Україна в XXI столітті. Хроніка 29 березня

Середа, 29 березня 2017, 09:00
Україна в XXI столітті. Хроніка 29 березня
Владислав Скобельський, для УП

Найцікавіше:

2004. У Криму бойкотують Джорджа Сороса

2014. Кличко бачить президентом Порошенка

2016. Парламент підтримав відставку Шокіна

2001, четвер

У Києві пройшов позачерговий з’їзд Українського союзу промисловців та підприємців, який перетворився на оду президенту Кучмі та руйнівну критику опозиції. Від президента УСПП Анатолія Кінаха дісталося і прем’єрові  Ющенку, який теж був присутнім на з’їзді, але слова на трибуні не отримав.

2002, п’ятниця

Спікер Верховної Ради Криму Леонід Грач остаточно знятий з кримських виборів, що позбавляє його можливості в найближчі роки знов зайняти спікерське крісло.

Того ж дня у Севастополі президент Леонід Кучма розкритикував Грача, згадав його ініціативу по будівництву Керченського мосту та назвав її профанацією.

2003, субота

ЦИТАТА ДНЯ: "Я дивлюся в зал і бачу серед нас не тільки майбутнього президента. Сидять міністри, керівники адміністрації. Усі вже себе призначили. Не дай Боже, якщо це так".

На форумі "Нашої України", де оголосили, що Ющенко йде в президенти, Петро Порошенко закликав однопартійців не ділити посади заздалегідь.

2004, понеділок

Фінансист і філантроп Джордж Сорос приїхав до Криму, де його чекав крижаний прийом. Місцевий вуз, що раніше отримав грантів від фонду "Відродження" на півмільйона доларів, відмовив Соросу у лекційному приміщенні. Відмовила фінансисту і адміністрація Лівадійського палацу — Сорос планував там круглий стіл.

Сорос звинуватив у такому прийомі Адміністрацію президента.

2005, вівторок

Росія висловлює жаль з приводу інциденту зі своїми військовими в Криму, запевнили в українському МЗС.

На милому тижні десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Николай Фильченков" перетнув державний кордон і без дозволу української сторони розпочав висадку свого десанту і техніки на морський полігон у Криму.

2006, середа

Соцпартія обіцяє піти в опозицію, якщо "Наша Україна" підпише коаліцію з Партією регіонів, заявив один із лідерів партії Йосип Вінський. За його словами, блокування з Януковичем неможливе, бо "Регіони – це Кучма-3".

Після парламентських виборів демократичні сили ніяк не можуть домовитися про коаліцію. Вона буде створена у липні у складі Партії регіонів, КПУ та Соцпартії.

2007, четвер

Прем'єр-міністр Віктор Янукович не вірить, що президент Ющенко розпустить український парламент. В цьому впевнений і спікер Олександр Мороз.

У той же час опозиція анонсує збори комітету національного порятунку за участю БЮТ і "Нашої України". А Партія регіонів кличе представників влади на Європейську площу у Києві, де збирає Форум національної єдності на підтримку діяльності коаліції.

Примітка. Через чотири дні президент Ющенко розпустить Верховну Раду.

2009, неділя

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович відкидає можливість коаліції з Блоком Юлії Тимошенко.

"Ті пусті розмови, які ми вели майже рік з фракцією БЮТ, вони нічим не закінчилися", - сказав Янукович.

2010, понеділок

Президент Янукович відклав введення у дію законів про протидію корупції.

Закони "Про засади запобігання та протидії корупції" та "Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень" мали вступити у силу 1 квітня 2010 року, але тепер набирають чинності з 1 січня 2011 року.

2011, вівторок

ЦІНА ДНЯ: 1008 гривень.

Годинник вітчизняного виробництва за таку ціну побачили журналісти на руці нового глави Української греко-католицької церкви Владики Святослава.

Журналісти порівняли цей годинник із брегетом Московського патріарха Кирила, який коштує понад 30 тисяч євро.

2012, четвер

У Донецькому опіковому центрі померла Оксана Макар.

Справа Макар, яку зґвалтували, а потім спробували спалити, викликала великий резонанс у суспільстві через те, що ймовірних ґвалтівників відпустили на другий день після затримання. Після цього в декількох українських містах пройшли мітинги, які в першу чергу були протестами проти свавілля "мажорів".

2013, п’ятниця

ВІДЕО ДНЯ: Пожежа на Вуглегірській теплоелектростанції в Донецькій області. Одна людина загинула. 12 тисяч людей у сусідньому Світлодарську залишились без води й тепла.

2014, субота

Лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що Петро Порошенко має йти в президенти як кандидат, що має найвищі шанси на перемогу.

Про це Кличко, який роком раніше розглядався як найбільш ймовірний кандидат в президенти від опозиції, заявив на з’їзді власної партії. Він також повідомив, що буде балотуватися у мери Києва.

2015, неділя

Генпрокурор Віктор Шокін запевнив, що для нього немає недоторканих у владі.

"Для мене немає недоторканих, буде це президент країни, прем'єр-міністр, чи інша посадова чи державна особа. Якщо вона скоїла якійсь злочин, який підпадає під дію кримінального кодексу України, вона буде обов'язково притягнута до відповідальності", - сказав він.

2016, вівторок

Парламент дав згоду на звільнення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора.

Опоненти звинувачують Шокіна в розвалі гучних справ проти людей Януковича та спуску на гальмах резонансних розслідувань, через що ЄС змушений знімати санкції з фігурантів списку.

За кілька годин до голосування Шокін звільнив свого заступника Давида Сакварелідзе, з яким у нього був гучний конфлікт.

Рустем Халілов, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Головне на Українській правді