Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма наклав вето на теледебати та місцеві вибори

Вівторок, 8 січня 2002, 13:15
Президент України Леонід Кучма повернув до парламенту закон про обов'язкові передвиборну теледебатах, повідомив журналістам у вівторок у Києві заступник голови Верховної Ради Степан Гавриш.

З його слів, якщо профільний комітет парламенту підготує документ для розгляду з пропозиціями глави держави до нинішнього четверга, по ньому буде прийматися рішення.

Як повідомлялося, 13 грудня Верховна Рада України ухвалила закон "Про обов'язкове проведення передвиборних теледебатів в ході виборчої кампанії у справі виборів президента України і виборам народних депутатів України". Згідно із законом, в передвиборних теледебатах повинні брати участь всі кандидати на посаду президента (на президентських виборах) і лідери всіх партій і блоків, а також кандидати, що балотуються в мажоритарних округах (на парламентських виборах) і лідери виборчих блоків. Закон передбачає рівні умови для всіх учасників теледебатів.

Теледебати між кандидатами на посаду президента, а також між лідерами партій і блоків в ході виборчої кампанії в парламент проводяться в обов'язковому порядку всіма телерадіокомпаніями, які здійснюють мовлення на загальнонаціональних каналах, незалежно від форми власності.

Передвиборні дебати між кандидатами-мажоритарщиками повинні транслюватися регіональними телерадіокомпаніями всіх форм власності. Кандидати, що відмовилися від участі в теледебатах, вибувають з балотування на виборах. Непроведення теледебатів в повному або частковому обсязі і порушення термінів їх організації тягне за собою анулювання ліцензії телерадіоорганізації.

Раніше Кучма заявляв, що, швидше за все, не підпише цей закон, мотивуючи це тим, що документ прийнятий в порушення Конституції і утискає права телекомпаній.

***

Зі слів Степана Гавриша, до парламенту повернено також закон про вибори в місцеві ради сільських, селищних і міських голів, який не підписав Леонід Кучма.

13 грудня Верховна Рада ухвалила закон про вибори депутатів місцевих рад і сільських селищних міських голів. Згідно із законом, вибори депутатів сільських рад проводяться за мажоритарній системою. Вибори депутатів міських (міст республіканського (Крим) і обласного значення, Києва і Севастополя) районних в містах рад проходять за змішаній мажоритарно-пропорційній системою. Вибори сільських селищних міських голів проводяться за мажоритарній системою. Згідно із законом, вибори депутатів місцевих рад і міських голів проходять одночасно з черговими виборами народних депутатів.

Президент раніше заявляв, що не підпише закон, якщо в ньому буде міститися норма про пропорційну систему виборів.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування