Церква закритого типу

П'ятниця, 26 липня 2013, 12:18

РПЦ стала іміджевою "конторою", яка служить для набиття рейтингу політиків

Минулого тижня глава російської Православної церкви Московського патріархату Кирило на проповіді після недільної служби в Казанському соборі на Червоній площі поділився своїми думками стосовно легалізації одностатевих шлюбів у Європі.

"Це дуже небезпечний апокаліптичний симптом, і ми повинні робити все для того, щоб на просторах Русі цей гріх ніколи не затверджувався законом держави, тому що це означає, що народ виходить на шлях самознищення", – завив патріарх.

Безперечно, пан-отець має рацію. Тут сумнівів і бути не може.

Втім, хочеться сюди дещо додати.

Автор цих рядків також бачить ознаки наближення кінця світу. Я тільки "за", ідея патріарха мені дуже подобаються. Але, якщо чесно, бачу ознаки цього явища, чи як це назвати, – не тільки в легалізації одностатевих шлюбів.

Вибачте за фамільярність, однак явна ознака наближення кінця – це тоді, коли людей просять не приходити на молитву. Або, коли прочан не пускають до церкви, бо, бачите, там головніші моляться.

За такої логіки виходить, що й перед Богом не всі рівні.

Як говорив німецький журналіст Курт Тухольський : "Церква благословляє те, чому не в змозі протидіяти". У таких словах є зерно істини.

До теми благословення: цими вихідними воно розійдеться з Києва по всій ,так би мовити, землі Руській. Адже 27-28 липня відбуватиметься святкування 1025-річчя хрещення Русі.

Та якби ж то було просте святкування! Насправді цьогорічне Хрещення Русі цілком заслуговує на титул справжньої гулянки, на яку затратять невідомо скільки грошей.

За словами голови КМДА Олександра Попова, на кошти, що їх "перепало" лише столиці, викладають мозаїку із зображенням сцен Хрещення Русі в основі колони Магдебурзькому праву, реставрують Володимирську гірку, деякі православні храми та інше.

Що саме Попов мав на увазі під "іншим" – автор не знає.

Визначення цього свята як "гулянка" підтверджує той факт, що на Хрещатику в рамках святкування відбудеться ледь не музичний фестиваль.

У суботу для великого святкового концерту на площі буде встановлено дві сцени. На одній із них виконуватиметься духовна хорова музика, зокрема, заплановано виступ Кубанського козачого хору. Другу сцену обладнають для виступу сучасних музичних гуртів.

Важливість свята підкреслює також увага з боку влади.

Не сумніваюся, що весь український істеблішмент у суботу й неділю прийде замолювати гріхи свої та країни. Може, і свої гріхи перед країною.

Перелік гостей свята заслуговує на окремий матеріал. Тож коротко про головне: на 1025-у річницю Хрещення Русі приїжджає президент РФ Володимир Путін та патріарх РПЦ Кирило.

За інформацією, на свято мають приїхати 5 президентів та 9 патріархів. Зокрема, прибудуть президенти Росії, Молдови та Сербії.

Зіркою, звичайно ж, стане Кирило. Не через те, що він глава РПЦ МП, а через те, що патріарх прибуде до Києва не літаком чи машиною – а потягом... Особистим броньованим потягом із п'яти вагонів.

Таким поїздом колись курсував не будь-хто, а сам Йосип Віссаріонович Сталін!

Спеціально для високопоставлених приїжджих центр столиці традиційно перекриють із вечора п'ятниці.

У суботу на Володимирській гірці відбуватиметься молебень за участі "козирів" світу цього. Але пройти туди зможуть далеко не всі.

На молебень пускатимуть тільки за (!) запрошеннями.

Уперше за 1025 років отці роблять інновацію – церква не рекомендує йти на Володимирську гірку без запрошень, які розповсюджувалися через православні парафії міста Києва.

Про це заявив прес-секретар Предстоятеля УПЦ, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко.

"В Лавру – идти, а Владимирскую горку – по телевизору смотреть и по радио слушать!" – звертається до вірян Коваленко на власній сторінці у Facebook.

Раніше вже була представлена одна з інновацій, коли на Паску людей не впускали до церкви, бо там молився президент Віктор Янукович. І схоже, що це було не останнє нововведення.

А взагалі, гадаю, буде весело: такий собі "і сміх, і гріх".

Однак, як не крути, 1025-та річниця Хрещення Русі мало нагадує християнське свято.

Воно більше схоже на банальну зустріч глав деяких держав, просто з молитвами, – на яких політики будуть змушені відстояти для галочки.

Церква стала іміджевою "конторою", яка служить для набиття рейтингу деяких осіб.

Банальне фарисейство, лицемірство й елементарні прояви совісті, які змішані зі страхом.

Хрещення Русі – це нагода приїхати патріарху Кирилу до України, а Януковичу зустрітися з Путіним.

Але ж, потрібен пафос! Для таких осіб він необхідний, як повітря.

І байдуже, що від таких поїздок бажання людей ходити до церкви тільки зменшується.

Роман Кравець, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію