Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Шеремета: слідство і захист звинувачують одне одного в затягуванні

Вівторок, 14 липня 2020, 14:35
Справа Шеремета: слідство і захист звинувачують одне одного в затягуванні
фото: уп

Слідство у справі вбивства журналіста Павла Шеремета закликає захист "не затягувати ознайомлення з матеріалами", водночас, один із адвокатів теж каже про зволікання з боку поліції.

Джерело: повідомлення Національної поліції; коментар УП адвоката підозрюваної Юлії Кузьменко

Дослівно заява поліції: "Ще 22 травня завершилося досудове розслідування, а підозрюваним та 13 їх адвокатам відкрили матеріали кримінального провадження. З того часу минуло вже 53 дні. 

Захисникам, які прибули на ознайомлення, були надані скановані копії матеріалів провадження. Однак 7 з 13 адвокатів станом на сьогодні, 14 липня, взагалі не розпочали знайомитися із матеріалами".

Пряма мова адвоката Тараса Безпалого: "Ми не затягуємо, зараз ознайомлюємось. Із 38 томами я ознайомився, Кузьменко – десь 14-15 томів. При цьому ще є безліч матеріалів, відео, аудіо і всього іншого.

При цьому є декілька ухвал слідчих суддів щодо проведення експертиз, які слідчі наразі не виконують".

Деталі: Поліція закликає захист не затягувати ознайомлення, аби пришвидшити початок судового розгляду.

Правоохоронці додають, що наразі цей початок "залежить від того, наскільки швидко сторони ознайомляться з матеріалами".

Водночас, захисник однієї з підозрюваних Юлії Кузьменко каже, що вони будуть готові завершити ознайомлення, як тільки слідчі виконають ухвали суду про проведення кількох експертиз.

Йдеться про комп’ютерно-технічну та портретно-психологічну експертизи, ініційовані захистом. Адвокат каже, що поліція не проводить їх "з незрозумілих причин" і це можна вважати затягуванням з боку слідства.

Доповнено: Після виходу новини свою позицію надав також захисник підозрюваного Андрія Антоненка. Адвокат Станіслав Кулик запевнив, що ознайомлення зі справою вони не затягують, а заява Міністерства внутрішніх справ "є введенням в оману громадськості".

Пряма мова адвоката Кулика: "Офіційних "закликів" від слідчих не було (щодо затягування ознайомлення – УП). І особисто до мене прохань таких не було. І не могло бути, бо ми зацікавлені якнайшвидше розглядати справу у суді, щоб невинуваті особи не сиділи дарма за ґратами.

Наразі захист майже зі всіма матеріалами ознайомився. Ріф (Андрій Антоненко – УП) майже кожен день знайомитися з матеріалами, які йому приносять до ІТТ. Але, правду кажучі, не все нам дають".

УП також звернулась по коментар до захисника третьої підозрюваної Яни Дугарь, однак він не надав коментар стосовно заяви поліції.

Згодом адвокат Дугар виклав свою позицію у facebook. Він написав, що зволікають з ознайомленням слідчі і "вже майже 10 днів не ознайомлюють з речовими доказами".

Знати більше: Робота над помилками і незняті питання. Що означає нова версія слідства у справі Шеремета

Заява УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали 3 підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь. 
  • 22 травня слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і триває.
  • Кузьменко та Антоненко перебувають під вартою. Дугарь відправили спочатку під цілодобовий, наразі вона перебуває під заставою.
  • Речник МВС в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякнув, що до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.
  • Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами і свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна, і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: