Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Створення єдиної помісної церкви: У ПЦУ зібралися на архієрейський Собор

Субота, 14 грудня 2019, 10:31
Створення єдиної помісної церкви: У ПЦУ зібралися на архієрейський Собор

Православна церква України проводить розширений архієрейський Собор з нагоди річниці створення єдиної помісної церкви.

Джерело: Митрополит ПЦУ Епіфаній, Архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря), Укрінформ

Дослівно: "У Митрополичих палатах Святої Софії відбувається Архієрейський Собор ПЦУ", - повідомив Зоря.

Засідання за участю усього єпископату ПЦУ розпочалося у Софії Київській близько 9:30.  

Як зазначив митрополиит Епіфаній, 15 грудня 2018 року під час Об'єднавчого Собору "постала Єдина помісна автокефальна церква України, яка 6 січня отримала Томос про автокефалію.

Дослівно: "Таким чином довершилося століття боротьби за автокефалію, за відновлення історичної справедливості за звільнення від неканонічної влади Російської церкви над Україною. ... УПЦ стала 15-ю автокефальною церквою, рівноправною з усіма іншими помісними церквами".

"За цей рік спільними зусиллями ми досягли багато добрих плодів: було доведено її зрілість, утверджено єдність, створено органи управління та механізми взаємодії".

"Цей рік довів, попри численні виклики, протидію недоброзичливців та інші перешкоди - Помісна українська православна церква відбулася", - підсумував Епіфаній.

 
 
фото з твіттера архієпископа євстратія (зорі)

Читайте також: 

Автокефалія Православної Церкви України: як це було

Отці і діти. Чому сваряться патріарх Філарет та митрополит Епіфаній

Передісторія:

  • 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять у ПЦУ.
  • 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали томос про автокефалію української церкви, 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.
  • Собор ієрархів Грецької церкви 12 жовтня визнав автокефальну Православну Церкву України. Елладська церква стала першою після Вселенського Патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала ПЦУ та вступає з нею у євхаристійне спілкування.
  • Після цього надзвичайний синод Російської православної церкви уповноважив главу РПЦ патріарха Кіріла не згадувати під час богослужінь предстоятеля Елладської православної церкви Ієроніма.
  • Пізніше РПЦ припинила євхаристійне спілкування з главою Елладської церкви 3 листопада за те, що той визнав автокефалію Православної церкви України.
  • У свою чергу Польська автокефальна православна церква заявила про невизнання Православної церкви України.
  • Почесний патріарх ПЦУ Філарет не захотів висловлювати підтримку предстоятелю церкви митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. Він заявляє, що УПЦ Київського патріархату не було ліквідовано і намагається довести це у судах.
  • Священний синод Української Православної Церкви (ПЦУ) вирішив створити для почесного патріарха Філарета релігійну організацію в складі ПЦУ у формі місії. Окрім цього Синод надав Філарету право для пожиттєвого проживання в комплексі будівель за адресою місто Київ, вулиця Пушкінська, 36 та пожиттєве право на звершення богослужінь у Володимирському соборі.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: