Справа Шеремета: Антоненка лишили в СІЗО, захист каже про приховування доказу

П'ятниця, 10 січня 2020, 12:55
Справа Шеремета: Антоненка лишили в СІЗО, захист каже про приховування доказу

Апеляційний суд Києва відмовився відпустити з-під варти музиканта Андрія Антоненка, підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Джерело: "Українська правда"

Деталі: Суд розглядав другу скаргу адвокатів Антоненка на його арешт. Захист просив відпустити чоловіка з-під варти. Як і раніше, кілька десятків ветеранів, волонтерів і кілька народних депутатів просили віддати Антоненка їм на поруки.

У свою чергу, прокурор наполягав, що слідство має кілька доказів причетності Антоненка до вбивства. Зокрема, прокурор згадав експертизу і додав, до захист не надав документів, які б свідчили про неналежність цього доказу. Також прокурор наполягав, що Антоненко міг кульгати у день вбивства Шеремета, як і злочинець, якого зафіксували камери спостереження. Крім того, під час обшуку у підозрюваного нібито знайшли "одяг з принтами", подібними до принтів на одязі вбивці.

Водночас, адвокати, посилаючись на виписку з медичної карти музиканта, заявили, що функція ходи в нього не була порушена.

Адвокати заявили, що кілька експертів, які проводили дослідження, не мають необхідної кваліфікації

Також захист розповів, що з публікацій в ЗМІ дізнались про наявність іншої експертизи, яка може свідчити про непричетність Антоненка до вбивства.

Йдеться про експертизу, яка встановила, що вбивця Шеремета був зростом близько 164-175 см. Про це також розповідала поліція на брифінгу у 2016 році.

Водночас, за словами захисту Антоненка, його зріст дорівнює 180 см, що підтверджується записами у військовому квитку.

 
Захист демонструє різницею у зрості, яка, за їхніми словами, є між вбивцею та Антоненком
фото: соня лукашова, уп

Адвокати заявили, що прокуратура приховує експертизу про зріст вбивці і попросила суд витребувати документ. Прокурор сказав, що "ця експертиза  не має значення", оскільки йому невідомий зріст Антоненка. Суд відмовив у проханні адвокатів.

Від УП: У розпорядженні "Української правди" наявні матеріали, які слідство передавало до суду. До них не долучена експертиза від 2016 року, яка встановила зріст вбивці. Водночас, за даними УП, така експертиза дійсно була проведена, і вона встановила, що кілер був приблизно 170 см зросту із можливою похибкою +-3%.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка ("Riffmaster"), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто, Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор.
  • Суд арештував Кузьменко та Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.
  • Із Кузьменко провели слідчий експеримент. Вона розкритикувала експертизу, яка нібито доводить її причетність.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який їх має "витягнути" і захистити.
  • Усі затримані заперечують свою причетність до вбивства.
  • Антоненко вбачає у справі політичне переслідування і не виключає причетність Кремля.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування