Тягар газового боргу між Україною і Росією

Четвер, 31 травня 2001, 14:15
Le poids de la dette gaziere entre l'Ukraine et la Russie

Україна знаходиться в залежності від Росії, звідки надходить 80% всього газу, що споживається в Україні, 2/3 необхідної нафти і 100% ядерного палива. Борг України Росії, за оцінками російських експертів, досяг 2,2 мільярдів доларів. Однак у Києві оцінюють розмір боргу в 1,4 мільярда доларів. 90% російського газу, що перекачується в Європу, проходить через територію України. Йдеться приблизно про 120 мільярдів кубометрів газу на рік. Російський гігант "Газпром" звинувачує Україну в тому, що з газопроводу "Дружба", яким природний газ з Росії надходить до Західої Європи, відкачуються значні об'єми цієї сировини.

Цей борг став важливим інструментом тиску з боку Москви на слов'янську республіку. У 1999 році Україна передала Росії 11 стратегічних бомбардувальників і 600 крилатих ракет в рахунок погашення боргу.

Аналогічно Росії вдалося отримати в оренду військові споруди в порту Севастополь в обмін на щорічне списання з боргу 100 мільйонів доларів. Росія неодноразово пропонувала Україні погасити борг, що нагромадився, в обмін на передачу контролю російській стороні над українськими промисловими об'єктами і мережею трубопроводів. У грудні 2000 року Україна зобов'язалася розрахуватися за постачання російського газу і покінчити з практикою "відкачування" газу з трубопроводів, якими він постачається в Західну Європу. Загалом ідеться про третину всього офіційного постачання.

Контроль над газопроводами

Розкрадання газу і небажання Києва поступатися контролем над своїми газопроводами підштовхнули Москву до розробки нового плану: прокладення газопроводу, який постачав Європу, в обхід України, територією Білорусії, Польщі і Словаччини. Однак будівництво цього 600-кілометрового трубопроводу коштуватиме дуже дорого, та і Польща поки не дала своєї остаточної згоди.

Прагнучи послабити свою залежність від Москви, Київ 14 травня підписав договір з Туркменією, газовидобуваючою середньоазіатською республікою, про постачання 250 мільярдів кубометрів газу на найближчі 5 років. Однак, раніше, ніж попасти в Україну, туркменський газ має пройти через три країни: Узбекістан, Казахстан і Росію.

Переклад Inopressa.Ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...