Чорновол списала правки зі схожого законопроекту, який не пройшов

П'ятниця, 24 березня 2017, 16:20

Скандальні правки народного депутата Тетяни Чорновол до закону про зміни в е-декларуванні були запозичені з іншого законопроекту, який застряг у Раді.

Про це свідчить порівняльний аналіз двох документів, проведений Українською правдою.

Мова йде про законопроект №5318 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення сфери фінансового контролю та врегулювання окремих питань застосування антикорупційних механізмів", який восени 2016 року подав на розгляд Ради позафракційний нардеп Юрій Дерев'янко.

Зокрема, у доповненнях, які Чорновол внесла 23 березня в законопроект №6172 про звільнення військових від обов'язку подавати е-декларації, вона пропонує, натомість, змусити декларувати свої статки представників громадськості, які не є чиновниками.

Дослівно її правка виглядає так:

"…фізичні особи, які: отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом); систематично, протягом року, виконують роботи, надають послуги щодо імплементації стандартів у сфері антикорупційної політики, моніторингу антикорупційної політики в Україні, підготовки пропозицій з питань формування, реалізації такої політики, - якщо фінансування (оплата) таких робіт, послуг здійснюється безпосередньо або через третіх осіб за рахунок технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції."

А ось як пропонує слідкувати за фінансами громадськості Дерев'янко:

"…фізичні особи, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) міжнародної технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом) такої допомоги) або виконують роботи, надають послуги, фінансування (оплата) яких здійснюється безпосередньо або через третіх осіб за рахунок такої допомоги)."

Також Чорновол пропонує вимагати е-декларації від осіб "у разі їх входження до складу конкурсної комісії, утвореної відповідно до Закону України "Про державну службу", Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування", Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", відповідної громадської ради, ради громадського контролю, утвореної при державних органах, - протягом десяти календарних днів після входження (включення, залучення, обрання, призначення) до складу відповідно конкурсної комісії, Громадської ради доброчесності, громадської ради, ради громадського контролю".

Дуже схожу пропозицію робить і Дерев'янко. "…у разі входження до складу конкурсної комісії, утвореної відповідно до Закону України "Про державну службу", Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Громадської ради при Національному агентстві, Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України – протягом десяти календарних днів після входження (включення, залучення, обрання, призначення) до складу відповідно конкурсної комісії, Громадської ради доброчесності, Громадської ради при Національному агентстві, Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України", - йдеться в його проекті.

Крім того, Чорновол хоче, щоб декларанти у своїх звітах надавали інформацію "про назву конкурсної комісії до складу якої вони входять (входили), або що вони входять (входили) до складу Громадської ради доброчесності, відповідних громадських рад, рад громадського контролю, утворених при державних органах".

Дерев'янко у 2016 році про це писав так:

"…про назву конкурсної комісії, до складу якої вони входять (входили, обиралися, призначалися, мають намір увійти) та/або що вони входять (входили, обиралися, призначалися,  мають намір увійти) до складу Громадської ради доброчесності, Громадської ради при Національному агентстві, Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України)."

Як відомо, законопроект №5318, з якого зробила витяги депутатка "Народного фронту", ще не пройшов жодного читання у Верховній Раді.

Як повідомлялося, у четвер, 23 березня, Рада ухвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців-контрактників та мобілізованих бійців від обов'язку заповнювати електронні декларації. Тепер закон чекає на підпис президента.

Однак частина депутатів виступила проти закону і спробувала скасувати його. За словами голови антикорупційного комітету Ради Єгора Соболєва, під час ухвалення в закон з голосу було внесено багато правок, які зробили норму суперечливою. Зокрема, зазначив він, закон зобов'язує подавати електронні декларації не тільки чиновників, а й громадські організації і усіх, хто пов'язаний з ними.

24 березня парламент поставив на голосування постанову про скасування суперечливого закону, але відповідне рішення не набрало достатньої кількості голосів.

Після цього народний депутат від БПП Мустафа Найєм запропонував президентові Петру Порошенку варіант, як виправити ситуацію - негайно внести в нього зміни, що скасують скандальні поправки.

Посольства Великої Британії та США вже заявили, що цей закон - "серйозний крок назад" для України.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування