Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ліві також можуть блокуватися

П'ятниця, 28 вересня 2001, 22:50
На фоні щосекундного блокування на правоцентристському політичному фланзі у лівих поки все тихо і без надриву. Синдромом кучкування прихильники ідей Маркса не страждають. У п'ятницю ліквідувати недолік шляхом висування себе гарного як центра для об'єднання лівих зважилися такий собі радикал Володимир Мойсеєнко та його Комуністична партія робітників і селян.

Поки прихильники Кучми об'єднуються для участі у виборах, лідери лівих партій "тішать свої амбіції на радість ворогам", з гіркотою говориться в зверненні КПРС. "Кожна партійна верхівка думає тільки про збереження жаданих парламентських крісел особисто для себе. Це - прямий шлях до поразки, на яку ми не маємо права". Тому Компартія робітників і селян, яка за півроку життя в публічній політиці засвітилася лише знайомою абревіатурою і воєнізованим маршем на 1 травня у Києві, закликає всі партії і організації лівої ідеології до об'єднання на принципах марксизму-ленінізму.

Роль ядра лівого руху КПРС бере на себе, заодно обіцяючи перемогти на виборах 2002 і створити в парламенті ліву більшість. А основну відповідальність за розкол в таборі лівих сил КПРС покладає на Комуністичну партію України, що є найбільш численною і структурованою організацією.

З ким буде об'єднуватися і кувати майбутню перемогу КПРС, зрозуміти складно. Петро Симоненко, лідер партії, що займає найбільшу кількість крісел в парламенті, заяву про розкол вважає "дуже перебільшеною". "Як такого розколу в лівому русі не було", - заявив Симоненко в інтерв'ю УП. Щодо Мойсеєнка, то "як діячу йому оцінку дали його товариші по партії, виключивши з своїх рядів". І взагалі, "цією заявою Мойсеєнко сприяє зміцненню режиму".

Комуністи в принципі від блокування не відмовляються – зі слів Симоненка, питання буде обговорюватися на з'їзді, поки ж все тримається в секреті. Соцпартію в партнерах за виборчим списком лідеру КПУ уявити собі складно, пам'ятаючи про слова Мороза, сказані в травні: СПУ жорстко конкуруватиме з комуністами. Блок же з ПСПУ – "питання переговорів", і щось прояснити Симоненко обіцяє не раніше за підписання закону про вибори.

Лідер КПУ також заявив, що зараз на місцях "відпрацьовується позиція", щоб об'єднати зусилля лівих структур на рівні регіонів в боротьбі за чесну передвиборну кампанію і погоджувати кандидатури на вибори всіх рівнів.

Соціалісти в свою чергу "вважають максимально необхідним і дуже актуальним об'єднання всіх демократичних антиолігархічних сил". "На відміну від Юлії Тимошенко таке об'єднання не обмежується надією нації Ющенком, - заявив УП секретар політвиконкому СПУ Юрій Луценко. - Рамки об'єднання – зміна системи влади". Щоправда, як виявилося, під словом "об'єднання" він вже мав на увазі сформовану Верховну Раду: "Якщо КПУ голосує за трансформацію України в парламентсько-президентську республіку, то і вони зараховуються [в об'єднання], якщо члени блоку Ющенка – то й вони зараховуються. Однак реалії української життя такі, що і КПУ, і "Наша Україна" завжди знаходять причини, щоб таке ефективне об'єднання не відбулося".

Однак все одно СПУ буде пропонувати "лідерам демократичних партій, від комуністів до блоку Ющенка, співпраця в ході виборчої кампанії і після неї".

Що стосується блоку з єдиним списком, то, виходячи з слів Луценко, він буде скромним: СДПУ Юрія Буздугана, Партія захисту інтересів селян, Всеукраїнська партія трудящих і ще якісь поки засекречені структури.

Остання реальна ліва політична сила – ПСПУ – питання створення коаліції поки не вирішила. Однак, заявила Вітренко УП, зараз до ідеї блоку вона відноситься менш скептично. Поміняти ж погляди її примусило поголовне блокування, що пішло останнім часом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування