Вже три закони зі змін до Конституції, хто більше?

Четвер, 6 липня 2000, 14:23
Група депутатів пропонує свій вихід з юридичної колізії, що склалася навколо двох законопроектів, що випливають з підсумків всенародного волевиявлення. Пропозиція дуже проста - і президентський, і депутатський законопроекти про внесення змін до Конституції розглядати одночасно. Звичайно ж, за наявності висновку Конституційного суду.

Серед тих, хто блискуче знайшов вихід з ситуації, Інтерфакс-Україна називає Олександра Єльяшкевича і комуніста Георгія Крючкова. Це означає, що у президента, а значить, українського народу, додалося ворогів.

Депутати обгрунтували свій документ так: "Оскільки законопроекти про внесення змін в Конституцію України за результатами всеукраїнського референдуму 16 квітня 2000 року, подані президентом України і народними депутатами України, являють собою єдиний предмет правового регулювання, провести їх розгляд одночасно за наявності висновків Конституційного Суду України".

Зареєстрований в секретаріаті законопроект супроводжує висновок головного науково-експертного управління Верховної Ради, яке абсолютно не вважає обов'язковим одночасний розгляд цих законопроектів. Юристи звертають увагу, що президент вніс свій законопроект як невідкладний і тому він, згідно зі статтею 93 Конституції, повинен розглядатися позачергово.

А ось щодо депутатського законопроекту, то за відсутності висновку КС, він не може бути розглянутий Верховною Радою. Крім цього, юристи знайшли, що цей проект виходить за межі змін, схвалених волею народу. Таким чином, зазначає науково-експертне управління, за змістом предмети вищезгаданих законопроектів не співпадають, а це робить їх одночасний розгляд необов'язковим.

Все це означає, що президент має право наполягати на окремому черговому розгляді внесеного ним законопроекту. Ніхто не сумнівається, що саме так він і вчинить.

Вчені й експерти парламенту, які за іншого голови зробили б абсолютно інший висновок, рекомендують Крючкову, Єльяшкевичу і іже з ними не метушитися, а парламенту - відхилити цю пропозицію, як не досить обгрунтовану.

Але і це ще не все. Виявляється, існує ще третій законопроект з поправками до Конституції. Парламентський комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді розглядати одночасно три законопроекти про внесення змін до Основного закону. Хто більше?

Член комітету Володимир Філенко повідомив, що, розглянувши зауваження КС до президентського законопроекту, комітет дійшов висновку, що цей документ вимагає доопрацювання. Депутати пропонують звернутися до президента з проханням доопрацювати свій проект.

Крім цього, комітет пригадав давню історію із законопроектом, проголосованим 20 січня, де пропонувалася нова формула обмеження недоторканості президента, народних депутатів і суддів. Цей законопроект був запропонований більш ніж 150 депутатами на чолі з Григорієм Омельченко й Анатолієм Єрмаком, і передбачає, що президент і народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради затримані або арештовані до виголошення звинувачувального вироку суду.

Тоді проект не набрав необхідної кількості голосів, оскільки почалася так звана "оксамитова революція", і в залі були відсутніми представники більшості. Але сам документ був скерований на експертизу в КС.

Отже, депутатський, президентський і проект Омельченко, якщо пройде рішення профільного комітету, будуть розглядатися одночасно. У цьому випадку ніхто не дасть пожованого капелюха за те, що президентський законопроект пройде "без сучка і задоринки".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування