Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Серед кандидатів у президенти підтримку у всіх регіонах мають лише Порошенко і Тимошенко

Вівторок, 4 вересня 2018, 14:01
Серед кандидатів у президенти підтримку у всіх регіонах мають лише Порошенко і Тимошенко

Два кандидати у президенти Юлія Тимошенко та Петро Порошенко мають підтримку  майже в усіх регіонах України (Порошенко – за винятком Сходу).

Про це свідчать дані опитувань Фонду демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Зазначається, що серед кандидатів на президентську посаду останнім часом суттєво зріс рейтинг Тимошенко: серед респондентів, які мають намір брати участь у виборах  – з 13,3% у травні до 17,8% у серпні.

Далі йдуть Анатолій  Гриценко – 8,4%, Петро Порошенко – 7,9%, Вадим Рабінович  – 6,7%, Юрій Бойко – 6,4%, Володимир Зеленський – 6,1%, Олег  Ляшко – 5,8%, Святослав Вакарчук – 5,6%.

Істотно менший відсоток зібрав вибір  "інший кандидат" – із 9,7% у травні до 3,7% у серпні.

У Фонді додають, що Анатолія Гриценка, Святослава Вакарчука підтримують переважно на Заході і в Центрі, а Вадима Рабіновича та Юрія Бойка – на Півдні, Сході та Донбасі.

Також повідомляється, що Олег Ляшко має кращі результати у Центрі та на Півдні, а Володимир Зеленський – на Півдні та Донбасі.

Крім того соціологи відзначають тенденцію збільшення підтримки Бойка, Рабіновича та Тимошенко серед старших вікових груп, а  Вакарчука та Зеленського – серед молоді.                                   

Якби наступної неділі відбувалися вибори Президента України, то за кого би Ви проголосували?

 
 
Всі скріншоти з сайту Фонду

Дослідники наголошують, що у жодного кандидата частка стійких прихильників не переважає половини від потенційних голосуючих.При цьому лише 37% виборців вважають свій вибір певного кандидата остаточним, ще 47% відповіли, що віддають перевагу певному кандидату зараз, але ще можуть і передумати, а для 11% все може ще змінитися.

Вони додають, що найбільшим цей показник є у Рабіновича (50%), Тимошенко (46%),  Бойка (45%) та Гриценка (42%), дещо нижчий – у Ляшка (37%), Порошенка (36%) та Вакарчука  (33%), а у Зеленського відсоток остаточно визначених прихильників становить лише 16%.                                

  Що найбільше вплине на ваш вибір?                                   

 

Зазначається, що до мотивів вибору певного кандидата, головними виступають два, які наявні у виборців майже усіх кандидатів: привабливість особистості кандидата (значимий мотив для 36% виборців) та близькість ідей та пропозицій кандидата (теж 36%).  Серед чинників, які найбільше впливають на вибір кандидата, найбільш вагомими були визнані: особисті якості кандидата (57%), попередня діяльність (43%) та програма і пропозиції (40%).

"Решта мотивів вибору різна щодо різних кандидатів: щодо Юлії Тимошенко значимим для її виборців є те, що вона  "бачить реальні шляхи подолання економічної кризи і забезпечення економічного піднесення країни (35%); той самий мотив спрацьовує і для виборців Олега Ляшка (32%)", - йдеться в опитуванні.

Повідомляється, що для виборців Рабіновича, Бойка та Гриценка важливим є те, що ці кандидати зможуть забезпечити мир на Донбасі.

 Яка переважна мотивація голосування за кандидатів?

 
 

А от Вакарчук і Зеленський приваблюють своїх виборців перш за все як особистості (половина електорату обох кандидатів), третина їхніх виборців вбачають у них "свіжу кров", якої так потребує нинішня влада, а щодо Зеленського є й сподівання, що він "дбатиме про таких людей, як я".

Найбільше відрізняються від решти мотиви голосування за Петра Порошенка: його виборці цінують його за вже зроблене для України (33%) і за те, що його поважають у світі (25%).  

За даними Фонду, наразі переважна більшість  громадян (70%) планує взяти участь у виборах президента України, тоді як не бажають брати такої участі  23% (на 6% більше, ніж у травні цього року). Решта респондентів щодо своєї участі ще не визначилася.

  Наскільки Ваш вибір кандидата  остаточний? % тих, хто назвав конкретного кандидата?

 

  Наскільки   вибір   кандидата   остаточний?

 

В опитуванні більшість потенційних виборців (71%) підтримали проведення публічних дебатів між найбільш рейтинговими кандидатами: 38% вважають участь у таких дебатах обов’язковою і ще 34% – бажаною.

При цьому у чесність президентських виборів вірить лише 17% українців, ще 40% певні, що вибори будуть не дуже чесними, а 29% певні, що вибори будуть не чесними зовсім.

 Чи маєте Ви намір брати участь у виборах Президента України?

 

Якщо Ви не збираєтесь брати участь у виборах Президента України, то чому?

 

У зміну ситуації на краще внаслідок президентських виборів вірить 34% громадян, майже стільки ж – 30% – певні, що нічого не зміниться, проте лише 11% прогнозують зміну ситуації на гірше.

Повідомляється, що опитування було проведене з 16 по 22 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Його команда. Хто входить у виборчий штаб Порошенка

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
У Фінляндії заявили, що витік метану з "Північних потоків" навряд чи матиме вплив на клімат
08:50
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів
08:38
ДТЕК: Росія серйозно пошкодила обладнання чотирьох ТЕС, є постраждалі
08:22
РФ втратила ще понад тисячу своїх вояків
08:06
На Дніпропетровщині через ракетний удар пошкоджено два енергооб’єкти та виникли перебої з водою 
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
Усі новини...