СБУ очікує, що Росія може готувати захоплення церков в Україні

Середа, 3 жовтня 2018, 11:32

Служба безпеки очікує, що Росія може готувати провокації з захопленням культових споруд в Україні та акції протесту, щоб схилити керівництво України до мирних угод на вигідних агресору умовах.

Про це на брифінгу 3 жовтня розповів заступник глави СБУ Віктор Кононенко.

"Ми очікуємо інспірування захоплень культових споруд одній з конфесій нібито представниками праворадикальних націоналістичних організацій, що дозволить у подальшому інспірувати силові протистояння та масові акції протесту за участю вірян", - сказав він. 

Крім того, СБУ очікує інспірованих РФ "пікетів, протестів, направлення петицій і звернень до органів державної влади з вимогою відновити мир за будь-яку ціну". 

"У подальшому вказаний рух має набути організованої форми, перерости в одночасні акції протесту в різних містах України з подальшим направленням делегацій до столиці і блокуванням органів державної влади", - сказав Кононенко.

Він додав, що таким чином Росія намагатиметься "створити так званий керований хаос".

"Мета – схилення керівництва держави до підписання мирних угод на вигідних агресору умовах", - сказав Кононенко.

Він запевнив, що СБУ протистоятиме цьому.

"Ми бачимо ці наміри і плани, бачимо, як їх планують реалізувати, і активно працюємо над недопущенням їх реалізації", - підсумував Кононенко.

Як повідомлялось, 17 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня президент заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

В УПЦ МП назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

31 серпня у Стамбулі пройшла зустріч вселенського патріарха Варфоломія з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив предстоятелю РПЦ, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Читайте також:

"Що таке томос і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

Патріарх Філарет: Якщо томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: