Козак Медведчука. Звідки у соратника кума Путіна гроші на телеканали

Четвер, 11 лютого 2021, 04:30

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про персональні санкції щодо народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака та 8 юридичних осіб у його власності. 

Це стало підставою для вимкнення з ефіру телеканалів 112, NewsOne та ZiK. За даними журналістів, підставою для санкцій стала пов’язаність структур парламентаря з фінансуванням тероризму та постачанням вугілля з окупованих територій ОРДЛО. 

Ці телеканали вважаються основним рупором кремлівської пропаганди в Україні. І хоча офіційно власником медіахолдингу є Козак, справжнім бенефіціаром телеканалів є Віктор Медведчук, кум Володимира Путіна. 

Центр протидії корупції провів розслідування щодо походження статків представника ОПЗЖ, які він витратив на купівлю телеканалів. Ми виявили, що в 2013-2015 роках кіпрська компанія Козака, яка зараз приносить йому основний дохід у вигляді дивідендів на сотні мільйонів гривень, була збитковою і відігравала роль перевалочної бази для мільйонів доларів між сумнівними офшорними фірмами, одна з яких постачала на державні компанії контрабандне вугілля з окупованих територій. 

Свої перші великі дивіденди на суму 1,1 млн євро від кіпрської компанії Turul Investments Limited він отримав в 2017 році з рахунків в російському банку. Ці кошти йому позичила через офшорні компанії незадекларована цивільна дружина Наталія Лавренюк, на яку записана частка нафтового бізнесу Віктора Медведчука в Росії. 

Розслідування показало, що телеканали 112 та NewsOne обійшлися Тарасу Козаку на суму 103 млн грн, які він сплачував швейцарським фірмам в 2018-2019 роках через Білорусь. Основні заощадження на суму 8 мільйонів євро Тарас Козак тримає в Білорусі, зокрема в Абсолютбанку білоруського олігарха Ніколая Вороб’я, який в 2019 році став співвласником 1,1 тис кілометрів нафтопроводу в Україні. 

Реклама:

Хто такий Тарас Козак і як у його власності з’явилися телеканали 

Тарас Козак почав рухатися кар’єрними сходами в податковій та митниці на Львівщині та Одещині, де він пропрацював з 1993 до 2010 року. В податковій Львова Козак працював разом з Сергієм Медведчуком, братом Віктора Медведчука. Пізніше Віктор Медведчук, будучи головою Адміністрації президента Кучми, запросив Козака очолити регіональну митницю. 

Після звільнення з митниці у 2010 році він став депутатом Львівської обласної ради та заступником керівника ГО "Центр Правова Держава", в той час, коли громадську організацію очолював Віктор Медведчук.

У 2014 році Козак обирається народним депутатом від партії "Опозиційний Блок".

У першій доступній декларації за 2013 рік депутат декларує 1,1 млн грн доходів, переважна більшість з яких заробітна плата, 82 тис грн дивідендів і заощаджень в банку на 678 тис грн. 

З такими офіційними статками ексмитник і податківець заходив у Верховну Раду служити народові України.

Проте депутатство разюче відобразилося на його майновому стані.

 

В останній поданій щорічній декларації Козак декларує отримання дивідендів за 2019 рік на вражаючу суму – 237 445 075 гривень. Це у 2 893 рази більше, ніж задекларованих дивідендів за 2013 рік. При цьому його офіційна зарплата особливо не змінилася з початку депутатства – за 2019 рік він як парламентар  отримав від Верховної Ради близько 1 млн грн.

Суттєво побільшало у народного обранця і заощаджень у банку: станом на 2019 рік основні свої збереження близько 8 мільйонів євро Козак зберігає на рахунках у банку, але в не в Україні, а в... Білорусі. 

 

Основні багатомільйонні доходи Козак отримує не від офіційної депутатської діяльності, а у вигляді дивідендів від своєї кіпрської фірми Turul Investments Limited. 

Реклама:

Чим займається ця кіпрська компанія і коли вона почала нести золоті яйця для Козака?

Згідно з даними кіпрського реєстру, Козак став власником Turul Investments Limited 29 жовтня 2012 року. Задекларована офіційна мета діяльності компанії – холдинг бізнес-інвестицій. 

Схоже, саме акції цієї фірми і задекларував Козак у своїй першій декларації народного депутата, оцінивши їх в 2013 році на суму 33 тис грн у формі внесків до статутного капіталу підприємства за кордоном. 

У 2013 році компанія Turul Investments Limited придбала за 1 тисячу євро акції ще однієї кіпрської фірми Hakail Limited та за 35 тис євро акції австрійської Onyx Aviation Management Gmbh. За даними аудиторського звіту Turul Investments Limited, 2013 рік діяльності компанії був плачевний – 1,8 мільйонів євро збитків. 

Основні фінансові надходження в 2013-2015 роках Turul Investments Limited отримував у вигляді багатомільйонних кредитів, виданих на пільгових умовах від інших пов'язаних між собою офшорних фірм. Кредити часто не поверталися і списувалися в ході нехитрих фінансових маніпуляцій. 

От наприклад, 1 листопада 2013 року Turul Investments Limited позичив 3,75 млн доларів в компанії Erysiman Investments Limited, з яких відразу освоєно було 2,5 млн доларів. Потім через 3 місяці Turul позичає в того ж Erysiman та відразу освоює ще 1 млн 250 тис доларів. 

 
 

Куди витрачає позичені гроші Turul Investments Limited Тараса Козака? 

 

В період між 4 та 21 лютого 2014 року, саме під час найкривавіших подій Революції Гідності, Turul Investments Limited купує акції ще трьох фірм: Revelon Investments Limited на Британських Віргінських островах, кіпрську Migover Trading та 50% частки в кіпрській Havanor Management.

Окрім того, Turul позичає гроші далі. 

11 лютого 2014 року Turul видає два кредити своїй дочірній компанії Hakail на суму 2,5 мільйони та 400 тисяч доларів. Потім 10 серпня 2015 року виписує ще одну величезну позику Hakail на суму 4 мільйони доларів. 

Загалом у 2014-2015 роках Hakail отримує від Turul близько 6,5 мільйонів доларів кредитних коштів. Проте позичені кошти не інвестувались у бізнес діяльність, вони видавались кредитами далі.

Так, 5 листопада 2013 року фірма Козака Hakail Limited виписала 8 мільйонів доларів кредиту фірмі з Гонконгу Arida Global Limited, яка до 2015 року успішно освоїла 7,4 мільйони доларів цього кредиту. Зрештою кредит був списаний і ніколи не повертався. 

На що витрачала кошти ця гонконгська фірма, можна зробити висновок з розслідування "Української Правди" 2016 року. Саме Arida Global Limited з 2014 року постачала державній компанії Центренерго контрабандне вугілля з окупованих територій ЛНР/ДНР  під виглядом південноафриканського.

Arida – не єдина компанія, яка отримувала позики від Hakail. Мільйони доларів перераховувались і на рахунки інших компаній. 

 

Підсумуємо: в 2013-2015 роках кіпрська компанія Тараса Козака, яка зараз приносить йому основний дохід у вигляді дивідендів на сотні мільйонів гривень, була збитковою і відігравала роль перевалочної бази для мільйонів доларів між сумнівними офшорними фірмами, одна з яких постачала на державні компанії контрабандне вугілля з окупованих територій. 

 

І так тривало аж до грудня 2017 року, коли нардеп нарешті вперше декларує отримання дивідендів від Turul Investments на суму 36 301 320 грн. Ця кіпрська фірма надалі стає основним джерелом прибутків Козака, які щорічно зростають в геометричній прогресії – 128 188 274 грн в 2018 році та 237 445 075 грн в 2019 році.

Для порівняння – в 2016 році найбільшим джерелом доходів Тараса Козака був подарунок від брата Богдана у вигляді автівки Audi ціною 2 мільйони гривень. 

З аудиторських звітів кіпрського офіційного реєстру ми ретельно відтворили, як відбувається виплата дивідендів Тарасу Козаку в 2017 році та звідки кіпрська фірма, яка протягом багатьох років показувала збитки, раптово згенерувала своєму власнику шалений дохід.

1 грудня 2017 грудня Hakail Limited декларує рішення виплатити 3,2 мільйонів доларів дивідендів своєму єдиному акціонеру компанії Turul Investments Limited. Сума зазначається... в російських рублях. 

19 грудня 2017 відбувається виплата лише частини дивідендів, а саме 76,2 млн російських рублів. Решту 1,9 мільйонів доларів мали би заплатити в наступних роках, але ми не можемо підтвердити виплати з аудиторських звітів, бо з 2018 року вони вже не публікуються в кіпрському реєстрі. 

 
 

На титульному листі аудиторського звіту за 2017 рік Hakail Limited зазначає наявність рахунку в Московському індустріальному банку в Росії. 

 

Це означає, що перші великі дивіденди на суму 76,2 млн рублів, що становило 1,1 млн євро, 17 грудня 2017 вирушили до Козака з рахунків кіпрської Hakail Limited в Московському індустріальному банку. Отримання дивідендів він декларує 21 грудня 2017 року в гривні – на суму 36 301 320, що власне і становить 1,1 млн євро в еквіваленті. 

Лишається загадкою, як в період між 17 та 21 грудня 2017 року 76,2 млн рублів з рахунків в російському банку надійшли на особисті рахунки Козака в Україні та перетворилися на гривні. Адже він у 2017 році не декларує рахунків в російських банках чи в російських рублях, проте зазначає 1,1 млн євро заощаджень в Укрбудінвестбанку, співвласником якого на той час був Артур Чечьоткін, зять Юлії Тимошенко. 

Реклама:

Тепер повернемося до питання звідки повністю збиткова до того кіпрська компанія Hakail limited бере 1,1 млн євро для виплати дивідендів своїй материнській компанії Turul, які та, в свою чергу виплачує єдиному акціонеру Тарасу Козаку?

Відповідь проста та очевидна – знову ж таки з кредитних коштів. 

Згідно з даними аудиторських звітів, 5 грудня 2017 року Hakail Limited взяв у борг 1,1 мільйон євро у компанії Teteos Global Limited під 3,5% річних з виплатою до 30 грудня 2020 року. Саме ці гроші пішли на виплату дивідендів Turul, а згодом і Тарасу Козаку. І нам невідомо, чи ці кредити виплачувалися назад. 

 

Кому належить і чим займається компанія Teteos Global Limited, яка так щедро видала кредит для виплати дивідендів Козаку? 

Відкриваємо аудиторський звіт компанії Teteos Global Limited і бачимо, що з 2016 року її бенефіціарним власником є Наталія Лавренюк. Це та сама незадекларована цивільна дружина Тараса Козака, яка має квартиру на 600 квадратних метрів ціною 13 мільйонів доларів у пішій доступності від Кремля. 

 

У сухому залишку виходить, що "золоті яйця" у вигляді багатомільйонних дивідендів народному депутату Козаку несе його цивільна дружина, яку він у порушення закону не декларує.

Звідки Наталія Лавренюк бере гроші для виплат через офшори своєму чоловікові? 

На це питання вже частково відповіли журналісти програми "Схеми", досліджуючи нафтовий бізнес дружини Віктора Медведчука. Сам Медведчук в інтерв’ю "Схемам" називає Наталію Лавренюк "подругой моей жены". 

Виявляється, Оксана Марченко разом з подружкою Наталією Лавренюк організували собі підробіток – видобувають нафту в Росії та продають її на Захід. І Teteos Global Limited – одна з компаній, на яку оформлений нафтовий бізнес Медведчука в обхід американських санкцій.

На жаль, у публічному доступі наразі немає аудиторських звітів за 2018-19 рр кіпрських компаній Козака, тому звідки саме походять шалені дивіденди нардепа за 2018 та 2019 рік ми точно відтворити не можемо. Але вірогідно, що стара схема збереглася і це просто кредити від офшорок його незадекларованої дружини, на яку записана частка російського нафтового бізнесу Віктора Медведчука. 

І саме за ці кошти Тараз Козак купував телеканали ZiK, 112 та NewsOne. 

Реклама:

Купівля телеканалів

Скуповувати телеканали Тарас Козак почав у 2018 році, коли надходження йому дивідендів з кіпрської компанії Turul Investments стали системними та стабільними. І не дарма, адже медіа-імперія коштує немаленьких грошей.

В жовтні 2018 року Козак придбав телеканал NewsOne.

У формі про суттєві зміни за 12 жовтня 2018 року він задекларував набуття корпоративних прав на ТОВ Новини 24 годин від Швейцарської MW Investment AG, яку контролював на той час екс-регіонал Євген Мураєв. Вартість цього активу становила 41 063 799 грн

Через 3 місяці, в грудні 2018 року, Козак купує телеканал 112. 

2 грудня 2018 соратник Медведчука декларує придбання корпоративних прав дев'яти українських юридичних осіб від Швейцарської компанії Plirofories AG. Всі дев’ять компаній входять в структуру власності телеканалу 112 і на 6 з них у  лютому 2021 були накладені санкції РНБО. Згідно з даними про суттєві зміни у майновому стані вартість корпоративних прав цих фірм , на які оформлений телеканал 112, складає 72 871 460 грн.  

 

Загальна сума вартості корпоративних прав на куплені два телеканали становила 114 мільйонів гривень, однак згідно з розділу декларації "видатки та правочини"  Тарас Козак по факту заплатив за них лише 103 мільйони. 

Влітку 2019 року Тарас Козак купує телеканал ZiK.

До червня 2019 телеканал ZiK був у власності Петра Димінського через кіпрську компанію Alvho Trading limited. З 14 червня 2019 новим єдиним акціонером Alvho Trading limited стала вже знайома нам фірма Козака Turul investments limited. 

