Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фахівців МАГАТЕ не пускають до ядерних об'єктів на окупованому Донбасі – Кравчук

Середа, 10 березня 2021, 03:42
Фахівців МАГАТЕ не пускають до ядерних об'єктів на окупованому Донбасі – Кравчук

Представники ОРДЛО не дають допуску фахівцям Міжнародного агентства з атомної енергії до ядерних об'єктів на окупованій частині Донбасу.

Джерело: глава української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук, передає телеканал "Дім" 

Пряма мова: "Є колосальна проблема - радіоактивні відходи. Ми ж знаємо, що на території ОРДЛО є шахти, в яких за радянських часів проводилися ядерні випробування. І ці шахти зараз затоплені, що може стати великою трагедією для регіону..

Я декілька разів з цього приводу звертався до Росії. Вони відповідають: це, мовляв, не наша справа, розмовляйте з ОРДЛО. А МАГАТЕ каже: ми таких країн не знаємо. МАГАТЕ не може вести відносини з людьми, які не визначені як суб'єкти міжнародного права".

Довідка: Внаслідок російської агресії МАГАТЕ з 2014 року не в змозі перевіряти локації на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал.

Передісторія:

  • Навесні 2018 року стало відомо, що бойовики наказали відключити обладнання в радіоактивній шахті "Юнком" в н.п. Бунге (колишній Юнокомунарівськ).
  • У США закликали Росію і її бойовиківдіяти відповідально.
  • На той момент глава Мінекології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив, що можливе затоплення бойовиками шахти "Юнком" на Донбасі становить серйозну загрозу для екологічної безпеки - загрожує отруєнням питної води - не тільки для України, а й сусідніх країн.
  • Віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніковзаявив, що низці непідконтрольних уряду районів на сході України загрожує екологічна катастрофа.
  • Кравчук під час засідання Радбезу ООН розповів, що окупаційна влада на Донбасі не відкачує воду з радіоактивної порожнини, яка утворилася після ядерного вибуху на території шахти "Юнком", і радіація потрапила у горизонти питної води

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: