Обрання Савченко до Ради не вплине на справу проти неї в Росії - правозахисниця

Середа, 17 вересня 2014, 16:31

Обрання української льотчиці Надії Савченко народним депутатом України не вплине на юридичний хід справи проти неї в російському суді.

Про це повідомила член моніторингової місії, представник правозахисного фонду "Відкритий діалог", що здійснює моніторинг над процесом, Анастасія Чорногірська.

Вона також зазначила, що "оскільки це справа політична, то її статус може вплинути на політичну волю російського керівництва".

Крім того, Чорногірський заявила, що Савченко хочуть відправити у психлікарню, щоб позбавити можливості зустрічатися з адвокатами.

"Нещодавно було рішення суду про поміщення Надії Савченко до психіатричної лікарні імені Сербського на місяць для проведення стаціонарної експертизи", - сказала Чорногорська.

За її словами, саме в цю лікарню був поміщений активіст кримського Євромайдана Олексій Черній, викрадений навесні цього року.

"Його моральне здоров'я повністю підірване після цієї експертизи, він вчинив кілька спроб суїциду.

Таким чином, переміщенняя Надії Савченко до психіатричної лікарні російська влада також хоче здійснювати на неї тиск, зробити неможливими зустрічі Надії з її адвокатом", - додала вона.

Як повідомлялося, 31-річна льотчиця Савченко брала участь в подіях на сході України в складі добровольчого батальйону "Айдар".

У червні потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя Луганської області. 8 липня стало відомо, що Савченко утримується в Росії в Воронезькому СІЗО.

Новоусманський районний суд на засіданні 2 липня обрав стосовно Савченко запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Ця міра була підтверджена Воронезьким обласним судом.

Слідчий комітет РФ пред'явив Савченко звинувачення в участі у вбивстві двох російських громадян.

Савченко не визнає провину і заявляє, що була викрадена з території України.

Наприкінці серпня Радянський райсуд Воронежа прийняв рішення про продовження терміну утримання під вартою Савченко до 30 жовтня.

Україна наполягає на тому, що в рамках пункту мінського протоколу про звільнення всіх заручників повинні бути звільнені політичні в'язні, що містяться під вартою в Росії, до яких відноситься і Савченко.

Надія Савченко очолила виборчий список "Батьківщини" на позачергових виборах Верховної Ради.

Укрінформ, Інтерфакс-Україна.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News