Точна вартість телеканалу нам невідома, але статутний капітал кіпрської Alvho на момент переходу до структур Козака становив 17,1 тисяч євро. Тоді медіа-менеджери оцінювали телеканал ZiK у 15-20 млн доларів. Водночас, сам Димінський наприкінці 2017 року начебто починав торг з суми 53 млн доларів

 

Операції з придбання принаймні двох з трьох телеканалів (NewsOne та 112), Козак провів чомусь у Білорусі, що підтверджується даними з його електронних декларацій. 

Читайте також: ZIтKнення. Чому Димінський звинувачував Адміністрацію Порошенка в спробі рейдерства телеканалу

Витрати та рахунки в Білорусі. Ніколай Воробей. Нафтопровід 

У 2018 році Тарас Козак починає вести активну фінансову діяльність у Білорусі. 

 

Зокрема, крім купівлі через Білорусь телеканалів NewsOne та 112 на загальну суму 103 млн грн, український нардеп сплачує в Білорусі щорічно в 2018 та 2019 роках по 16 млн грн на послуги авіаперевезення. 

В 2019-2020 роках Козак декларує 1,2 млн грн витрат на послуги навчання у Білорусі. Нам важко уявити, що нардеп за мільйон гривень оплачує комусь навчання в білоруських університетах. Скоріш за все, він просто використовує білоруські банки, як транзит для перерахунків витрат на послуги іншим компаніям в інші країни, в тому числі країни Західної Європи та в Росію. 

В лютому 2020 року Козак задекларував 422 тис. грн витрат на відпочинок у Білорусі, в червні знімав там в оренду нерухоме майно на суму 1,1 млн грн, а в жовтні навіть сплатив комусь у Білорусі 313 тис грн благодійної допомоги. 

В Білорусі він також постійно знімає готівку в банках та обмінює величезні суми валют. 

Так, у серпні 2020 року Козак задекларував витрати в Білорусі на суму 163 667 грн на комісію із зняття готівки. Зазвичай, банки беруть комісію від 1% до 2,9% з суми зняття, тому сума знятих Козаком готівкових коштів у Білорусі може складати від 5 до 16 млн грн. 

У вересні 2020 року Козак задекларував продаж валюти в Білорусі на суму понад 25 млн грн. 

В 2018 році в декларації соратника Медведчука з'являється рахунок в Мінському Транзитному Банку (JSC "MTBank") зі збереженнями на суму 2 160 297 млн євро. А в 2019 році Козак довірив збереження ще 6,5 мільйонів євро білоруському Абсолютбанку. В тому ж Абсолютбанку мають збереження на чималенькі суми Віктор Медведчук (850 тис євро) та Оксана Марченко (4 млн євро). 

Чому Тарас Козак, Віктор Медведчук та Оксана Марченко тримають свої збереження в турбулентній Білорусі та почувають там себе впевненіше, надійніше та більшій безпеці, ніж в Україні?

Відповідь шукаємо в структурі власності мінського Абсолютбанку, де так зручно та безпечно почувається ця трійця.

Реклама:

Абсолютбанк через білоруські фірми ТОВ Інтерсервіс та ТОВ Красний бор повністю контролюється білоруським олігархом Ніколаєм Воробйом, який наближений до президента Лукашенка. В січні 2019 року Віктор Медведчук мав зустріч з Олександром Лукашенком, на якій нібито обговорювалася ситуація на Донбасі. 

Через компанію "Інтерсервіс" Ніколай Воробей володіє білоруським "Нєфтєбітумним заводом", який в 2019 році став співвласником української компанії Прикарпатзахідтранс. А це 1,1 тис кілометрів трубопроводу "Самара-Західний напрямок", через який транспортуються нафтропродукти (переважно дизельне паливо) з Росії на територію України та транзитом через Угорщину в країни Західної Європи. 

Раніше в 2018 році "Нєфтєбітумний завод" Ніколая Вороб’я хотів приватизувати Державну компанію Центренерго, але приватизацію відмінили.

Схоже, білоруський олігарх Ніколай Воробей в обмін на спільні енергетичні інвестиційні проекти з Віктором Медведчуком в Україні, погодився потримати гроші Козака та Медведчуків у своєму приватному гаманці – Абсолютбанку та прикрити останніх від дії американських, а тепер уже й українських санкцій. 

Лишається риторичне питання, чи Ніколай Воробей може включатися в такі проекти та працювати банкіром для Тараса Козака і Віктора Медведчука без волі та політичного прикриття зі сторони Олександра Лукашенка та Володимира Путіна.

Антоніна Волкотруб, Дар'я Каленюк, Центр Протидії Корупції

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді