Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З кредитами чи без – все одно "гранд мерсі"!

Субота, 4 листопада 2000, 18:47
Через чотирнадцять місяців після призупинення програми МВФ Україна і Фонд вирішили, що не мають принципових розбіжностей. Але, за традицією, у відповідь на всі наші досягнення МВФ готовий вказати на недоліки. А уряд сподівається, що до кінця року кошти надійдуть - якщо місіонери Фонду з‘являться у столиці до 15 листопада.

Про те, що райдужні перспективи співробітництва МВФ і України не будуть затьмарені "принциповими розбіжностями", зазначили у суботу Леонід Кучма і директор 2-го європейського департаменту Фонду Джон Одлінг-Смі. Але, як передає Інтерфакс-Україна слова прес-секретаря президента Олександра Мартиненка, "тепер сторони повинні зосередити увагу фактично лише на технічних питаннях співробітництва".

Поки що директор 2-го європейського департаменту МВФ, куди і входить Україна, задоволений прийняттям бюджету у першому читанні. Правда, виявляється, Фонд не ставить остаточне ухвалення держбюджету на 2001 рік умовою поновлення програми кредитів, сказав Мартиненко. Але все одно Одлінг-Смі вирішив підкреслити, що важливо прийняти "чесний, прозорий і реальний бюджет на наступний рік". Також МВФ порадили прибутки від приватизації 2001 року витрачати не на закриття дірок бюджету, а на "рішення разових проблем, таких як заборгованості держави". (В України свої плани на ці гроші – згідно з указом президента, чверть каси повинна йти на інвестиції. А рішення "разових проблем", таких як борги держави, в нас прийнято називати "проїданням", хоча саме так усі і роблять.)

У черговий раз МВФ відзначив прогрес України у оздоровленні енергетики, але при цьому вказав на низький рівень фінансових розрахунків. "За загальною думкою, ця проблема повинна вирішуватися за рахунок відмови від преференцій юридичним особам", - передав Мартиненко атмосферу переговорів.

Коментуючи позицію Європейського банку реконструкції і розвитку, що пов'язав кредит на закриття ЧАЕС із поновленням програми МВФ, Одлінг-Смі "убив" конкретикою: "У Фонді розуміють важливість цього питання". Мартиненко зазначив, що для виділення коштів Україні ЄБРР досить одержати від МВФ підтвердження "позитивного сигналу" про поліпшення стану співробітництва з Україною, не чекаючи фактичного поновлення програми EFF.

Після зустрічей у неділю Одлінг-Смі вирішить, коли до Київа приїдуть інспектори МВФ. "Якщо місія Фонду приїде до Києва до 15 листопада, то програму кредитування буде подновлено до кінця року", - сказав в інтерв'ю "Новому каналу" у неділю перший віце-прем'єр Юрій Єхануров.

А поки глава департаменту Фонду почув цікаву думку від людини, що знаходиться на чолі законодавчої гілки влади. На зустрічі з Одлінг-Смі він сказав, що за рік без кредитів МВФ "Україна змогла довести, що здатна обходитися самотужки". Тому, сказав Плющ, "ми вдячні, що МВФ відмовився давати кредити".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...