозволи на всі арешти та обшуки", – заявив він.

За словами Каська, минулого тижня у слідства вилучили справу без дозволу прокурорів і повернули тільки в понеділок.

"Заступник генпрокурора Юрій Столярчук, безпосередньо під керівництвом Гузиря, проводить паралельне розслідування законності дій процесуальних керівників та слідчих, збирають про них інформацію. Я можу розцінити цей тиск як спробу розвалити всю доказову базу по справі прокурорів-хабарників, намагання дискредитувати команду слідчих та прокурорів, що повстали проти системи", – додав він.

У повідомленні "Центру протидії корупції" на Facebook активісти також додали, що про тиск заявив і заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, який керував операцією з затримання корупційних прокурорів.

Терміново! Просимо максимального репосту та підтримки!Сьогодні під час акції під Генеральною прокуратурою команда молод...

Posted by Центр Протидії Корупції on Tuesday, July 14, 2015

У свою чергу депутат від "Блоку Петра Порошенка" Мустафа Найєм озвучив цю ситуацію у Верховній Раді і закликав парламент викликати Шокіна в залу засідань для пояснень.

На своїй сторінці у Facebook Найєм додав, що Столярчук в Печерському суді вимагає дозволу на доступ до трафіку телефонних номерів слідчих Давида Сакварелідзе, а Шокін в Апеляційному суді особисто вимагає визнати незаконними обшуки у затриманих прокурорів.

Прокурорские разборки. Прямо сейчас в Печерском суде г. Киева по адресу ул. Хрещатик, 24 первый заместитель Генерального...

Posted by Mustafa Nayyem on Tuesday, July 14, 2015

У свою чергу депутат від БПП Сергій Лещенко повідомив на своїй сторінці в Facebook, що проти слідчих і прокурорів, підпорядкованих Сакварелідзе і Касько, відкрито кримінальне розслідування за звинуваченням у внесення недостовірних фактів матеріали кримінального провадження.

"У ньому фігурують слідчі, прокурори, співробітники СБУ та судді Апеляційного суду Києва. Все це команда Сакварелідзе-Касько вважає це спробою розвалити справу проти людей Гузыря", – повідомив він.

За даними депутата, президент Петро Порошенко вже в курсі цієї ситуації і від його рішення буде залежати її результат.

Контрреволюция в Генпрокуратуре. Сегодня в Единий реестр досудебных расследований внесено производство против следаков и...

Posted by Сергій Лещенко on Tuesday, July 14, 2015

У зв'язку з цією ситуацією у вівторок під Генпрокуратурою пройшов пікет, учасники якого вимагали відставки Гузиря та Шокіна.

Як відомо, заступник керівника Головного слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін і заступник прокурора Київської області Корнієць були затримані 5 липня в результаті спецоперації ГПУ і СБУ. В результаті обшуку у них вдома і на роботі були вилучені гроші на загальну суму близько 500 тисяч доларів, а також коштовності і зброя.

Тоді ж стало відомо, що Гузира це розлютило і він навіть наказав відкрити кримінальну справу стосовно Сакварелідзе, однак пізніше він це заперечив.

Суд заарештував обох, а також третього підозрюваного – приватну особу Валерія Гібаленка – на два місяці з можливістю вийти під заставу в 3,2 млн гривень.

Ця сума обурила заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе, який заявив, що для таких корупціонерів вона є надто низькою і повинна складати не менше 20 млн гривень.

9 липня Шапакін вийшов на волю під заставу.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування