США: Впливові експерти і політики закликали Трампа посилити тиск на РФ

Четвер, 13 грудня 2018, 06:07
США: Впливові експерти і політики закликали Трампа посилити тиск на РФ

Впливові американські аналітики, експерти із зовнішньої політики, колишні урядовці та посли США закликали президента США Дональда Трампа збільшити тиск на РФ через її агресію в Україні.

Відкритий лист до Трампа опублікував 12 грудня американський аналітични центр CEPA, передає "Радіо Свобода".

"Цим відкритим листом, який підписали 47 відомих експертів, колишні чиновники та екс-посли, ми закликаємо президента Трампа збільшити тиск на РФ за останні незаконні дії", - йдеться у документі.

"РФ порушує один із найстаріших і найсвятіших для Америки принципів: свободу судноплавства у міжнародних водах. Росія не зупиниться, доки Захід не підвищить геополітичну ціну для неї", - підкреслюють автори листа.

Вони, зокрема, радять Трампу наступні кроки:

  • надати Україні додаткову допомогу у секторі безпеки, у тому числі підвищити боєздатність українських ВМС, надавши радари, ракетні системи берегової охорони, розвіддані та патрульні кораблі;
  • імплементувати і вводити всі існуючі нині американські санкції проти РФ "у найповнішому дозволеному законом обсязі";
  • вплинути на європейських партнерів, щоб вони повністю виконували запроваджені ними санкції і закликати НАТО до постійної присутності у Чорному морі для забезпечення свободи судноплавства;
  • негайно ввести нові чи розширити існуючі обмеження для російської фінансової системи;
  • переконати уряд Німеччини відмовитися від будівництва "Північного потоку - 2".

Нагадаємо, 25 листопада у Чорному морі прикордонні катери ФСБ РФ протаранили та відкрили вогонь на ураження по корабельній групі ВМС України.

Росіяни захопили 2 українських катери, 1 буксир та 24 українських військовослужбовців. Троє з українських моряків зазнали поранень. Усіх затриманих моряків та співробітників СБУ, які були на борту, було заарештовано. Їм висунули звинувачення у "порушенні кордону".

Заарештованих українців етапували до Москви у СІЗО "Лефортово", трьох поранених утримують у медблоці слідчого ізолятора "Матроська тишина".

За словами уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, статус українських моряків як військовополонених, згідно з Женевською конвенцією, передбачає "особливу" модель звільнення.

Читайте також: Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

За даними ЗМІ, близько десяти держав-членів Євросоюзу підтримують додаткові санкції проти Росії за її агресію в районі Керченської протоки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: