Просто нормальні пацани

Вівторок, 24 жовтня 2000, 21:59
Пан Копилов, на відміну від першого керівника "Нафтогазу України" пана Бакая, олігархом не є і ніколи ним не стане. Тому що він не любить журналістів. Проте його начальник з мінпаливенерго - пан Єрмілов великий майстер добре віджартовуватися на злобу дня. І ще більше заплутати пресу…

Копилов в олігархи і не збирається, бо якщо б хотів, то спілкувався з пресою по-іншому. Призначають і розжалують з олігархів журналісти, у яких з Копиловим відносини аж ніяк не складаються. У вівторок голова правління НАК "Нафтогаз України" порадив представникам ЗМІ забути про ледь не найактуальнішу проблему останніх місяців, з якою дійсно пов'язано світло і тепло в будинках співгромадян.

Перший туркменський газ почне надходити з 1 листопада, запевнив Копилов. Але далі оптимістичні новини закінчилися. "Я не буду публікувати туркменський контракт на сторінках газет", - відповів керівник НАК на питання здивованої преси, яка засумнівалася в достовірності слів голови "Нафтогазу".

Річ у тому, що у понеділок Копилов заявив про ціну в 54 долари за тисячу кубометрів туркменського газу в четвертому кварталі 2000 року. Враховуючи, що сам газ коштує 38 у.о., фахівці називали кінцеву вартість палива в рамках від 80 до 100 доларів (за даними російської преси, всі країни, через які пройде туркменський газ - Узбекистан, Казахстан і Росія - готові прокачати паливо на відстань 2300 кілометрів за ставкою 1,75 долара за тисячу кубів на сто км). На фоні цих цифр 54 у.е. виглядають не зовсім реально.

"Я би не хотів, щоб журналісти займалися розрахунками", - гарячився на прес-конференції Копилов. Перед цим кореспонденту УП він порадив залишити цю тему фахівцям галузі. "Якщо заважати ніхто не буде, в тому числі і преса, то домовленості будуть нормальними", - вказав Копилов на джерело всіх бід галузі.

У інтерв'ю УП пан Копилов також "відкрив" головний секрет, як все ж таки вдалося вийти на таку низьку вартість: "Так домовилися".
- Виходить, що Узбекистан, Казахстан і Росія, по яких буде проходити газ, пішли на істотні поступки?
- Ну, як бачте.

Як заявив Копилов в інтерв'ю УП, в четвертому кварталі 2000 року на україно-російському кордоні газ буде коштувати 54 долари. Споживачеві до цієї ціни треба додати ПДВ і ціну транспортування по країні, зазначив він.

Вже пізніше на прес-конференції голова "Нафтогазу" пояснив, що 54 долари на кордоні буде складати "собівартість туркменського газу". У цьому формулюванні і полягає причина неврівноваженості Копилова. Україна може при розрахунках з Туркменістаном половину вартості газу покривати товарним постачанням. І в цьому випадку продукція буде йти за завищеними цінами. Тоді дійсно собівартість палива буде такою низькою. Правда, невже туркмени такі безглузді - тим більше, що за такою схемою з Ашгабадом Київ вже працював раніше.

Хоч контракт ще не підписано, оператором постачання буде "напевно, "Ітера". Воно має розпочатися з листопадом. Не дивлячись на відсутність договору з "Газпромом", на думку Копилова, зараз можна говорити про те, що весь газ на наступний рік "законтрактовано". Поважаючи думку керівника НАКу, УП все ж вирішила перевірити дані у його шефа, міністра палива та енергетики Сергія Єрмілова (Копилов є першим заступником міністра паливенерго). Так, з його слів, зараз є тільки "мінімальна кількість газу". Не особливо балакучий міністр з цього приводу нічого більше не уточнив.

Також нині готується ще два контракти - на транзит російського газу через Україну до Європи і на купівлю палива у "Газпрому". Судячи зі слів Копилова в інтерв'ю УП, "Нафтогаз" буде працювати за новою схемою розрахунків з російським колегою: "Ми переходимо на грошові відносини. "Газпром" буде платити нам грошима за транзит, а ми за ці гроші будемо купувати у нього газ". Але, щоб "не викликати паніку на ринку, будь ласка, не обговорюйте питання транзитних ставок в пресі".

Прислухавшись до прохання керівника НАК, УП вирішила залишити Копилова в спокої, і знову звернулася до його шефа. І, що називається, вийшло за стандартною схемою - чим далі в ліс, тим більше щось не так. Зі слів Єрмілова, Україна дійсно зверталася до "Газпрому" із заявкою на купівлю газу. "Але "Газпром" відмовив, бо у нього немає газу. Ось так-то", - відповів Єрмілов, сів в сріблястий мерседес і поїхав геть.

Що мав на увазі Єрмілов - сказати важко. Гумор з вуст міністра злітає не дуже часто. Але перед цим на питання про готовність України платити за перекачку туркменського газу по землях Росії, виходячи з високої ставки 1,75 долара за тисячу кубів на 100 км, відповів коротко: "А ми будемо вимагати, щоб "Газпром" віддавав нам 3,4 долара за транзит газу в Європу". Дуже смішно, особливо напередодні зими.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування