Програма “7 днів" не перестає дивувати

Понеділок, 9 жовтня 2000, 14:31
Здавалося б, за що така кара - дивитися таку скукоту, як цей продукт запаленого мозку державних пропагандистів? Однак, про деякі нові речі для себе з цієї програми все ж можна дізнатися.

Не виключено, що ми перебільшуємо і за уподобаннями тих або інших окремих осіб, які стоять за цією програмою і державним телебаченням взагалі, убачаємо якісь тенденції. Серед журналістів, наприклад, взагалі існує думка, що розставляння акцентів на першому національному каналі не випадкове і розставляється в кабінетах на Банківській. За нашим даними, багато з того, що приписується політикам з цієї вулиці, є перебільшенням. Не все те, що трапляється в країні, планується - дуже часто адміністрація президента вимушена справлятися із ситуацією, що вже склалася. Велика частина того, що відбувається в Україні, - суцільний експромт, за яким журналісти абсолютно даремно намагаються роздивитися чийсь злий намір або продуманий стратегічний план.

Інша справа, коментарі УТ-1 з приводу тих або інших подій, коли політики з Банківської намагаються змінити ситуацію на свою користь. Останній приклад - тріумфальний візит президента до Туркменістану. Спочатку в програмі “7 днів" нагадування про те, як Кучма указав Тимошенко на її місце - мовляв, не справа жінок їздити на Схід. Потім дуже затягнутий сюжет про сам візит до Ашгабаду, зроблений явно дилетантом, який саме тому вирішив дати все, що йому здалося доречним. Закінчувався сюжет символічно - президент доклав максимум зусиль, щоб умовити Туркменбаши, а ось чи буде все ж таки поступати туркменський газ в Україну, залежить від кожного з нас ( ці слова вимовляються на фоні нещасного на вигляд старого - він чим завинив?).

Продовження пропаганди - невеликий сюжетик про довіру Кучмі. Якщо вірити опитуванню інституту соціальної і політичної психології академії педагогічних наук, зараз внутрішню політику, що проводиться президентом, підтримують 67% опитаних, 17% повністю не підтримують, 16% не визначилися з цим. Що стосується зовнішньої політики, тут ситуація декілька гірше - 57% підтримують, 22% повністю не підтримують, ще 21% сумніваються в своєму ставленні до зовнішньополітичної діяльності глави держави.

Це позитивна частина програми.

Наступна частина покликана посіяти сумніви - а чи все так добре в нашому домі, як про це розповідає уряд і одноймена програма. Пішла “об'єктивна критика" - майже виключно негативні депутатські думки про бюджет, підготовлений урядом. Сюжет про жахливу ситуацію в культурі, де червоною ниткою проходить думка - “президент зробив все, щоб культура не померла" і доручив порятунок цієї сфери уряду. А ось уряд якось не справляється… Нинішній Кабмін, стверджує журналіст, звинувачують у “непрофесіоналізмі, млявості і розважливості".

Услід за цим, щоб глядач не розслаблявся - матеріал знову заснований на даних соцопитувань інституту соціальної і політичної психології академії педагогічних наук. Як вам подобається, наприклад, питання про те, як опитувані ставляться до арешту чоловіка Тимошенко? 34,8% респондентів відповіли, що це - зведення особистих рахунків між представниками мафіозних кланів. Журналіст тут же додав, що до цієї категорії опитувані відносять і самого Тимошенко. Не зрозуміло, тільки, з чого він це взяв.

29,9% упевнені, що цей арешт свідчить про боротьбу з економічною злочинністю(!?), тільки 10% назвали цю подію актом політичної розправи, ще 30% не відповіли на поставлене питання.

Респондентам задали питання про їх відношення до повернення боргів з пенсій. Всього 20% розцінили це як велике досягнення (може саме стільки серед опитаних було пенсіонерів?), 62% упевнені, що уряду вдалося погасити борги тільки за рахунок скорочення фінансування соціальних програм. Ось вона, агітація і пропаганда в дії, вірніше, слідство відсутності агітації і пропаганди позитивних зсувів в економіці!

Дивні коментарі з приводу результатів опитування про довіру уряду. 19,3% повідомили, що втратили довіру до уряду, 37% все ще вірять, але вважають, що необхідні кадрові зміни, 15,6 називають нинішній кабмін дієздатною командою реформаторів. “Висновки соціологів такі - люди ще не зовсім втратили довіру до уряду і готові до кадрової ротації". Ось так. Не сказано, правда, хто вигадав і запропонував відповідати людям саме на такі питання…

Отже. Тенденція очевидна - президент як і раніше добрий. А ось уряд наш підкачав, навіть виплативши усі борги по пенсіях, накопичені всіма його попередниками. Цікаво тільки, як ставиться до таких лестощів глава держави і арбітр нації?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування