Уроки брехні від МЗС Росії

П'ятниця, 28 березня 2014, 16:15

Колись по телевізору часто показували американську кінокомедію "Брехун, брехун" з Джимом Керрі в головній ролі. Фільм не з найрозумніших, але сама ідея цікава. Якщо коротко, стрічка про те, як брехлива людина – ну, цілком брехлива – за магічних обставин один день говорить тільки правду.


А тепер уявіть, якби хоч би один день російська дипломатія подавала виключно правдиву інформацію. Не перекручену, а правдиву.

Мабуть, з цього б вийшов цілий державний переворот…

Жарти-жартами, але сьогодні, як ніколи, все потрібно називати своїми іменами. Кажуть, у часи війни треба бути максимально відвертим і в першу чергу – бути відвертим з самим собою.

Хоч війна не оголошена і воєнних дій ми не спостерігаємо, Крим вже не є територією України. Абсолютно невідомо, що може статися завтра. Коли, як не зараз, можна називати негідника – негідником, а брехуна – брехуном?

Врешті, представники Російської Федерації таки брешуть. Це не наклеп, а чиста правда. Росія – брехлива держава!

Кремль роками подавав неправдиву інформацію за допомогою своїх ЗМІ. І треба визнати: інформаційну війну ми програли в ідентичний спосіб, як і віддали АРК. Спротив? Ні, не чули.

Та, як виявляється, є ще один фронт війни. І цю битву наразі можна відбити. Ідеться
про інформування, яке поширює МЗС Російської Федерації.

Для того, щоб дати відсіч ворогові – пардон, але ж не друг і не побратим, – потрібно знати його в обличчя. Автор цих рядків проаналізував повідомлення російського МЗС від початку подій в Криму. Усіх їх ви можете прочитати в архіві відомства, але найцікавіші пропонуємо для огляду.

НеУГОДники

27 лютого. Цей день важливий тим, що саме тоді кримський парламент оголосив нового прем'єра, а Росія починала мобілізацію своїх військ біля українських кордонів.

Але МЗС Росії переймався іншим. У своїй заяві відомство висловило обурення стосовно невиконання угоди про врегулювання кризи, підписаної 21 лютого Віктором Януковичем, лідерами тогочасної опозиції і міністрами закордонних справ Польщі, Франції та Німеччини.

Москва не забула згадати і про улюблене: втручання радикалів у справи церкви, осквернення православних храмів, пам'яток Другої Світової війни, порушення прав меншин, заборона деяких партій ets. Згадали і про "нарушения международных обязательств Украиной". Щоправда – не уточнювали яких саме.

А тепер увага – Російська Федерація стурбована ситуацією зі свободою українських ЗМІ.

Варто зазначити, що ситуація зі ЗМІ в Україні справді непроста, але коли про це пише МЗС РФ… Ну, якось не смішно.

Після критики, росіяни закликали Захід до співпраці. "Нежелание воспринимать реально ситуацию во всей полноте никогда ни к чему хорошему не приводили",пише МЗС.

3 березня російське міністерство видало заяву, де засуджується слова держсеретаря США Джона Керрі стосовно подій в Україні. Росіяни звинувачують американців, що ті, мовляв, не розуміють всієї біди, що коїться в нашій державі.

Так ,за словами Білокам'яної, в Києві відбулося силове захоплення влади руками екстремістів та радикалів. Більше того, вони звинувачують Керрі, що той оперує штампами "холодної війни".

Після цього слідує цілий пакет компліментів в стилі "сам дурень". Для чіткішого усвідомлення подаємо деякі уривки: "США и их союзники закрывали глаза на безчинство боевиков майдана, русофобию и антисемитизм", або "… в союзниках Запада сейчас оказываются неонацисты, громлящие православные храми и синагоги". Як завше, РФ позицінує себе наддемократичною державою: "Россия заинтерисована в стабильной и сильной Украине".

Що тут додаси? Турбує єдине: які ж храми зруйнували?!

7 березня МЗС РФ тролив західних партнерів. Кремль почав замислюватись про завдання Європи щодо України. "Какие средства они готовы инвестировать во имя их достижений и, одновременно, какие жертвы готовы понести они сами", – риторично запитує міністерство.

Росіяни звинувачують ЄС в "упорному" втягуванні України в асоціацію, мовляв, ігнорують реальний стан українського суспільства, де здіснювалась провокаційна підтримка противладних виступів на Майдані.

Далі текст незмінний. В Україні все погано, угода 21 лютого не виконується, реальна проблема з демократією, правами людини та економікою.

Окрім цього всього, відомство висловило претензії також Раді Європі за те, що ЄС не надає об'єктивної і чесної оцінки подіям в Україні.

Кто не с нами – тот против нас

На міжнародний день жінки МЗС РФ не привітав жодну жінку. Зате, 8 березня з'явилася інформація про те, що в аеропорті Донецька чиняться безчинства. Росія повідомила, що там російським журналістам забороняють в'їжджати на територію України. Певна річ, східний сусід прочитав лекцію про свободу преси: "Подобный факт сведетельствует о лицемерии тех, кто сейчас в Киеве пытается представить себя демократом".

Кінцівки кожної заяви МЗС РФ заслуговує на окрему премію за майстерність краси слова. Це повідомлення – не виключення: "Неужели зарубежные телеканалы и агенства одобряют подобные действия?", – волає до світової громадськості.

11 березня сайт відомства ряснів райдужними повідомленнями. Але найкрутіше – це заява про прийняття Декларації незалежності АР Крим і міста Севастополь. Тут вміщена вся краса російської дипломатії: "В Декларации содержится международно-правовое обоснование данного шага со ссылками на Устав ООН и другие международные документы, а также заключение Международного Суда ООН от 22 июля 2010 г. по Косово. В упомянутом заключении, принятом по запросу Генеральной Ассамблеи ООН по инициативе Сербии, Международный Суд подтвердил тот факт, что одностороннее провозглашение независимости частью государства не нарушает какую-либо норму международного права.

Этот же вывод четко прозвучал в ходе предшествовавших этому решению Международного Суда слушаний – в частности, в документах и выступлениях официальных представителей США, Великобритании, Франции, Германии, Австрии, Дании и других западных стран".

Як відомо, втручання в Косово підтримали НАТО та ЄС. Хто підтримує втручання РФ у Крим?

14 березня МЗС РФ згадав про радикалів з "Правого сектора". Згідно з повідомленням, саме ПС в Харкові влаштували провокацію по відношенню мирних демонстрантів, які вийшли висловити незгоду до "так называемой власти".

Треба віддати належне росіянам – залякати вміють, як ніхто. Словом, надходить "тревожная информация" про те, що з Харкова в Донецьк і Луганськ виїхала колона озброєних наймитів з ПС. Далі ще цікавіше: за інформацією росіян, на одній із швейних фабрик в негайному порядку шиють російську військову форму. Найцікавіше, що не уточнили де саме і кому шиють.

І логічне завершення: "К России поступает множество обращений с просьбой защитить мирних граждан. Эти обращения будут рассмотрены".

Тільки умови

Після так званого референдуму в АРК, 17 березня замість поздоровлень чи похвальних листів, російське МЗС опублікувало умови, за якими хоче "співпрацювати" з Україною.

Коротоко про головне – РФ закликає створити міжнародну групу "допомоги Україні".

Ця група має конкретні завдання: виконання домовленостей від 21 лютого в частині здачі зброї, звільнення адмінбудівель і вулиць розслідування вбивств в Києві; підготовка нової федеративної конституції; референдум і федеративний устрій України, державний статус російської мови; вибори вищих органів державної влади з одночасними виборами органів законодавчої і виконавчої влади в кожному суб'єкті федерації.

І щонайголовніше – після цього Російська Федерація гарантуватиме сувернітет України.

24 березня сайт відомства опублікував чергову заяву по ситуації в Україні.

Заява такого типу: в державі відроджується анархія ХХ століття. Так, згідно з повідомленням, потяг Москва – Кишинів зробив зупинку у Вінниці. На станції до пасажирських вагонів зайшли люди в формі повстанської армії. Вони почали перевіряти документи. Люди в формі повстанської армії!.. Коли вони бачили, що в людей паспорти РФ, повстанці забирали документи і грабували росіян.

Уявіть, під час рекету ці молодики вели "політичну роз'яснювальну роботу". Як зазначило відомство, міліція відмовлялася приймати заяви.

Заява МЗС, датована 25 березня, є визначальною, адже саме нею Росія пояснила що таке насправді Будапештський меморандум.

За логікою Кремля, переворот в Україні став ударом по суверенітету держави. Кримська автономія не могла в таких умовах не могла залишатися в складі України і оголослиа про свою незалежність, згідно з Уставом ООН.

"Мы в Будапеште не брали на себя обязательства принуждать части Украин оставаться в ее составе против воли их населения. После объявления своей независимости Республика Крым провела демократический референдум, в ходе которого почти 97% народа Крыма высказались за вхождение своей страны в Российскую Федерацию. Но это уже другая история, которая никакого отношения ни к Будапештскому меморандуму, ни к Украине не имеет.

Таким образом, с правовой точки зрения ссылки на Будапештский меморандум являются беспредметными, а с политической – противозаконными".

*   *   *

От вам і слова Отто фон Бісмарка: "Будь-яка угода з Росією не вартує навіть паперу, на якому вона написана" – на практиці.

Адже ж попереджав!

Після цього виникає запитання: як Україні можна нормально співпрацювати з цією державою? Про які дружні стосунки може йти мова?

Питання риторичне, чи як?

Роман Кравець, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів