Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перші години після трагедії

Середа, 12 вересня 2001, 18:06
У США все ще немає інформації про кількість жертв терористичних актів. Поки з вуст офіційних осіб, починаючи з президента США Джорджа Буша, йдеться про тисячі загиблих, хоча підрахунок числа жертв може зайняти не один день. Член палати представників США Джім Морган повідомив одній телекомпанії, що тільки в Нью-Йорку, на думку влади, загинуло близько 10 тисяч осіб. Мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані відмовляється говорити щось про кількість поранених і загиблих, зазначивши, що "вона більша, ніж кожен з нас може уявити".

Між іншим, оголошено, що на борту викрадених і пасажирських літаків, що зазнали катастрофи, загалом знаходилися 266 осіб. У Нью-Йорку пожежне управління інформує про те, що втрачено сліди понад 200 співробітників, а поліція не дорахувалася восьми десятків своїх агентів. У Пентагоні, на який терористи також скинули літак, є велика кількість постраждалих. Джерела наводять цифру від 100 до 800 серед убитих і поранених. Раніше міністр оборони США Дональд Рамсфелд говорив про загибель "декількох десятків осіб" в очолюваному ним відомстві.

У той же час з-під завалів нью-йоркського хмарочоса вдалося врятувати двох поліцейських – цих людей вдалося локалізувати завдяки дзвінкам, які вони зробили з мобільних телефонів. Зі слів мера міста Рудольфа Джуліані, інші люди також можуть бути живі під рештками хмарочосів, оскільки вони також дзвонять в служби порятунку і родичам.

Стали відомі деякі подробиці того, що відбулося на одному із захоплених літаків. Коментатору телекомпанії Сі-Ен-Ен Барбарі Олсон, що знаходилася на борту літака, який звалився у вівторок на будівлю Пентагона, за декілька хвилин до катастрофи вдалося зв'язатися зі своїм чоловіком по мобільному телефону. За її словами, на борту літака було декілька терористів, озброєних лише ножами. Всі пасажири цього рейсу разом з чотирма стюардесами і двома пілотами були переведені в задню частину літака.

Цієї ночі ще один акт насильства стався в Афганістані. Близько опів на третю ночі на півночі від центра столиці держави Кабула, неподалеку від основного аеропорту пролунали декілька вибухів. Як передають очевидці і кореспонденти небагатьох західних телекомпаній, що залишаються в Афганістані, стріляли з повітря, ракети летіли досить часто і в одному напрямі. Кореспондент Франс прес повідомив, що вибухів було вісім.

Результатом обстрілу стала пожежа на збройовому складі талібів неподалік від аеропорту. У нічне небо над столицею стали підійматися клуби чорного диму.

Перша заява про це надійшла з Вашингтона. Міністр оборони США Дональд Рамсфелд на брифінгу, що проходив в ці хвилини, заявив, що це не треба вважати відповіддю на трагедії в Нью-Йорку і Вашингтоні. "Американські власті жодним чином не причетні до того, що відбувається",- заявив він.

Через дві години після нальоту Афганське ісламське агентство новин, що базується в Пакистані, заявило з посиланням на власні джерела, що обстріл – справа рук афганської опозиції, що зберігає позиції на півночі країни, в 60-70 кілометрах від столиці. Про це ж повідомляє і кореспондент Сі-Ен-Ен в Кабулі. З його слів, стрілянину вели два вертольоти, що з'явилися в темряві з півночі. Долетівши до аеропорту, вони увімкнули вогні і почали стріляти ракетами.

Представники талібів, однак, спростовують цю версію подій. За їх словами, мало місце займання і вибухи на збройовому складі, а після цього декілька літаків і вертольотів були евакуйовані з аеропорту, що створило ілюзію нападу.

Франс прес повідомляє, що дані про напад північного альянсу на столицю спростовують і самі опозиціонери, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...