Хто насправді переміг на місцевих виборах – "Батьківщина" чи БПП?

Понеділок, 24 грудня 2018, 22:00
Хто насправді переміг на місцевих виборах – Батьківщина чи БПП?

23 грудня у 78 об'єднаних територіальних громадах у 13 областях пройшли місцеві вибори голів і депутатів. Ще у 10 областях, як результат, 45 ОТГ, вибори перенесли у зв'язку з воєнним станом.

"БПП "Солідарність" і ВО "Батьківщина" поспішили заявити про перемогу і майже одночасно зазначили, що набрали найбільше депутатських мандатів, назвавши зовсім різні результати. Те саме сталося після виборів в ОТГ у квітні 2018 року.

Хто з них рахує краще, які порушення відбувалися під час виборів, та яка партія таки зібрала більше голосів – з'ясовувала "УП".

#Перемога БПП

Президентська партія спершу підкреслила перемогу саме серед голів об'єднаних громад. За даними Блоку Петра Порошенка, їхні представники незабаром очолять 52 ОТГ.

До "своїх" переможців порахували як тих 30 кандидатів, кого партія безпосередньо висувала, так і 22 людини, які йшли за підтримки БПП. При цьому їхній головний конкурент – "Батьківщина" – нібито отримав контроль лише у 5 ОТГ.

 
Клікніть на зображення, щоб відкрити у великому форматі
solydarnist.org

Похизувались у президентській партії і значним відривом у підтримці. Мовляв, деякі кандидати отримали на місцях понад 90% голосів. Крім того, усі 4 громади Київщини, за словами депутата Сергія Березенка, підтримали саме "Солідарність".

"Найбільше голів ОТГ ми отримали у Черкаській області – це 20, Волинській області – 8, у Львівській області – це 3. У Київській області ми маємо 100-відсотковий результат".

Про депутатські перегони у БПП розповіли більш стисло. На час брифінгу Березенка підрахунок голосів ще тривав. Однак, за попередніми даними, прихильники президента заявили, що отримали 370 мандатів. Своїм конкурентам із "Батьківщини" у БПП нарахували 322 мандати, самовисуванцям – 191.

 
Клікніть на зображення, щоб відкрити у великому форматі
http://solydarnist.org

Підтримку своїх кандидатів у БПП назвали "стабільною", а результати виборів – "справжньою соціологією".

#Перемога "Батьківщини"

Якщо в БПП результати виборів в ОТГ оголошував заступник голови цієї фракції Березенко, то у "Батьківщині" запустили важку артилерію – на брифінгу виступала Юлія Тимошенко.

Вона так само урочисто і безапеляційно, як і БПП, заявляла про перемогу її партії.

"Абсолютне перше місце з великим відривом посіла "Батьківщина" – 35,7%. На другому місці з результатом 22,7% – Блок Петра Порошенка", – впевненим тоном виголошувала Тимошенко відсоток нібито обраних від її партій депутатів.

Реклама:

А от на кількість обраних голів ОТГ лідерка "Батьківщини" не акцентувала уваги журналістів.

"За останні два роки в Україні відбулося сім хвиль виборів в ОТГ, і кожен раз "Батьківщина" перемагала і нарощувала свій результат", – героїчно переконувала журналістів Тимошенко.

А де ж #Зрада

Станом на вечір понеділка немає офіційних результатів виборів до територіальних громад. Тому поки що ми не можемо сказати напевно, хто говорить правду, а хто маніпулює.

Та є один важливий момент: у міських об'єднаних територіальних громадах вибори відбувалися за пропорційною системою, тобто за списками. Натомість у сільських і селищних об'єднаних територіальних громадах вибори відбулися за мажоритарною системою.

У "Батьківщині" пояснили свою логіку підрахунку так: у міських територіальних громадах вони зважали на відсоток, який набрала їхня партія, і таким чином вираховували кількість своїх депутатів.

Натомість по мажоритарній системі вони враховували кандидатів, яких висунула "Батьківщина".

"Коректна цифра 35,7%. Ми жодного разу не збрехали про свою перемогу по депутатах", – запевняє журналіста УП високопоставлене джерело у партії Тимошенко.

Читайте також: 

Він і Вона. Чому Порошенко і Тимошенко мріють про спільний другий тур

Він діє. Чому Яценюк повертається на білборди і як готується до виборів

Третій зайвий. Чому Льовочкін з Медведчуком готуються до виборів без Ахметова

Так само начебто рахували і в БПП, але в партії не погоджуються з такими відсотками.

"Ми визнаємо той результат нашої партії, про який заявляє партія "Батьківщина". Якщо говорити по депутатах, у нас справді десь 22%. Тимошенко виграла, знімаю капелюха. Але вона обманює, коли говорить про 35%. Насправді, у "Батьківщини" виходить приблизно 24%. Тобто вони випереджають нас лише на 2%", – переконує один із керівників БПП, визнаючи, що їхня партія насправді посіла друге місце.

У партії Порошенка зазначають, що наразі опрацьовано 95% бюлетенів. За паралельними підрахунками, які опинилися в розпорядженні УП, у підсумку БПП отримає 383 депутатів у територіальних громадах, "Батьківщина" – 397.

Реклама:

Високопоставлений співрозмовник також розтлумачив плутанину з виборами голів ОТГ.

"Ми взяли 30 голів. Плюс до наших 30 додаємо ще 22 людини, які йшли з нашим бренд-буком, мали нашу підтримку, але не є членами партії", – роз'яснює один із керівників партії Порошенка.

"Навіть якщо відкинути цих 22-х, ми все одно по головах переганяємо "Батьківщину" у шість разів, тому що в них лише 5 голів", – впевнено додає співрозмовник.

Провокації і порушення

Під час виборів БПП і "Батьківщина" неодноразово звинувачували один одного у порушеннях.

Так, у БПП заявили про провокації у Рокитнівському районі на Рівненщині проти їхнього кандидата на посаду голови Старосільської ОТГ Михайла Кузьмича.

"Зранку невідомі почали розклеювати агітаційні листівки біля приміщення сільради від імені Кузьмича. Головним конкурентом Кузьмича є нині діючий Старосільський голова Григорій Ковалець з партії Батьківщина", – зазначили у БПП.

Натомість, Юлія Тимошенко у своїй "переможній заяві" зіронізувала, мовляв, у БПП підтримка значно знизилася "попри фальсифікації, адмінресурс і підкуп".

Так, у Рівненській області у переддень голосування кандидатам від "Батьківщини" телефонували нібито працівники правоохоронних органів і вимагали з'явитися на розмову до місцевої сільської ради.

"Під час особистої зустрічі з одним із наших кандидатів невідомий відмовився показати своє службове посвідчення, а лише безпідставно звинуватив у підкупі виборців", – повідомили у Рівненському осередку "Батьківщини".

Реклама:

У Баришівській ОТГ члени комісії від БПП порушили виборче законодавство і видали виборцям бюлетені іншого округу, через що ті не могли проголосувати.

А на Волині у селі Ратнів помітили жінку, яка відмічала у списках виборців тих, хто прийшов голосувати.

"З'ясувалося, що жінка є довіреною особою кандидата у депутати до рад ОТГ по округу №24 Юрія Шумського, який балотується як самовисуванець, однак відкрито підтримує "БПП". Представники правоохоронних органів намагалися з'ясувати, чим насправді займається довірена особа кандидата в депутати, і звідки у неї списки виборців, однак вона швидко залишила територію дільниці", – заявили у "Батьківщині".

Як би там не було, але обидві партії не вперше маніпулюють і попадаються на порушеннях. Обидві намагаються виглядати переможцями в очах виборців.

Особливо, коли головам цих партій вигідно не тільки вивести один одного у другий тур президентських виборів, але і створити ілюзію власної безальтернативності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді