У Стамбулі розблокували українські порти із зерном. 149 день війни. ОНЛАЙН

П'ятниця, 22 липня 2022, 09:00

149 день українська армія стримує наступ окупантів і намагається їх відтіснити до державних кордонів.

З квітня і дотепер фронт усе ще тягнеться від Харківщини до Херсонщини.

Наразі прийнято вважати, що після взяття Лисичанська, останнього великого міста на Луганщині, російська армія взяла оперативну паузу на сході. Її наступною ціллю може стати Слов'янськ або Бахмут. Битва за ці міста може стати кульмінацією битви за Донбас.

Українські воїни відбили штурмові дії російських військ у напрямку Лисичанський нафтопереробний завод – село Івано-Дар’ївка Бахмутського району Донецької області, а також на напрямках Клинове – Вершина і Миронівка – Вуглегірська ТЕС.

Російські ракети та снаряди продовжують летіти по всій території України. Щодня від обстрілів потерпає Сумщина, Миколаївщина та, звісно ж, Донеччина.

"Українська правда" нотує всі події війни в цьому тексті.

23:19

Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що Україна готова допомогти Молдові з деокупацією території Придністров’я.

23:08

22:34

Мінінфраструктури вважає, що три розблоковані чорноморські порти України зможуть експортувати щомісяця близько 3 млн тонн агропродукції.

22:17

Володимир Зеленський: зараз на фронті гине близько 30 українських військовослужбовців на день, близько 250 дістають поранення.

На піку бойових дій у травні та червні Україна втрачала від 100 до 200 військовослужбовців на день, а тепер це число скоротилося до 30 загиблих та близько 250 поранених на день.

"Я можу вам сказати точно, бо я живу з цим щодня", – заявив Зеленський. 

Водночас він відмовився розкрити загальні воєнні втрати України з початку війни, але сказав, що вони у кілька разів нижчі, ніж у Росії.

Він зазначив, що нещодавні постачання зброї США та союзників, зокрема реактивних систем залпового вогню "HIMARS" та 155-мм гаубиць, допомогли стабілізувати ситуацію на Донбасі: якщо раніше росіяни щодня випускали 12 тисяч артилерійських снарядів проти 1-2 тисяч снарядів України, то тепер Україна може випускати близько 6 тисяч снарядів на день, тоді як Росія починає відчувати нестачу боєприпасів та військ.

21:49

Слов'янськ знову під ударами російських окупантів. 

Росіяни вкотре обстріляли житлові квартали міста – уже відомо про щонайменше 3 поранених людей, 6 пошкоджених п'ятиповерхівок та кілька приватних будинків.

Обстріл, попередньо, вівся касетними боєприпасами. 

21:24

США затвердили новий пакет безпекової допомоги Україні вартістю 270 мільйонів доларів 🔥

До складу нового пакета військової допомоги входять:

  • 4 реактивні системи залпового вогню HIMARS
  • 36 тисяч артилерійських снарядів
  • бронебійні системи
  • 580 безпілотників Phoenix Ghost.

Загальний обсяг військової допомоги Україні з боку США становить 8,2 мільярда доларів.

Тепер Україна матиме 20 реактивних систем залпового вогню HIMARS: 16 від Сполучених Штатів і ще чотири – від інших країн-партнерів.

20:58

На Київщині на міні підірвався тракторист – тілесних ушкоджень чоловік не отримав.

20:29

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що з огляду на останні події Росія не є надійним постачальником газу.

19:52

Європол уточнив свою заяву щодо нібито контрабанди зброї з України в умовах війни, сказавши, що йдеться про потенційну загрозу, а не конкретні випадки.

19:35

ГУР показало, як ЗСУ ювелірно відпрацювали по позиціях російських окупантів біля Запорізької АЕС 🔥

19:20

Війна війною, а політичний сезон, здається, таки стартував.

Детально пояснюємо, як Коломойський, Рабінович та Корбан втратили українське громадянство.

13:08

Національний банк України випустив нову монету 10-гривневу, присвячену українським бійцям Сили спеціальних операцій.

Гаслом монети є відомий вираз київського князя Святослава Хороброго "Іду на ви!", який використовують і українські бійці ССО.

 
 
12:40

🌾Росіяни вже відібрали у фермерів Луганщини і вивезли на Кубань близько 70 тисяч тонн зерна нового врожаю.

12:22

У Державній думі Росії заявили, що серйозно розглядають бажання невизнаного Придністров'я увійти до складу Росії.

"Так що пропозиція Придністров'я про приєднання до Росії – це не якесь неоглядне і далеке майбутнє, скоріше, цей напрямок у найближчій перспективі. І тому що там живуть російськомовні люди, близькі нам по духу, ми повинні розглядати цю пропозицію всерйоз", – сказав російський депутат Дмитро Бєлік.

11:45

Окупаціна влада так званої "ДНР" заблокувала доступ до пошукової системи Google

 

Як це рішення пояснює їхній очільник Пушилін:

"Відбувається справжнє цькування росіян, нав'язування брехні та дезінформації. На передовій інформаційних технологій у зв'язку з цим – пошукова система Google, яка відкрито за наказом своїх кураторів з американського уряду пропагує тероризм і насильство щодо всіх росіян і особливо населення Донбасу".

11:05

На Херсонщині, в тимчасово окупованому Бериславі, невідомі розфарбували місто в синьо-жовті кольори 💙💛

 
 
 
 
10:57

На фото – все, що залишилось від школи в Краматорську на Донеччині, після обстрілу росіян. Під завалами будівлі знайшли тіла трьох чоловіків.

 
 

 
10:35

За даними британської розвідки, Росія збільшила використання ракет протиповітряної оборони для наземних атак через гостру нестачу спеціалізованих ракет для ударів по наземних цілях.

Зазначають, що існує висока ймовірність того, що ця зброя не потрапить по намічених цілях і призведе до жертв серед цивільного населення, тому що ракети не оптимізовані для цієї ролі, а екіпажі систем будуть мало підготовлені для таких місій

09:56

Так виглядає ранішня Луганщина після обстрілів російськими військовими

09:29

💪Приблизні втрати росіян у війні з Україною

 
09:16

Ситуація в регіонах станом від голів ОВА

🔴Сумщина: минулої доби вороги обстріляли Білопільську, Шалигинську та Зноб-Новгородську громади. Без жертв та руйнувань. 

🔴Чернігівщина: за добу – 5 обстрілів прикордонних територій із мінометів, реактивних систем, артилерії. Населені пункти Новгород-Сіверського району. Без жертв та руйнувань.

🔴Дніпропетровщина: ворог обстріляв три райони Нікопольський, Синельниківський та Криворізький. У Нікополі попередньо один загиблий, один поранений. Пошкоджені понад 10 приватних будинків, локальний водовід та газовід. Зруйнована залізнична колія. У Зеленодольській громаді зруйнувані два будинки. Без постраждалих.

У Покровській громаді удар по складах, два села без світла. По Апостоловому – сім прильотів ракет. Пряме попадання по трьох школах. Пошкоджені будинки поряд. Попередньо, 8 поранених. Детальна інформація щодо наслідків уточнюється.

🔴Харківщина: на території області ворог вночі обстріляв Харківський район, с. Рогань, пошкоджена двоповерхова будівля, яка не експлуатується. Протягом минулої доби – постійні обстріли в Чугуївському районі. Горіли господарчі споруди, авто, будинки. Постраждалих немає.

🔴Луганщина: росіянами завдано два ракетних та два авіа удари, здійснені п’ять артобстрілів та ще два із застосуванням мінометів. Подекуди окупантам вдається наблизитися до позицій ЗСУ настільки, щоб була змога застосувати танковий резерв. Як поблизу Верхньокам’янки. Біля цього населеного пункту регіону постійно точаться бої – росіяни намагаються вийти на адмінмежу області.

Вчора нашим Збройним силам вдалося зупинити штурмові дії окупантів, які атакували з території Лисичанського НПЗ – ворог зазнав втрат та відійшов.

🔴Донеччина: обстріли по всій території області. За добу найпотужніший ракетний удар Іскандером по Краматорську. Пошкоджена п'ятиповерхівка і 85 будинків, зруйнована школа. Загинули три людини.

Вночі і зранку обстріли Мар'їнки, Павлівки, Торецької громади. Пошкоджено підвідну лінію електропередач 110 квт між Костянтинівкою і Бахмутом, в результаті цього більшу частина Торецької громади знеструмлена. По області за добу 5 вбитих, 10 поранених.

🔴Миколаївщина: сьогодні ворожих обстрілів зазнала Первомайська громада. Влучання в будівлю магазину та гаражний кооператив у смт Первомайське. Зранку обстріли села Новомиколаїка, переважно по відкритих територіях. Постраждалих немає.

Зранку також – обстріли в напрямку населених пунктів Киселівки та Максимівки. Інформація про пошкодження та постраждалих уточнюється.

Вчора ввечері та сьогодні зранку – обстріли у с. Широке Широківської громади. Влучання були по сільськогосподарським будівлям. Постраждалих немає. Тривають обстріли по лінії розмежування у Березнегуватській громаді. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

🔴Херсонщина: ситуація в області напружена. На межі знищення десятки сіл Бериславського району, бойові дії йдуть і в тергромадах Каховського та Херсонського районів.

Жителі територій, які межують з Снігурівкою та Зеленодольським, розповідають про замінування низки доріг та берегу річки Інгулець. Щодня через встановлені міни гине худоба, яку, через відсутність води та евакуацію, були змушені випустити мирні жителі. Вже майже тиждень окупанти здійснюють перевірку гаражів у Херсоні.

За розповідями жителів міста, російські військові шукають зброю. На вулицях обласного центру — блок-пости, також з’являються все більше російських патрульних.

🟢 Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькїй, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Вінничині, Одещині, Полтавщині, Сумщині, Житомирщині та Київщині.

09:08

09:00

Зведення від Генштабу

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Терміни перевірки бойової готовності збройних сил Республіки Білорусь продовжено до 31 липня поточного року.

На Сіверському напрямку з метою демонстрації присутності ворог обстрілює позиції підрозділів ЗСУ та цивільної інфраструктури у районах населених пунктах Кам’янська Слобода і Миколаївка Чернігівської області та Волфине і Павлівка Сумської області. Вів повітряну розвідку БпЛА тактичного рівня.

На Харківському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Мосьпанове, Руські Тишки, Дементіївка, Золочів, Стара Гнилиця, Рідне, Ртищівка, Пушкарне, Велика Бабка, Петрівка, Слатине та Леб’яже.

На Слов’янському окупанти здійснили артилерійські обстріли неподалік Дібровного, Чепіля, Адамівки, Карнаухівки, Микільського, Курульки, Хрестища і Мазанівки.

На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на Краматорському та Бахмутському напрямках. Здійснює систематичні обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення для запобігання перекидання резервів на інші напрямки. Намагається поповнити запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Краматорському напрямку противник здійснював вогневий вплив із танків ствольної та реактивної артилерії поблизу Донецького, Серебрянки, Верхньокам’янського, Спірного та Івано-Дар’ївки. Біля останнього завдав авіаційного удару. Веде штурмові дії в напрямку Верхньокам’янка -Верхньокам’янське, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку здійснював обстріли українських військ з наявних вогневих засобів в районах населених пунктів Берестове, Бахмут, Костянтинівка, Білогорівка, Покровське, Кодема, Весела Долина, Нью-Йорк, Яковлівка, Васюківка, Кліщіївка та території Вуглегірської ТЕС. Завдав авіаудару неподалік Стряпівки.

Втратами для ворога завершились штурмові дії для ворога у напрямках Доломітне – Новолуганське та Стряпівка – Соледар. Дезорганізовані підрозділи окупантів українські воїни відігнали назад. Противник продовжує спроби штурму у напрямку Вуглегірської ТЕС та поблизу Покровського, бойові дії тривають.

На АвдіївськомуНовопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Новомихайлівка, Пречистівка, Залізничне, Павлівка, Времівка, Новоандріївка, Шевченко, Тернувате, Володимирівка, Новояковлівка, Малі Щербаки, Кам’янське та Полтавка. Авіаудар зафіксовано біля Пречистівки.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборону зайнятих раніше позицій, зосереджує зусилля на недопущенні наступу Сил оборони, увів резервні підрозділи.

Відзначено артилерійські обстріли в районах населених пунктів Іванівка, Токареве, Трудолюбівка, Партизанське, Кобзарці, Посад-Покровське, Андріївка, Степова Долина, Таврійське, Оленівка, Шевченкове, Прибузьке, Лимани, Киселівка, Новомиколаївка, Велике Артакове, Миколаїв та Тетянівка.

Усі спроби ворожих штурмових дій у напрямках Мала Семейдинуха – Андріївка і Давидів Брід – Білогірка українські воїни одразу придушили. Окупанти відійшли.

Поза пунктами базування перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу "Калібр".

Теми: війна Збройні сили армія
Матеріали за темою