У Замковенка серцевий напад

Середа, 30 травня 2001, 11:42
Суддя Микола Замковенко госпіталізований з серцевим нападом. Таку інформацію в інтерв'ю УП підтвердив адвокат Миколи Замковенка Андрій Федур (за сумісництвом адвокат Миколи Агафонова, Валерія Івасюка і Леси Гонгадзе). Між Замковенком та Федуром укладено угоду про надання правової допомоги.

За словами адвоката, Миколу Замковенка близько 17:00 забрала "швидка" просто з приміщення печерського райсуду.

Цьому передували такі події.

У середу найвідомішого районного суддю країни викликали на допит як підозрюваного до Київської міської прокуратури. Пізніше стало відомо, що Замковенко відмовився давати показання в прокуратурі.

У вівторок Замковенку була пред'явлена постанова про порушення кримінальної справи проти нього особисто і в його кабінеті був проведений черговий обшук, повідомив в середу вранці Інтерфакс-Україна з посиланням на Київську міськпрокуратуру. Сюжет ТСН каналу "1+1", який вийшов в нічному випуску новин після півночі, повідомляв про підозрілий шум в приміщенні Печерського райсуду після 22:00 вівторка. Оскільки всередину нікого не пускали і телефони не відповідали, за вторинними ознаками журналіст зробив припущення, що в цей час на вимогу слідства зламувався кабінет голови Печерського райсуду, де забарикадувався Замковенко.

Як повідомила міськпрокуратура в середу вранці, в ході обшуку в робочому кабінеті голови Печерського райсуду Замковенко і в кабінеті його секретаря були вилучені два системних блоки комп'ютера і два принтери. Попередня спроба забрати техніку, зроблена в понеділок увечері, закінчилася невдачею.

Також в середу вранці міськпрокуратура повідомила, що обшук був проведений також в квартирі Замковенка, де також був вилучений комп'ютерний системний блок і принтер. Зранку в прокуратурі не були упевнені, що Замковенко з'явиться на допит, оскільки у нього учора було "погано з серцем".

На екстрено зібраній прес-конференції Микола Замковенко заявив, що збирається звернутися до Верховного суду України і Генеральної прокуратури для "порушення карної справи щодо посадових осіб, що порушили Конституцію України". Він вже звернувся з доповідною запискою про протиправні дії щодо нього до Управління юстиції Київської міської адміністрації і з заявою-протестом до Ради суддів України.

На прес-конференції разом із Замковенко робив заяви його адвокат Андрій Федур. Федур назвав дії співробітників міської прокуратури "правовим вандалізмом" і "грубим порушенням чинного законодавства України". "Ми готуємо ряд документів, і будемо оскаржувати дії посадових осіб прокуратури і ставити питання про їх відповідальність", - заявив адвокат.

Суддя підтвердив, що у вівторок увечері працівники столичної прокуратури провели в його робочому кабінеті і в кабінеті його секретаря обшук, в ході якого вилучені два системних блоки комп'ютера і два принтери. Він також підтвердив, що був проведений обшук в його квартирі. Причому, як стверджує Замковенко, цей обшук був проведений вночі.

Народні депутати, члени ФНП знаходилися в квартирі судді до трьох часів ночі. Про це повідомила на брифінгу Юлія Тимошенко. Кореспондент УП передає, що, за словами Тимошенко, весь цей час в квартиру до Замковенка ломився ОМОН.

Юлія Тимошенко та її соратники-опозиціонери готові підтримувати Замковенка. Лідер "Батьківщини" вважає, що ситуацію навколо Замковенка є "показовою" для того, щоб дати можливість всім суддям зрозуміти, що вони "не є господарями в прийнятті своїх рішень".

У свою чергу Інтерфакс-Україна повідомляє, що Замковенко визнав право прокуратури порушити кримінальну справу щодо судді без згоди Верховної Ради України. Однак проведення слідчих дій відносно судді, зокрема, таких як обшук, повинно санкціонуватися тільки генеральним прокурором України. "У цьому випадку Генеральною прокуратурою України було допущене свідоме порушення", - сказав Микола Замковенко.

Замковенко пояснив, що постанова про обшук і виїмку була підписана не генпрокурором Михайлом Потебеньком, а виконувачем обов'язків генпрокурора, причому, як стверджує суддя, на документі не було вказане його прізвище. "Якби постанова про виїмку була санкціонована генеральним прокурором України, я б відкрив двері і все видав, але такої санкції не було, і я сказав, що це незаконно", - сказав Замковенко.

Відповідаючи на питання журналістів про його версію того, чим викликані дії київської прокуратури, суддя підкреслив: "Версій багато, вони можуть бути пов'язані і з справою Георгія Гонгадзе, і у справі Юлій Тимошенко, і по ряду інших справ". Однак він знову відмовився назвати імена тих, хто стоїть за організацією справи щодо нього. "Я, подивившись їм в очі, сказав: оговтайтесь, що ви робите, адже вам завтра доведеться звернутися до мене", - підкреслив він.

Раніше в інтерв'ю журналістам Замковенко особливо підкреслював, що Банкова до цього скандалу не має відношення. Однак, за інформацією УП, на всі дії проти Замковенка дана санкція прокурора Потебенька, який, як відомо, не діє в таких важливих справах без згоди президента.

Прогнозуючи розвиток подій, адвокат Федур не виключив, що суддя може бути заарештований. Однак, за його твердженням, немає ніяких підстав для цього арешту, підкресливши, що "це буде грубим порушенням законодавства". Андрій Федур вважає, що справа, порушена у відношенні Замковенка, може "перейти в ранг тих справ, які до суду так і не попадають".

На питання журналістів, як в цей час функціонує Печерський райсуд, Микола Замоквенко відповів питанням: "Як може працювати суд, коли міліція стоїть на дверях, коли біля 50-60 працівників міліції знаходяться в приміщенні суду?". "Я не можу увійти до кабінету і працювати, тому що він опечатаний. І це називається навести порядок в суді?", - сказав він. Журналісти, що були присутні на прес-конференції, зазначили, що виглядав Микола Замковенко погано, тримався з останніх сил.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...