Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко на тлі акцій протесту вимагала відмовитися від продажу землі

Понеділок, 11 листопада 2019, 12:08

Голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко вимагала зняти з розгляду парламенту проєкт закону №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Джерело: виступи на погоджувальній раді парламенту, "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова Тимошенко: "Ми вимагаємо від імені аграріїв і громадян України, де 75% громадян не підтримують продажу землі і 81% проти продажу землі іноземцям, зняти ці законопроекти з розгляду, поставити наразі це питання на публічне голосування і проголосувати мораторій на продаж землі на один рік.

Я прошу поставити це питання на голосування наразі. Для цього і збирається погоджувальна рада, щоб ми тут ухвалювали рішення, а не люди, які під стінами парламенту і офісу президента".

Деталі: Тимошенко згадала про акції протестів, які проходять у понеділок у 13 областях під егідою Всеукраїнської аграрної ради і внаслідок яких автомобільні дороги блокували противники створення ринку сільськогосподарських земель.

З аналогічними вимогами також виступили співголова фракції "Опозиційна платформа "За життя" Юрій Бойко та співголова депутатської групи "За майбутнє" Віктор Бондар.

Ірина Геращенко з фракції "Європейська солідарність" заявила, що її фракція підтримувати законопроект №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" не буде.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков виніс на розсуд погоджувальної ради питання про зняття з порядку денного цього законодавчого акту, а пропозицію щодо мораторію на продаж землі на голосування не виносив, оскільки профільний аграрний комітет не рекомендував її до розгляду.

За результатами голосування голів фракцій, у якому враховується кількість депутатів-членів, пропозицію Тимошенка, Бойка та Бондаря було відхилено – а отже проєкт закону №2178-10 залишається в порядку денному.

Його планують розглянути у вівторок, 12 листопада.

Цьому передувало:

11 листопада прем’єр-міністр Олексій Гончарук прийшов на погоджувальну раду парламенту і закликав Верховну Раду розглянути в останні пленарні тижні 2019 року важливі для врегулювання земельних відносин законопроєкти.

А президент Володимир Зеленський запевнив у відеозверненні , що іноземці і компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки, лише якщо на народ України дасть на це згоду на референдумі.

Слухайте також подкаст "З’їмо землю, щоб її не вивезли китайці"

Передісторія:

  • На початку вересня президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати, а парламенту ухвалити до 1 грудня законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення зі скасуванням мораторію на продаж землі.
  • Лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко вимагала провести референдум із питання продажу землі, перш ніж виносити закон про ринок землі на голосування Верховної Ради.
  • "Батьківщина" категорично проти продажу сільськогосподарської землі
  • Вересневе опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що 52% українців не схвалюють ідею скасувати мораторій на землю, підтримують рішення Зеленського лише 35% опитаних, а 64% респондентів – за референдум із цього питання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: