Рік урядування за ціною 276 мільярдів боргу

Понеділок, 14 березня 2011, 09:41

Отже, "святкуємо" перший рік роботи уряду, який охрестили спочатку реформаторським, потім стабілізаційним, а взагалі — командою професіоналів.

То що ми маємо за рік урядування самопроголошених професіоналів?

Діючий уряд прийняв країну із "сухим залишком" державних боргів на 318 мільярдів гривень, а вже за рік "ефективної роботи" наростив боргів на суму 594 мільярди.

Але про все по порядку...

Станом на березень 2010, коли уряд через "тушковане" голосування склав присягу працювати "на благо народу України", державний і гарантований державою борг становив 318 мільярдів гривень.

Вже на кінець 2010 року цей самий державний і гарантований державою борг складав 432 мільярди., тобто за 9 місяців роботи уряд наростив боргів на суму 114 мільярдів.

Але це був лише початок "великого шляху", бо бюджетом-2011 уряд запланував нових державного і гарантованого державою боргів ще на 107 мільярдів.

Крім того, у 2012 році Україна ще буде довибирати біля 6,5 мільярдів доларів кредитів МВФ, які залишаться із 15,5-мільярдної програми, підписаної діючим урядом в середині минулого року. Тобто це ще 52 мільярди гривень зовнішнього боргу, який уряд "забезпечив" українцям.

А ще невідомо якою є сума внутрішнього боргу...

Таким чином, лише за рік роботи діючий уряд збільшив фактично і запланував збільшення державних боргів на загальну суму 276 мільярдів гривень. Для порівняння: минулорічні доходи державного бюджету-2010 склали 240 мільярдів гривень. Тобто, уряд за рік роботи назбирав боргів більше, ніж річний державний бюджет.

При цьому, урядом не реалізовано жодної галузевої, регіональної чи міжнародної програми розвитку, провалені бюджетна, податкова, пенсійна реформи, неконтрольовано зросли ціни у ціноформуючих сферах — енергетичній, комунальній, продовольчій.

Тобто нові величезні борги не лише стали непідйомним тягарем для українських платників податків, а ще й не принесли жодної економічної користі від запозичень.

А це на побутовому рівні означає, що уряд від імені держави набирає боргів не для того щоб відкрити якусь справу чи розвинути існуюче виробництво, а щоб програвати боргові гроші у казино, пропивати або проїдати.

Автор раніше вважав, що попередній український уряд є найгіршим за період Незалежності — уряд, який своїм популізмом піднімав цінові хвилі, який масовими закупівлями імпорту підривав вітчизняних виробників, який шаленими боргами підривав фінансову стабільність країни.

Але сьогодні по кожному із цих пунктів діючий уряд "перевершив" попередній і привів Україну на 6 місце у світі за небезпекою державного дефолту.

Як можна було за 1 рік завдати стільки економічної шкоди? В яких університетах наші урядовці навчались цьому?

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи можна когось не пускати в укриття? Юридична оцінка ситуації з Radisson Blu

Швидкісний режим у місті на рівні 80 км/год – чому б і ні! Але є нюанс

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати