Проблемою свободи слова будуть займатися Ющенко і Марчук

Четвер, 5 жовтня 2000, 14:34
У четвер ряд політиків знову повернулися до проблеми свободи слова в Україні. Питання про це прозвучало на Прес-конференції прем'єр-міністра України Віктора Ющенка.

"Особисто для мене, як для прем'єр-міністра, давно зрозуміло, що свобода слова це ключовий принцип формування державних демократичних принципів, і уряд буде себе вести, однозначно виходячи з цієї настанови і настанови президента України, який стоїть на тих же позиціях", - передає слова прем'єра Інтерфакс-Україна.

Ющенко заявив, що позиція уряду і ключових політичних сил в
цьому питанні полягає в тому, що "проблема слова є проблемою демократії". "Якщо ми хочемо бачити стабільну демократію, ми повинні бачити демократично розвинені відносини з пресою", - додав він.

Він пообіцяв, що влада "по будь-якому" інциденту в сфері свободи слова "буде поводитися щиро, відверто" і базуватися на світових принципах у сфері свободи слова. "Я переконаний, що конкретними своїми діями ми продемонструємо, що позиція влади загалом якраз забезпечує їх реалізацію в Україні", - сказав він.

А цього ж дня парламент підтримав депутатський запит до секретаря Ради національної безпеки і оборони Євгена Марчука з проханням заслухати на засіданні РНБО питання про стан свободи слова і вживання заходів для захисту журналістів в Україні.

Цією проблемою, як виявилося, більш за все стурбовані депутати Григорій Омельченко, Анатолій Ермак, Анатолій Матвієнко, Віктор Шишкін, Олександр Єлляшкевич і Сергій Головатий. Саме вони є ініціаторами цього запиту. Запит підтримали 222 народних депутата.

Крім того, депутати звернулися до Марчука з проханням розглянути на засіданні РНБО питання про відповідність посадам міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка і голови Служби безпеки Леоніда Деркача.

"За роки керівництва державою президентом Л. Кучмой в Україні зареєстровані десятки випадків (що дає підстави говорити про системний характер) загибелі при загадкових обставинах, вбивств, побиттів, пограбувань, шантажу, залякувань працівників ЗМІ, які виступали з критикою Л. Кучми, з гострими об'єктивними публікаціями про суспільно-політичну ситуацію в країні, викривали корумпованих посадових осіб", - говориться в запиті.

Тільки в поточному році біля 40 журналістів зазнали нападів і були побиті невідомими особами. "16 вересня нинішнього року увечері при невідомих обставинах зник журналіст Георгій Гонгадзе, відомий своїм жорстким опозиційним ставленням до існуючого кримінального режиму президента України Л. Кучми", - пишуть депутати.

Депутати також звертають увагу на системний характер "фінансового знищення" редакцій ЗМІ і видавництв, які друкують опозиційні видання.

"Простежується відверта спроба президента України Л. Кучми і підлеглих йому корумпованих структур виконавчої влади, а також мафіозних кланів і олігархів підім'яти, зкупити або знищити як незалежні ЗМІ взагалі, так і окремих журналістів і встановити монополію на інформацію, яка вигідна Л. Кучмі, корумпованій державній владі", - говориться в запиті.

На думку депутатів, єдина можливість захистити свободу слова - "очистити державу від корупції і мафіозно-олігархічних кланів і встановити в державі законність, правопорядок і справедливість - це дострокове припинення повноважень президента України Л. Кучми і притягнення його за скоєне до встановленої законом відповідальності".

Від УП додамо, що, мабуть, не має сенсу звертатися до Марчука, як до політичного діяча, позицію якого також не раз критикувала УП і ряд інших газет, які страждають від втручання владних структур.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News