Правоохоронцям – респект!

Четвер, 28 липня 2016, 17:31

Аплодую правоохоронним органам. Зі своїми обов'язками впорались, безпеку громадян забезпечили.

Завершується святкування хрещення Русі у Києві. Громадяни, маючи права, які їм гарантує українська держава, успішно реалізували їх.

Стаття 39 Конституції України дає право на мирні зібрання, проведення походів і демонстрацій, а також передбачає їх обмеження, у разі, якщо судом встановлена загроза національній безпеці та/або громадському порядку.

Два тижні правоохоронці діяли оперативно й професійно. Було попереджене чимало інцидентів, які могли б статись у разі недопрацювання. Головне – не пролилась кров.

Абсолютно вірним було рішення доправляти вірян до центру Києва на автобусах, після того як з'явилась інформація про можливу наявність вибухівки на шляху пішої ходи. Встановлення рамок у центрі столиці не дало змоги пронести небезпечні предмети у колону, а паркани допомагали упорядковувати рух людей, не допускаючи хаосу.

Останнім часом, особливо після вибуху, від якого загинув Павло Шеремет, ми почали сумніватись у професіоналізмі нових реформованих правоохоронних органів. У суспільстві превалює думка: мовляв, люстрація вимила значну частину професіоналів з органів, і тепер нікому гарантувати безпеку.

Наразі, по завершенню заходів до Дня хрещення, можна стверджувати, що професіонали там є.

До речі, подібні заходи безпеки тепер можна практикувати і під час наступних велелюдних маршів, мітингів, демонстрацій. І право людей на зібрання забезпечується – і їхня безпека теж. Як кажуть, і вівці цілі, і вовки ситі.

А тим, хто наполягав на забороні ходи, нагадую, що Україна є учасником Загальної декларації прав людини і Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод. Та плюс згадана вже стаття 39 Конституції.

Тож цього разу влада довела, що ми – європейська цивілізована країна, яка здатна гідно забезпечити право своїх громадян на мирне зібрання.

Володимир Манько, політичний експерт, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?

Чому прозорості українських міст недостатньо і як це змінити