Мінус і плюс дають мінус

Вівторок, 3 жовтня 2000, 20:42
Для України з Москви прийшли дві новини. Перша - непогана. "Газпром" може і не збільшити у два рази постачання російського палива в Європу, а значить і не потрібний буде газопровід в обхід України. А от друга не дуже. На цьому тижні в Москві "Газпром" разом із західними компаніями планує створити робочі групи по вивченню проекту будівництва... все того ж обхідного газопроводу.

Про все по порядку. Анонсований у західній пресі план двократного збільшення поставок російського газу в Європу може виявитися просто психологічною атакою на ОПЕК. Експортери нафти повинні ніби-то перейнятися, що крім них паливо в Європу може поставляти Росія, і тим самим зупинити зростання цін на нафту. До такої версії схиляється газета "Коммерсант".

Як з'ясувалося, про переговори "Газпрому" із ЄС нічого не знають у прес-службі компанії. "Газпром" виявився в цікавому положенні, вважає "Комерсант". Запаси газу тануть на очах, а грошей на інвестування видобутку в компанії немає. Та й збільшення постачань газу викличе падіння цін, що знову ж таки не вигідно газовикам.

"Ніколи не повірю, що Європа всерйоз хоче подвоїти імпорт газу, - вважає директора компанії Fleming UCB Володимир Носов. - Адже у "Газпрома" таких об'ємів газу просто немає. Та й потрапляти в залежність від "Газпрома" на 220 млрд куб. м на рік Європа не захоче. Це політична акція, її ціль - натиснути на ОПЕК".

Поки ж у залежність потрапив "Газпром", вважає "Коммерсант". Компанія розраховує отримати кредити ЄБРР, і тому доводиться демонструвати готовність поставити в Європу стільки газу, скільки вона побажає.

Але непогану для України звістка перекрила новина про те, що на кінець тижня в Москві запланована зустріч представників "Газпрому" з основними європейськими покупцями російського газу - компаніями "Газ де Франс", "Рургаз", "Вінтерсхалл" і ЕНІ. За її результатами будуть створені робочі групи для детального вивчення проекту будівництва газопроводу в обхід України. Саме ці структури програють від недостачі палива в трубі.

Втім, вважає московська газета "Сегодня", після чотирьох раундів переговорів у Берліні, Франкфурті, Парижі і Римі, ніяких документів дотепер підписано не було. Також не визначені джерела фінансування будівництва і перелік компаній-учасниць проекту. За словами одного з експертів, "питання фінансування на зустрічах узагалі не піднімалося і раніше, ніж за півроку, навряд чи буде актуальним". Втім надійність і безпека поставок газу з Росії, яка володіє найбільшими запасами вуглеводнів у світі, як для "Газпрому", так і для європейських газових компаній - питання стратегічне.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування